Att se och göra i El Nido: de bästa öhoppningarna och stränderna

En av de mest kända destinationerna när du reser till Filippinerna ligger norr om den vackra ön Palawan. El Nido är inte en vacker stad, långt ifrån den, men den döljer en hemlighet som du bara kan veta ombord på en båt eller en kajak: Bacuit skärgård.

Denna uppsättning öar av karstformationer lämnar med munnen öppen för alla resenärer som vågar nå den, eftersom de hittar dolda laguner, paradisiska stränder med vit sand och turkosvatten, färgglada rev och infarktlandskap unika i världen. Det finns dock mycket mer att se och göra i El Nido och i Viajar por Filipinas, som vi har varit vid flera tillfällen njutit av detta hörn av landet, vi vill berätta allt.

Från resenär till resenär måste vi varna dig för att El Nido har förändrats mycket de senaste åren. I cirka 5 år har ökningen av dess popularitet gjort att det blivit ett något trångt resmål, men utan att nå nivåer så höga som andra turistplatser i Thailand, till exempel. Antalet byråer, hotell, butiker och restauranger har vuxit exponentiellt med ökningen av turismen, utan att någon plan har utarbetats och det kan bli lite kaos. Faktum är att under de senaste månaderna av 2018 genomfördes vissa åtgärder som försöker minimera turismens inverkan i området och kanske har du landat här för att du har hittat olika uppgifter som har satt huvudet som en hype.

Eftersom det inte finns något som chivatazo-vännen, kommer vi att rekommendera saker att göra i El Nido så att du kan njuta av denna underbara plats tyst.

När du ska besöka El Nido

Den bästa tiden att besöka El Nido och njuta av alla dess attraktioner är under den torra säsongen, som vi redan pratade om i vår artikel om den bästa tiden att resa till Filippinerna. När det gäller Palawan går detta från december till maj, med de torraste månaderna februari, mars och april.

Under månaderna augusti, september, oktober och november kan El Nido påverkas av regn och vindar i Habagat, den sydvästra monsunen. Detta översätts till molnigare himmel och ibland regn och vindar som gör att havsutflykter (öhoppningarna vi kommer att prata om senare) ställs in.

Hur som helst, om du funderar på att besöka El Nido under regnperioden, oroa dig inte. Som vi alltid säger, att det är vått väder betyder inte att det kommer att regna på något sätt. Regn är vanligtvis enstaka om inte ett fenomen som en tropisk storm eller tyfon inträffar. För att ta reda på om detta händer, vänd dig till officiella sidor som Pagasa (den filippinska meteorologiska byrån) eller fråga i vår Facebook-resegrupp, där andra kollegor kan informera dig om vädret.

Dessutom rekommenderar vi att du undviker att besöka El Nido vid tider med stor tillströmning av turister som jul (och dess tidigare veckor), påsk, kinesiskt nyår eller majbron. I dessa fall, förutom utländsk turism, hittar du mycket filippinsk turism som kan skada din resa till Filippinerna lite. Om du ska resa just nu, boka ditt boende i El Nido så snart som möjligt och försök att spendera lite mer och göra en privat utflykt för att undvika folkmassor. Vi pratar om det nedan.

en typisk bangka i El Nido

Hur många dagar behövs i El Nido, vilken resväg kan du göra?

Vi tror att det minsta antalet dagar som behövs för att besöka El Nido, Palawan, är 4. Om du tillbringar 4 hela dagar kan du ägna minst ett par dagar med öhoppning, en annan för att upptäcka stränderna som vi kommer att prata om nedan (särskilt Nacpan Beach och Las Cabañas) och en annan att koppla av, att ägna sig åt en annan aktivitet (som kajakpaddling) eller som en ”reserv” vid dåligt väder.

Vad att se och göra i El Nido – Guide 2022

1. Öhoppning i El Nido

Det skulle vara värdelöst att åka till El Nido och inte göra en öhoppning. Som namnet antyder är det dagliga båtturer som går ”hoppa runt öarna” i Bacuit skärgård. De kombinerar dolda laguner mellan de enorma kalkstensväggarna, grottorna, stränderna, sandtungorna och snorklingsplatserna som har gjort El Nido känd över hela världen och det skulle vara synd om du missade dem.

👉 Du kan läsa all nödvändig information om dessa utflykter i Island hopping i El Nido, vår omfattande och detaljerade guide om denna aktivitet.

När du anländer till byn och ser stranden full av båtar kommer du säkert att få en uppfattning om att det du har kommit för att göra i El Nido är vad alla gör. I El Nido Town hittar du dussintals byråer som erbjuder samma utflykter. Alla är ganska lika i pris (mellan 1 200 och 1 400 pesos per person, ofta köpslående) och i service. De typiska funktionerna i El Nido turer är:

 • Turer ställs in om kustbevakningen instruerar dem, vilket vanligtvis är klockan 07.00 samma dag. Det händer vanligtvis när det finns en prognos för dåligt hav eller vind. Ibland avbryts endast turer med mer avlägsna punkter (A och C).
 • De lämnar vanligtvis runt 9: 00-9: 30 och återvänder runt 16:00.
 • De inkluderar en måltid bestående av fisk, lite kyckling, gurka och tomatsallad, ris, såser och frukt.
 • De bär en tank med dricksvatten och lite dryck som Coca-Cola eller den filippinska ”Fanta”.
 • Stoppet att äta görs vanligtvis på en strand, även om det ibland görs på själva båten.
 • De inkluderar snorkelmask och rör och ibland handduk. Som vi berättar i Mochila para Filipinas skadar det inte att ta din snorklingsutrustning (för hygien och gott skick) och några stövlar. De senare är ganska användbara i det här fallet.
 • Förutom besättningen finns på turnén en engelsktalande guide som förklarar några detaljer om resan och markerar tiderna. Om du inte talar bra engelska bör du inte oroa dig. Förvänta dig inte bra recensioner om platsen, bara ägna dig åt att njuta av naturen.
 • Till priset på turnén måste vi lägga till en ekologisk avgift, Eco Tourist Development Fee, på 200 pesos. Detta pris gäller i 10 dagar, så om du ska göra mer än en öhoppning i El Nido, be om kvittot så att du inte behöver betala det fler gånger.

På grund av likheten mellan dem alla är det svåraste att välja den bästa turnén i El Nido.

I El Nido finns 4 olika turer som kallas tour A, B, C och D. Skillnaden mellan dem är de punkter som besöks, som vanligtvis grupperas efter zoner. Vi, som har gjort dem alla (några vid flera tillfällen), kommer att berätta om dem.

Sedan december 2018 har en ny reglering av turer i El Nido implementerats som begränsar antalet personer och båtar som kan komma in på 2 platser: Small Lagoon och Big Lagoon. För att kunna besöka dem måste du betala en extra avgift på 200 pesos (för var och en) och du måste välja en av dem och göra en bokning i förväg. Således inkluderar turné A nu bara Big Lagoon och tour D the Small Lagoon. Det är obligatoriskt att hyra en kajak för att besöka dem (ingår inte i priset för turnén).

Turer i El Nido

Rundtur A

Detta är vår favorittur att göra i El Nido för spektakuläriteten i dess landskap. Det är det mest fotogena, eftersom det besöker de 2 lagunerna (som är pooler med mycket klart vatten omgivet av de typiska karstväggarna i El Nido) vackrare och en strand som vi älskar: Seven Commandos.

Platser som besöks i Tour A of El Nido:

 • Stora lagunen El Nido
 • Hemlig lagun
 • Ön Shimizu
 • 7 Commando-stranden

Pris: 1 200 pesos + 200 pesos från Big Lagoon

Hyr turné A i KLOOK för endast 885 pesos

Stora lagunen El Nido

Rundtur B

Mindre populär, men lika vacker, stjärnan i denna turné är Snake Island, en enorm sandtunga som kan ses från ett litet berg. Dessutom gör du fler stopp för snorkling.

Platser att besöka i Tour B i El Nido:

 • Ön Popolkan
 • Ormön
 • Cudugnon eller katedralgrotta
 • Någon snorklingspunkt

Pris: 1.300 pesos

Boka här din B-turné för endast 1,060 pesos

Vill du ha något annorlunda har du här B-turen med träbåt

Rundtur B El Nido

Rundtur C

Bredvid turné A är detta den mest kända och vår andra favorit. I den besöker du mindre inhägnader, som verkar hemliga när du anländer, men när du kommer in kan du inte göra annat än att hålla munnen öppen. En av dem är den berömda Secret Beach, som var inspirationen till boken ”The Beach” av Alex Garland, internationellt känd för filmen med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Dessutom får du också en fantastisk panoramautsikt från fristaden Mantinloc och det finns stopp för snorkling som Star Beach eller Helicopter Island.

Platser som besöks i Tour C i El Nido:

 • Helikopterön
 • Matinloc helgedom
 • Hemlig strand
 • Star Beach eller Talisay Beach
 • Dold strand

Pris: 1.400 pesos

Du kan hyra turné C för endast 1,250 pesos här

Hidden Beach turné C El Nido

Rundtur D

Detta är den minst intressanta turnén ”naturskönt” sett, men där du kan njuta av mer tid på de vackra stränderna än att se i El Nido. Ändå, sedan de nya förändringarna och införandet av Small Lagoon (tidigare i turné A), tycker vi att det är ett bra alternativ.

Platser att besöka i Tour D i El Nido:

 • Ipil Ipil-stranden
 • Cadlao lagun
 • Liten lagun El Nido
 • Paradise Beach / Nat Nat Beach / Bukal Beach
 • Pasandigan-stranden och viken
 • Papaya-stranden

Pris: 1 200 pesos + 200 pesos från Small Lagoon

Se recensioner och boka din D-turné för 1 122 pesos

För något mer glamoröst har du denna D-katamaran turné

Cadlao lagun El Nido

Här har du en karta för att få en uppfattning om platsen för turerna i El Nido.

Vilken tur ska man välja att göra i El Nido?

Enligt vår åsikt och för många andra resenärer som har överfört det till oss är de bästa turerna i El Nido A och C.

Om du har 2 dagar att ägna åt att göra dessa utflykter, gör båda, en varje dag. Tidigare erbjöd de flesta företag kombinationer av båda, vanligtvis A + B, A + C eller C + D. Men efter den nya förordningen är många företag ovilliga att göra det och erbjuder det inte ens. Vad det är möjligt att ändra resplanen lite med en privat rundtur.

Viktigast av allt är: TA EN PRIVAT RUNDTUR. Och varför? För tyvärr har turistboomen nått El Nido och det gör att alla är på samma plats samtidigt, så det kan vara så att du inte tycker om dem som du förtjänar eller att du lämnar direkt förskräckt. Att det dessutom är ett 20-tal personer på båtarna brukar inte vara något konstigt…

Om du hyr en privat rundtur har du en bättre chans att bestämma var och hur mycket tid du ska spendera på de flesta ställen. Du kan gå till olika tider och därmed undvika så mycket koncentration av människor. Det är dyrare, eftersom priserna är cirka 9 000-10 000 pesos för en båt, men tro oss verkligen att det är värt det. Dessutom finns det resenärer som gör kombinationer av destinationer och lägger till antingen den lilla eller den stora lagunen, beroende på om de har gjort bokningen. Kort sagt, du har mer frihet.

Om du vill att det ska vara lite billigare, leta efter andra resenärer i vår turnékalender.

Vill du ha en privat turnékontakt i El Nido? Skriv oss en kommentar i den här artikeln så ger vi dig all information från vår betrodda superbyrå.

Turer i El Nido på svenska

Ett annat alternativ som kan passa dig är detta företag som gör turer med guider på svenska, den enda och som lämnar lite senare än de andra som gör en annan turné. Specifikt har de 2 turer: insidan och utsidan av bukten, så genom att kombinera båda får du en fullständig utsikt över hela El Nido. Inte bara det, de har paddleboards och kajaker och båten är bekvämare eftersom den är större och du har områden att ligga ner.

Priset är lite dyrare än andra turer, men de flesta resenärer lämnar mycket glada för atmosfären som vanligtvis skapas, båten, kvaliteten på tjänsten och eftersom platserna besöks tyst. Boka här och missa inte din plats:

EL NIDO TOUR PÅ svenska

Varianter till de traditionella turerna att göra i El Nido

Om du vill ha något annat, oroa dig inte.

Det finns företag som gör flerdagarsturer mellan El Nido och Coron som stannar vid punkter som dessa eller liknande. Det enda du måste tänka på är att de platser där du vanligtvis sover är läger med mycket grundläggande bekvämligheter och framför allt priserna, som sträcker sig från € 400-500 för upplevelser på 4 dagar / 3 nätter.

Vi hade turen att göra denna brutala rutt och lärde känna de vackra öarna Linapacan. Du kan konsultera all information i vår artikel Expedition Coron – El Nido. Där har du också en rabattkod, om du känner för det.

2. Stränder runt El Nido

Visst så snart du anländer till El Nido kommer du att inse att stränderna i staden inte alls är paradisiska. Tvärtom är vattnet vanligtvis lite grumligt och badrummet är inte alls aptitretande. Listan över saker att se och göra i El Nido slutar dock inte vid öhoppning och det finns vackra stränder att besöka som kommer att erövra dig direkt.

Upptäck de bästa stränderna i El Nido (utan öhoppning)

a) Nacpan-stranden

Om du bara har tid att besöka en strand i El Nido, borde det vara den här. Beläget norr om byn tar det cirka 40 minuter att komma fram och du hittar en enorm strand full av kokospalmer och badad av klart och turkost vatten.

Du kan tillbringa hela dagen i Nacpan Beach (och det finns faktiskt hotell att tillbringa natten), eftersom det finns solstolar och en och annan strandbar att äta eller ha en utsökt kokosnöt.

Nacpan-stranden i El Nido Palawan

Vi rekommenderar dig att gå norr om stranden, eftersom du alltid hittar en liten bit att vara ensam och sedan söderut till Twin Beach synvinkel. Från denna punkt kan du njuta av en vacker utsikt över Nacpan och Calitang Beach.

Entréavgiften till Nacpan Beach är 50 pesos per person.

För att komma till Nacpan från El Nido kan du göra det på tre sätt:

 • Hyra en motorcykel: hyrespriserna är cirka 500 pesos för hela dagen. Tänk på att om det har regnat mycket under de föregående dagarna kan den sista sträckan för att komma till Nacpan Beach vara komplicerad, eftersom det blir ren lera. Vi har också en kontakt för att hyra en motorcykel i El Nido för 450 pesos eller, om du hyr flera dagar, för 400. Lämna oss en kommentar så skickar vi den vidare! De är underbara tjejer och, viktigast av allt, MYCKET LEGIT.
 • Hyra en trycicle: du kan förhandla om priset med föraren, men de tar vanligtvis cirka 1 200 pesos tur och retur. De kan gå i trycicle ca 4 eller 5 personer.
 • Hyra en överföring i en byrå: från El Nido skåpbilar lämnar mer eller mindre varje timme till Nacpan Beach. Tur och retur kostar 600 pesos per person.

Var försiktig: vid ett av våra besök på Nacpan Beach utsattes vi för dussintals sandflybett eller sandflugor. Vi fann att det finns människor som är mycket mer mottagliga än andra, eftersom vi var flera och bara en drabbades av dem. Använd myggmedel eller, bättre, kokosnötolja för att skrämma bort dem. Om du har blivit stucken, gå till apoteket och köp kalaminlotion, en vit lotion som lugnar din klåda.

Twin Beach synvinkel vid Nacpan Beach El Nido

b) Las Cabañas (Maremegmeg-stranden)

Stranden Las Cabañas eller Maremegmeg Beach är en av de vackraste stränderna att se i El Nido. Det ligger bara 15 minuter från staden och i det hittar du en mycket bra atmosfär. Det finns ett par barer och ett och annat hotell, men det är mycket tystare än det i Coron Town. Om du gillar adrenalin finns det en 1,4 kilometer lång zip-linje från stranden till ön Depeldet. Priset varierar mellan 500 och 700 pesos, beroende på vilken modalitet du väljer. För närvarande, augusti 2022, är zip-linjen inte i drift.

Las Cabañas är en idealisk plats att titta på solnedgången i El Nido, eftersom solen kommer att gå ner bakom de vackra öarna i Bacuit skärgård.

För att komma dit kan du göra det med din egen motorcykel eller i trycicle. Dessa tar vanligtvis cirka 150 pesos för turnén, ett ganska högt pris för hur nära det är, så du kan försöka förhandla.

Filippinernas resetips: Försök att besöka det vid högvatten, för vid lågvatten ser det mycket fulare ut. Kolla tidvattenschemat i El Nido här.

Las Cabañas El Nido stranden

c) Duli-stranden

Denna vackra 2 kilometer långa strand ligger ännu längre norrut än Nacpan Beach. Därför är en bra dag att göra i El Nido att kombinera de två stränderna. Motorcykelturen mellan de två tar cirka 35 minuter.

Du kan sitta ner för att njuta av det paradisiska och vilda landskapet på denna strand eller välja att surfa. Duli Beach är den bästa punkten för att släppa brädet och tämja några vågor. Det finns en surfbräda uthyrningsbutik (Mike’s Point) som tar ut 250 pesos i en timme och 600 pesos om du behöver en bildskärm. Tänk på att det enda alternativet att äta i Duli Beach är en utväg, där rätterna är cirka 200 pesos.

Entréavgiften till stranden är 50 pesos.

Vill du våga dig på lite mer? Du kan fortsätta klättra och lära känna Verde Safari Beach (var försiktig med vägens tillstånd …) , Sibaltan och Mariposa Beach, stränder att se i El Nido inget känt.

d) Lio-stranden

Detta är en av våra senaste strandupptäckter att se i El Nido. Det är en strand bara 15 minuter från centrum av staden där det finns ett par orter på hög nivå, men som vanligtvis är mycket tystare än resten av de närliggande stränderna.

För att komma dit kan du göra det med motorcykel eller trycicle.

Lio-stranden El Nido

e) Corong Corong-stranden

Även om Corong Corong-stranden inte är en av våra favoriter, är det värt att ta en promenad och lära känna denna mycket lugna plats nära El Nido. Detta är det fashionabla området att bo under din vistelse i El Nido, eftersom det är lugnare, det finns ett bättre erbjudande om boende på stranden och framför allt övervägs otroliga solnedgångar. Inte förgäves, det börjar redan bli känt som Sunset Beach.

Panoramautsikt från Corong Corong, El Nido

f) Sju kommandosoldater

Som ett bonusspår, om du har en ledig dag i El Nido, är en bra idé att spendera den på stranden i Seven Commandos. Även om denna strand vanligtvis är en del av Island Hopping-turnén A, om du besöker utanför dockningstiderna för dessa båtar (som vanligtvis är runt 15:00-16:00), kan du ha det för dig själv.

Enligt vår mening är det en fantastisk strand. Du har vackra palmer för skugga, en liten bar med kalla öl, ett snorklingsområde och framför allt en bestialisk panoramautsikt över resten av Bacuit skärgård.

För att komma dit kan du göra det med kajak eller hyra tjänster av en bangka. De tar vanligtvis cirka 500 pesos tur och retur för hela båten från Corong Corong-stranden. Kom till stranden och kom överens med honom om ett schema för att hämta dig, han kommer säkert gärna att göra det!

stränderna i El Nido

3. Kajakpaddling genom El Nido

Trött på så mycket turnerande? Tja, ett bra alternativ att göra i El Nido för dem som vill komma utanför misshandlad spår är att hyra en kajak och lära känna några vackra stränder i närheten. Hyran är cirka 500 pesos för en hel dag och kan göras på stranden i Corong Corong, vilket är utgångspunkten som vi rekommenderar.

Om du vill ta det lugnt kan du veta följande punkter på en dag:

 • Lapus Lapus Beach (ibland känd som Yoga Beach)
 • Papaya-stranden
 • Seven Commandos Beach (vanligtvis tyst fram till 17:00)

Om du har gått upp och vill paddla och du har gått upp tidigt kan du fortsätta till följande:

 • Ipil 2-stranden
 • Ipil Ipil-stranden
 • Nat Nat-stranden
 • Paradisets strand

Dessa två sista stränder är mer tillgängliga från El Nido Town.

Här visar vi dig en karta med kajakrutten du kan göra i El Nido:

4. Dykning i El Nido

Även om El Nido inte är en av de bästa platserna att dyka på Filippinerna, finns det vackra dykplatser där du kan njuta av det marina livet. I Bacuit skärgård hittar du ett 15-tal dykplatser där du kan dyka genom korallrev, murar och en och annan intressant tunnel. Vad kan du se på dess havsbotten? Sköldpaddor, manta strålar, nakensnäckor…

Den bästa säsongen för dykning i El Nido är från april till december. Den bästa synligheten (från 10 till 30 meter) erhålls från april till juni. Dessutom är de vanligtvis inte särskilt krävande dyk, så det är ett bra ställe för nybörjare eller människor som vill göra ett dykdop. Om du har dykt vid fler tillfällen kan du vara intresserad av att spara din budget för att dyka i mer imponerande hörn som Coron.

Om dykning finns på din lista över saker att göra i El Nido måste du vara medveten om att du måste ägna en dag av din resa. Avgångar är dagligen från 8:00 till cirka 16:00 och det finns 2 eller 3 dyk. Priserna är cirka 4 500 pesos för 3 dyk, inklusive uthyrning av utrustning och lunch.

Här kan du boka ditt dykdop: 2 dyk

5. Solnedgång i El Nido

Kanske låter det som fyllning, men tro oss, en av de bästa sakerna att göra i El Nido är att njuta av en av dess solnedgångar. Vi vet inte exakt varför, men vi har alltid haft turen att bli kär i detta hörn av världen vid solnedgången. Himlen blir gyllene, rosa, lila och till och med superröda toner.

De bästa ställena att överväga en fantastisk solnedgång i El Nido är:

 • Corong Corong-stranden
 • Stugorna
 • Lio-stranden
 • Längst till höger om El Nido Town: där du också hittar happy hour med öl och cocktails.

🌇 Du kan läsa mycket mer om detta ämne i vår artikel De bästa ställena att titta på solnedgången i El Nido.

solnedgångar från El Nido

6. Nagkalit-Kalit vattenfall

Saknar du lite färskvatten? Tja, en annan sak att göra i El Nido är att besöka Nagkalit-Kalit vattenfall. Dessa är cirka 20 minuter med motorcykel från El Nido, på väg till Nacpan Beach. När du anländer till parkeringen måste du ytterligare 20 minuter för att nå vattenfallet. Det är en trevlig och enkel väg där 9 små floder korsas.

Tänk på att de kommer att be dig om cirka 250 pesos per person för att ta med en guide. Den här guiden är dock inte obligatorisk och du kan vänligen kommentera den om du tror att du inte behöver den. Ändå måste du betala 10 pesos per person för att komma in i vattenfallet.

Vi rekommenderar bara denna utflykt om du vill göra något annat än stranden, eftersom de inte heller är de bästa vattenfallen i Filippinerna.

7. Taraw Klippan

Om du gillar adrenalin är ett annat hörn att se i El Nido toppen av Taraw Cliff. Från toppen av detta karstberg får du en vacker utsikt över staden och Bacuit skärgård, men efter att ha provat det själva kan vi inte rekommendera det. Klättringen, även om den är kort (cirka 40 minuter), är krävande och ganska farlig, eftersom det inte finns något skydd och du går igenom skarpa stenar. Vi undrar fortfarande hur det är möjligt att detta förblir öppet.

Om du fortfarande vill göra det måste du hyra en guide (priserna är cirka 500 pesos per guide, som fördelas mellan de människor du är) och bära lämpliga skor och kläder, särskilt för att skydda dina knän. Försök att göra det runt 5:00 på morgonen för att undvika värmen.

Ett mycket mindre farligt alternativ är Canopy Walk, det vill säga en rundtur i mycket säkrare broar. Även om det är på en lägre höjd och utsikten är lite mindre imponerande, är sanningen att det är mer värt än det föregående. Det vanliga priset är 400 pesos per person. Du kan lägga till dreamcatcher-delen, som är ännu mer fotogen.

Boka på Canopy Walk för endast 340 pesos

Taraw klippa

Tips för att besöka El Nido

 • Ta reda på när det är bäst att besöka El Nido i När ska man besöka Filippinerna? eller Bästa tiden att resa till Filippinerna.
 • Under ett par år finns det ett par bankomater, men ibland slutar de arbeta eller, i tider med hög koncentration av turister, tar de slut på pengar. Försök därför att bära tillräckligt med kontanter för säkerhets skull. Betalning med kort på restauranger och hotell innebär vanligtvis en provision som sträcker sig mellan 3% och 5% av beloppet. Se vår artikel om pengar i Filippinerna för mer information.
 • Var försiktig med mat och dryck på El Nido. Under de senaste åren har det förekommit fall av matförgiftning på grund av förorenat vatten. Drick alltid vatten på flaska och, om du kan, borsta tänderna med vatten på flaska. Vi råder dig också att prova att äta på restauranger som du ser är hygieniska. Om du blir sjuk, kontakta din försäkring och var mycket försiktig med uttorkning. Vi har inte haft några problem på de platser vi rekommenderar dig i Var du kan äta i El Nido.
 • Hälsovården i El Nido är ganska grundläggande och du måste tas till Puerto Princesa, 4 timmar bort, om du behöver ett sjukhus. Vi minns vikten av att ha en bra försäkring för att resa till Filippinerna.
 • Kom ihåg att lägga i din ryggsäck för Filippinerna några booties och en vattentät väska, under öhoppningen kommer du att sakna dem.
 • Boka ditt boende i god tid (El Nido är en av de mest turistiska platserna i Filippinerna och värdet för pengarna är mycket lågt), så du kommer inte att vara kvar med det värsta. Nedan berättar vi våra favoritsidor.
 • Boka också din transport om du kommer från Coron, som vi berättar lite nedan, sedan december 2018 är saken ganska kollapsad.
 • Om du kan, följ ditt besök i El Nido med den närliggande staden Port Barton, vi lovar att du kommer att bli kär.
 • Var en ansvarsfull turist, försök att inte generera avfall och var försiktig när du snorklar. Stå inte ovanpå korallen, rör inte det marina livet och dra inte sjöstjärnan ur vattnet.

Var att sova i El Nido

Att bestämma var man ska sova i El Nido har mer smulor än man tror. Det finns olika områden att bo i och vissa kommer du att gilla mer än andra, beroende på vilken typ av resenär du är. I Var att sova i El Nido, Bästa orter i El Nido och Bästa vandrarhem i El Nido ger vi dig mycket information, men här gör vi ett litet urval:

Hur får man till El Nido

Ser du fram emot att anlända? I den här artikeln hittar du aktuell information om hur du kommer till El Nido från olika hörn av Filippinerna.

Hur man tar sig runt El Nido

El Nido Town är en liten stad och du behöver inte mer än dina fötter för att lära känna den. Om du bor i Corong Corong tar tryciklarna vanligtvis 20 pesos per person fram till El Nido Town. Detta är den lokala kursen, men det är möjligt att de inte vill debitera dig eftersom du är turist. Försök att förhandla om att tas för 50 pesos för 2 personer.

Om du ska göra många resor eftersom du ska besöka andra platser som Lio Beach, Nacpan eller Las Cabañas samma dag är det mycket värt att hyra en motorcykel i El Nido, särskilt om du är 2 personer. Priserna är cirka 500 pesos om dagen. Vi har kontakt med en 100% pålitlig byrå för att göra det och att de vanligtvis lämnar det för 450 pesos eller billigare om du hyr fler dagar. Lämna oss en kommentar så skickar vi dig all information.

Karta över El Nido

Här är en karta med allt viktigt att se och göra i El Nido för att hitta dig:

Har du frågor eller kommentarer om något av dessa saker att göra i El Nido? Vi vill gärna att du berättar för oss!