De bästa stränderna i El Nido (utan öhoppning)

Som vi redan sa till dig i Vad man ska göra i El Nido, att komma till detta hörn av Palawan och inte göra öhoppning skulle vara en riktig skam. Men i omgivningarna i El Nido finns det gott om stränder att utforska och som vi uppmuntrar dig att ägna en dag eller två av din resa till Filippinerna. Därför kommer vi i den här artikeln att prata om de bästa stränderna i El Nido att besöka utan att behöva ta en båt. Du kan komma åt dem om du hyr en motorcykel, hyr tjänster av en trycicle eller en skåpbil eller, om du är mer aktiv, ta en kajak och paddla till dem. Det kommer att vara med alternativ!

Fortsätt med oss och upptäck de bästa stränderna i El Nido.

Stränder som nås från El Nido med motorcykel / trycicle / van

Oavsett om det är nära ”hjärtat av” staden eller något mer avskilt, finns det många vackra stränder i El Nido som du kan komma åt utan mycket besvär. Om du vet hur man kör motorcykel och du har licens för det (du har mer information i vår artikel Att köra och hyra en motorcykel på Filippinerna), kommer du inte att ha problem med att nå de flesta av dem, men som vi kommer att berätta för dig, i vissa måste du vara mycket försiktig eftersom åtkomst sker med hala sandspår. Att hyra en skoter i El Nido kostar cirka 500 pesos om dagen, även om du kan förhandla om priset om du gör det i flera dagar.

Om du vill ha en pålitlig kontakt för att hyra en motorcykel i El Nido, känner vi till en byrå som kommer att hyra dem för 450 pesos eller billigare om du gör det flera dagar. De är också nya motorcyklar och ägarna är härliga.

Om du vill bli av med problem har du inga problem att få en trycicle. Detta är en av de typiska transporterna i Filippinerna och du kan ange 3 eller 4 personer mer eller mindre bekvämt. Du kan betala på varje sätt eller förhandla om ett pris som följer med dig hela dagen, vilket vanligtvis är cirka 1,200 pesos.

Å andra sidan, för mer avlägsna stränder som Nacpan Beach, finns det byråer som gör rundresor med skåpbil vid specifika tidpunkter. Eftersom tjänsten är bekvämare och snabbare än trycicle måste du tänka på att priserna är högre.

Oroa dig inte, vi berättar hur du kommer till var och en av dem senare. Här pratar vi, i preferensordning, om de bästa stränderna i El Nido.

Las Cabañas / Maremegmeg Beach / Vanilla Beach

Las Cabañas är en av de vackraste stränderna i El Nido och utan tvekan den mest bekväma att ta ett bad av alla de nära El Nido Town. Eftersom det har mer djup på stranden påverkas det mycket mindre av tidvattnet och därför, även vid lågvatten, kan du ta det doppet som du har velat ta sedan du klev på staden.

Beläget cirka 10-15 minuter med trycicle från centrum av El Nido Town, är det en lång remsa av blond sand badad av kristallklart vatten och backas upp av långa palmer. Och även om det har förändrats på ett brutalt sätt de senaste åren (de har till och med gjort ett köpcentrum och en utväg med en infinitypool), är det fortfarande en trevlig och relativt lugn strand. Den mest besökta delen är den du hittar på höger sida av ingången, som är den med den finaste sanden och är bekvämare för bad, men enligt vår mening finns det inget som att gå lite för att njuta av ett vackert panorama.

Lyssna på oss och upptäck vad som kan vara ett av dina favorithörn i ditt besök i Filippinerna. Om du går till vänster, passerar de olika barerna och restaurangerna och vänder hörnet, kommer du att kunna njuta av en liten bit strand för dig själv med otrolig utsikt över öarna i Bacuit Bay. Det är ett intimt hörn, som blir allt mer intressant när ljuset faller. Om du vågar kommer du att bekräfta här att solnedgångarna på stranden i Las Cabañas är brutala.

Om du gillar den avslappnade atmosfären kan du stanna i det här området som vi har pratat om, men om du behöver mer atmosfär kan du beställa en San Miguel i någon av dess barer, lyssna på lite musik och träffa människor. Du bestämmer!

stranda stugorna boet

I Las Cabañas, även känd som Maremegmeg Beach eller Vanilla Beach (vi hatar det här nya namnet de vill ge det!), Finns det också den mest kända zip-linjen i El Nido. Detta går från ett hörn bakom stranden till ön Depeldet, vilket är vad du kommer att se hela tiden om du besöker denna strand i El Nido. Enligt vår mening är det inte ett särskilt fascinerande äventyr, eftersom det bara är 750 meter långt, men det är ett roligt alternativ och ett annat sätt att njuta av landskapet. Priserna är lite av en carillos: 500 pesos om du kastar ”normal” och 700 pesos om du vill göra det som ”Superman”.

Uppdatering augusti 2022: Zip-linjen verkar inte vara i drift just nu.

Om du är övertygad om att sova här, kom ihåg att det inte finns mycket boende. Förutom super Maremegmeg Beach Club finns det inte mycket anständigt hotell att välja mellan. Oroa dig inte, som du kommer att se kommer du enkelt att kunna nå Las Cabañas från El Nido eller Corong Corong, där det finns mycket erbjudande. Du kan läsa mer om detta ämne i Var man ska sova i El Nido, Bästa orter i El Nido och i Bästa vandrarhem i El Nido.

🚐 Hur man kommer till Las Cabañas: Du kan gå från El Nido Town längs stranden som passerar genom Corong Corong Beach. Det tar knappt en timme, beroende på vilken takt du vill ta. Du kan också hyra en motorcykel eller ta en trycicle. En komplett från El Nido till Las Cabañas kostar 150 pesos (officiellt pris), det är vad som kallas ”specialresa”. Du kan också dela trycicle, det vill säga ta en ”linje” med andra filippiner och i så fall är kursen 20 pesos per person. Det är dock ett svårt alternativ att få, eftersom många trycicles inte åker dit eller inte vill ta turister. Ett annat alternativ är att åka till busstationen El Nido och gå på en buss eller jeepney som går i riktning mot Puerto Princesa och gå av när du passerar Las Cabañas. Det senare kostar dig inte mer än 20 pesos, men kom ihåg att du måste vänta.

💙 Upptäckt av att resa på Filippinerna: om du går från Corong Corong-stranden till Las Cabañas, när du passerar Panorama Resort, precis här, finns det en liten strand, som vi har döpt som Reser genom Filippinerna Beach, där det finns absolut ingenting och ingen. Du kan se att de bygger en liten utväg, men det har fortfarande mycket kvar och det är ett bra hörn att koppla av under palmerna. Berätta vad du tycker om du besöker den!

🍽️ Rekommenderade restauranger i Las Cabañas: Beach Shack, Local Provisions och The Nesting Table (den senare är MYCKET dyr, men har spektakulär utsikt).

🛏️ Utvalda hotell i Las Cabañas: Maremegmeg Beach Club / El Nido Bayview Hotel

Maremegmeg-stranden

Lio-stranden

Den omtvistade nummer 2-positionen för de bästa stränderna i El Nido, tas av vår älskade Lio Beach. Detta ligger knappt 6 kilometer från centrum av El Nido, det vill säga cirka 15-20 minuter med trycicle eller motorcykel. Och även om det alltid har varit där, har det tagit centrum sedan ett av de stora filippinska affärsföretagen tog tyglarna i sin turismutveckling, vilket gör det till en trevlig plats att tillbringa dagen.

Lio Beach är fortfarande en vild strand, inte alls trångt och mycket vackert. Vid ankomsten ser du en liten brygga, som fungerar som tillgång för gäster på väg till bacuit Bay-hotellen (som El Nido Resorts Lagen Island). Om du står där och tittar till vänster kommer du att njuta av en panoramautsikt över denna obebodda strand, där berget Cadlao regerar. Detta område kommer inte att kunna komma åt, eftersom det ligger precis intill flygplatsen och därför är det den imponerande ingången och utgången till Air Swift-plan, flygbolaget som du kan komma direkt till El Nido.

Istället är allt du har mot rätt sida något för dig. Denna enorma remsa av blond sand med en mängd palmer och andra träd som ger skugga till skydd från den filippinska solen är ett riktigt paradis.

Den del som ligger närmast parkeringen har flera butiker (väldigt söt, förresten, och innan du når stranden har du Kalye Artisano, en uppsättning hantverksbutiker, som vi inkluderar i Vad man ska köpa i Filippinerna), barer och restauranger, samt hängmattor och gratis puffar (du läste rätt!). Därför kommer det inte att vara ovanligt att du hittar fler resenärer som du som njuter av atmosfären. Om du fortsätter att gå, passerar den lyxiga Seda Lio resort, kan du njuta av ett 100% jungfruligt område, med stiliserade palmer och där det sannolikt inte kommer att finnas någon. Så du måste välja ditt eget äventyr.

hängmattor på seda Lio hotel

Beroende på när du besöker stränderna i El Nido hittar du vattnet i Lio Beach mer eller mindre lugnt. Vanligtvis finns det i Lio något mer vågor än i Las Cabañas, men inget som hindrar dig från att ta ett bad. Men under månaderna Habagat, det vill säga sydvästmonsunen, är det en fantastisk strand i El Nido för surfing. Därför, om du kommer mellan juni / juli och oktober / november, kan du hyra en bräda och gå ut för att fånga några vågor.

Lio Beach är enligt vår mening ett perfekt ställe att bo om budgeten inte är särskilt viktig (hotell är inte billiga) och du vill ha lugn. Till hotellutbudet läggs anständiga restauranger och vackra solnedgångar och dessutom är det tillräckligt nära El Nido Town för att njuta av turerna utan att gå långt.

Om vi måste sätta ett ”men” till denna strand i El Nido är att här kan du se sandflugor vid många tillfällen. Dessa, även kallade nik nik på Filippinerna, är små flugor som lever i sanden och som biter för att reproducera, vilket ger dig mycket tunga bett. Undvik dem med avvisande eller kokosnötvatten. Om du kommer ut väldigt hackad, fråga i något apotek ”kalamin” och det kommer att lindra dig mycket.

🚐 Hur man kommer till Lio Beach: Det brukade finnas en gratis jeepney från El Nido Town, men den verkar inte längre vara i drift. Du måste gå med motorcykel eller trycicle. I trycicle bör det kosta dig cirka 300 pesos eller så.

🍽️ Rekommenderade restauranger i Lio Beach: Shaka, Jungle Bar och Fat Choy.

🛏️ Utvalda hotell i Lio Beach: Silk Lio / Casa Kalaw / Huni Lio

Lio-stranden i El Nido

Nacpan-stranden

Nacpan Beach är en av de bästa stränderna i Palawan och också, enligt vår mening, en av de bästa stränderna i Filippinerna. Om det var närmare staden skulle det utan tvekan ta nummer ett på den här listan över de bästa stränderna i El Nido. Men dess läge, 17 kilometer eller cirka 50 minuter från El Nido Town, gör att vi placerar det på en tredje plats.

Det är en spektakulär strand 4 kilometer lång. Med fin gyllene sand är det vi gillar mest antalet kokospalmer som kännetecknar det, förutom dess lugn. Nästan alla koncentrerar sig vanligtvis i området närmast parkeringen, där de flesta hotell och restauranger också ligger, så om du gillar lugn måste du bara gå till höger sida (i norr) och njuta av kilometer av fred. Även om fler och fler företag dyker upp på denna strand i El Nido och det inte kommer att vara så sent att det börjar förändras, är Nacpan fortfarande en plats för ingenting trångt.

Vattnet i Nacpan är transparent och kan, precis som Lio, ha mer eller mindre vågor beroende på vinden. Faktum är att du också kan få en surfbräda om du är nybörjare eller vill lära dig att fånga vågor.

Dessutom slutar överraskningarna i Nacpan inte här, eftersom den har en angränsande strand. Calitang Beach är den fula systern, eftersom den inte har så mycket djup på stranden att bada och är något försummad, men missa inte chansen att klättra upp på den lilla utsiktspunkten (markerad på Google Maps som Twin Beach) och njuta av den vackra panoramautsikten över båda.

Utsiktsplats för Twin Beach

Det enda problemet vi ser med Nacpan är att, som i fallet med Lio Beach, måste du vara mycket försiktig med sandflugor. Claudia är till exempel ganska allergisk och i ett av våra besök på denna strand i El Nido tog hon ”som en gåva” hundratals bett, vilket orsakade hennes feber.

Å andra sidan är det en perfekt plats att bo en eller två nätter, om du helt enkelt vill njuta av en lugn strand och inte göra mycket annat. Under de senaste åren har några vandrarhem dykt upp med tält, bungalows och till och med glampingplatser av de mest glamorösa. Vi skulle inte välja denna strand som bas för att utforska El Nido, eftersom det verkar obekvämt att göra öhoppningen, men för en frånkoppling. Nedan rekommenderar vi några hotell.

Ingången till Nacpan kostar 60 pesos per person och gäller för flera besök, om du behåller biljetten.

🚐 Hur man kommer till Nacpan Beach: Eftersom det inte finns någon kollektivtrafik är det vanligaste sättet att komma till Nacpan med motorcykel. Tänk på att det är en resa på knappt en timme och även om mycket av det går längs en asfalterad väg finns det landsträckor som blir ett riktigt gungfly om det har regnat. Vi rekommenderar bara att du hyr en motorcykel om du verkligen har övning med det. Å andra sidan kan du också hyra tjänster av en trycicle som tar dig och väntar. Detta kostar vanligtvis 1,200 pesos och kom ihåg att det tar cirka 75 minuter att komma fram, eftersom de är långsammare. Slutligen finns det gott om byråer i El Nido Town och Corong Corong (även hotell erbjuder det) som tar dig med van till Nacpan. Scheman skiljer sig åt, men de lämnar vanligtvis klockan 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 15:00 och 17:00 och återvänder klockan 11:00, 15:00 eller 19:00. Det kostar 600 pesos per person tur och retur.

🍽️ Rekommenderade restauranger i Nacpan Beach: Nacpan Beach Sunmai Restaurant, Beach Banquet Bar &Restaurant och Mad Monkey.

🛏️ Utvalda hotell i Nacpan Beach: Mad Monkey Hostel Nacpan Beach / Seaside Hue Resort / Nacpan Beach Glamping

Nacpan Beach drönare vy

Duli-stranden

En annan av stränderna i El Nido som du kan besöka är Duli Beach. Ännu mindre känt än alla tidigare, det kommer inte att vara ovanligt att du har det själv.

Duli är mycket lik Nacpan: 2 kilometer fin blond sand, kokospalmer, rent vatten… Det är en perfekt plats att helt enkelt spendera ett par timmar och njuta av total fred, men det är också det mest kända hörnet av Palawan för surfing, särskilt under regnperioden. Så om du letar efter var du ska surfa på Filippinerna, tveka inte att komma till det. Du kan hyra brädet på Duli Surf Shack.

Som du kanske har gissat finns det inte mycket turistinfrastruktur i Duli, förutom ett par restauranger och Duli Beach Resort, med fina bungalows med utsikt över havet.

Förresten, Duli får sitt namn från en typ av sköldpadda som häckar här. Så i sällsynta fall kan du se små sköldpaddor komma ut ur boet och gå ut till havet. Duli Beach Resort har ett projekt i detta avseende.

Ingången till Duli kostar 50 pesos per person.

🚐 Hur man kommer till Duli Beach: det finns inga skåpbilar till Duli Beach, så som i fallet med Nacpan måste du välja motorcykeln eller trycicle. Tänk på att vägen till Duli Beach är mycket farligare än den som går till Nacpan, i princip hamnar den på en ganska hal grusväg där även de mest erfarna måste vara försiktiga. För att komma dit, ta omvägen till Bucana / Pasadena. En trycikel tar vanligtvis ut 1,500 pesos per dag.

🛏️ Rekommenderade hotell i eller nära Duli Beach: Duli Beach Resort / Bucana Beachfront Guesthouse

Duli-stranden El Nido

© Duli Beach Resort

Corong Corong-stranden

Utan att nå nivån på de tidigare ville vi inkludera den bland de bästa stränderna i El Nido för sitt vackra landskap. Från Corong Corong-stranden, som ligger bara 10 minuters promenad från El Nido Town, har du en idealisk panoramautsikt över öarna och öarna i Bacuit Bay, inklusive den speciella helikopterön.

Sandstranden kombinerar grov gyllene sand med några stenar och att bada är lite svårt eftersom det påverkas mycket av tidvattnet. Ändå är Corong Corong fortfarande ett bra ställe att bo i El Nido, eftersom det har alla bekvämligheter, gott om barer och restauranger och är den plats från vilken många byråer för öhoppning också lämnar. Dessutom, när du kommer tillbaka från dem, kan du njuta av brutala solnedgångar med ett idealiskt panorama i en av dess många strandbarer.

🚐 Hur man kommer till Corong Corong: att vara så nära El Nido Town, kan du gå på cirka 15-20 minuter eller också ta en trycicle, vilket kommer att kosta dig 50 pesos. Du kan ta den delad för 10 pesos per person.

🍽️ Rekommenderade restauranger i Corong Corong: Bella Vita, No Mames och Ghandis hämnd.

🛏️ Utvalda hotell i Corong Corong: The Cavern Pod Hotel / Last Frontier Beach Resort / Mahogny Resort & Spa / Maligaya Beach Bungalows

Corong Corong-stranden Palawan

Calaan-stranden

Som i föregående fall påverkas Calaan också mycket av tidvattnet och är inte särskilt bekvämt att bada, men att komma till det till fots från El Nido kostar dig inte ens 10 minuter och det är en mycket trevlig promenad vid havet.

Från Calaan Beach har du vacker utsikt över Cadlao Island, som regerar landskapet, och resten av öarna El Nido. Därför är det inte alls dåligt att bo på en av sina nya orter.

🛏️ Utvalda hotell i Calaan: Cadlao Resort / Bella Athena Garden / Bougainvilla Stugor

Calaan-stranden

El Nido town strand

Slutligen hamnar vi på stranden i själva El Nido Town. Även om det har förlorat mycket sand och havsnivån har stigit dramatiskt de senaste åren, lämna inte möjligheten att turnera den och beundra landskapet. Naturligtvis är det bättre att inte bada, eftersom nivån av E. coli-bakterier blev mycket hög för bara några år sedan på grund av den dåliga hanteringen av stadens avfall. Ett tag var det förbjudet att bada, men även om du kan göra det rekommenderar vi att du undviker det.

Vid vissa tider på året (november / december), i det nordligaste området, i en bar som heter El Nido Corner, kan du se hur solen faller mellan båda bergen och gör ett vackert skådespel.

🚐 Så här kommer du till El Nido: du har allt detaljerat i vår artikel Hur man kommer till El Nido.

🍽️ Rekommenderade strandrestauranger i El Nido Town: Big Bad Thai, Angel Wish och Tuk Tuk Thai.

🛏️ Rekommenderade hotell för att njuta av stranden i El Nido Town: Inngo Tourist Inn / Sea Cocoon Hotel / Happiness Hostel

El Nido town strand


Stränder i El Nido nås med kajak (eller båt)

Om du är mer aktiv finns det ännu fler stränder i El Nido som du kan komma åt genom kajakpaddling eller hyra en bangka (filippinernas traditionella båtar). De som vi kommer att meddela dig nästa är stränder nära stranden i Corong Corong och därför kommer detta att vara din utgångspunkt för paddling.

Längst bort finns Seven Commandos, som du kan nå på knappt 1 timmes paddling, beroende på havets tillstånd. Vi råder dig att lämna först på morgonen, vilket är när havet tenderar att vara lugnare och alltid paddla så nära kusten som möjligt.

Du kan hyra en kajak i Corong Corong-området för cirka 400 pesos om dagen. Annars kan du förhandla om en båt om du går norr om denna strand, där det finns många fiskare. Ett anständigt pris för att åka till Seven Commandos eller Papaya Beach är 800 pesos tur och retur, även om det också beror på båtens storlek.

Tänk på att det finns några dryckesstånd på dessa stränder, men de säljer inte ”riktig” mat förutom lite potatis eller snabbnudlar. Så det är klokt att bära en smörgås i din vattentäta väska. I Mochila para Filipinas berättade vi redan om det. Glöm inte solskyddsmedel och kläder för att skydda dig från solen.

bästa kajakstränder El Nido

Lapus Lapus strand

Den första av stränderna du når med din kajak är detta öde underverk för dig. På bara 10 minuters paddling kan du njuta av lugnet i El Nido och vad som kännetecknar detta hörn: kalkstensväggar, turkost vatten och vit sand. Vad mer kan man begära?

Papaya-stranden

Detta är den andra stranden i El Nido som du kan komma åt med kajak. Det är en vacker vik skyddad av stora väggar av karststen som får dig att bli kär och badad av mycket klart vatten där du kan snorkla. Det finns vanligtvis inte många människor, även om det beror på när du besöker det, eftersom det är en del av öhoppningen. Vanligtvis anländer båtarna vid de första eller sena timmarna på dagen, så om du går runt 11:00 borde det inte längre finnas många båtar där.

Om du redan har blivit törstig hittar du en liten bar där du kan köpa drycker. Som en nyfikenhet har detta varit lägret för flera utgåvor av Rysslands Survivors-program.

Papaya Stranden El Nido

Sju kommandosoldater Beach

Nästan lika vacker eller mer än den föregående, Seven Commandos är en av de mest populära stränderna i öhoppningen i El Nido eftersom du, förutom att ha en vacker sand och stiliserade kokospalmer, kan se en bestialisk panoramautsikt över Bacuitbukten. Det är vanligtvis slutpunkten för utflykterna, eftersom du här kan koppla av, snorkla eller ta en cocktail i baren. Därför är det inte ovanligt att hitta det upp till människor runt 15:30-16:30, även om många byråer också bestämmer sig för att besöka det på morgonen, så det är bättre att gå runt 11:00.

Vi har tillbringat flera timmar tyst och njutit av havet, så om du har en dag i El Nido och vill ha en avkopplande plan, tveka inte.

🛏️ Rekommenderade hotell på denna strand: det finns bara ett, Vellago Resort.

Sju kommandosoldater El Nido

🚣 ♀️ Om du känner för mer kan du fortsätta paddla till Ipil Ipil Beach, en annan vacker strand i El Nido. Från Seven Commandos är det cirka 10 minuter mer.


Andra stränder i El Nido

Om du har ännu fler dagar i El Nido eller vill utforska, kommer du inte att få slut på stränder! Här är ännu fler alternativ:

  • Mariposa Beach: ligger längre norr om Duli Beach, från vilken du kan gå eller motorcykel genom en ”väg”, det är mycket likt det i landskapet.
  • Green Safari (Dagmay Beach): det är nästa strand till Mariposa och delar också landskap med blond sand och turkos vatten.
  • Sibaltan: vi åker till El Nidos östkust, där denna stad inte är turistisk. Även om stranden inte är den mest bekväma att bada i på grund av dess grunda djup, är det en lugn plats att tillbringa några dagar och erbjuder också möjligheten att öhoppa till vackra närliggande öar som Maosonon eller Pical. Det ligger cirka 1 timme från El Nido och är tillgängligt med jeepney (endast 1 eller 2 om dagen). Om du besöker det mellan november och mars, kom ihåg att det är blåsig säsong och därför ett paradis för kitesurfingmissbrukare. Det finns flera stränder i detta område: Bulang Beach, Bayong Beach och Sibaltan Beach. Det har flera små hotell som Tapik Beach Park Guest House.
  • Bulang Beach / Toratod Beach: Även på El Nidos östkust är detta också en strand 0 utvecklad, perfekt för avkoppling. Liksom den tidigare får den också mycket vind mellan november och mars. I den finns en spektakulär utväg att tillbringa några dagar bort från liv och rörelse: Qi Palawan.

Karta över El Nido stränder och rekommenderade boende

Här har du en karta över de bästa stränderna i El Nido och de boenden som vi har rekommenderat i dem:

Kom ihåg att den här artikeln är en del av vår guide till El Nido, där du hittar många fler tips om saker att göra, var du ska äta, var du ska sova eller vilken öhoppning som är mer värdefull.


Vill du fråga oss något om stränderna i El Nido? Vi läser dig i kommentarerna!