Donsol Guide: Vad man ska göra, hur man kommer dit och var man ska sova

Donsol är en av platserna att simma med valhajen på Filippinerna. Fram till 1998 var detta en liten stad längs kusten som gick helt obemärkt av turismen. Men det året spelade en grupp dykare in en video av en butanding (som dessa djur är kända i detta område av Filippinerna) som senare blev viral i pressen och förändrade kursen för detta område i Bicol för alltid. Med turismens framväxt kom WWF senare att genomföra ett ekoturismprogram och på ett respektfullt sätt hantera dessa interaktioner med världens största fisk.

I denna Donsol Guide hittar du allt du behöver för att göra en tillflyktsort till detta hörn av Luzon. Vi kommer att berätta allt om valhajar, men också andra aktiviteter att göra i Donsol och praktiska fakta. Fortsätt läsa och ta reda på allt!

Var är Donsol

Donsol är en liten by som ligger i provinsen Sorsogon, i Bicol-regionen, den östligaste av ön Luzon. Det ligger intill kusten, i det som kallas Donsol Bay. Den största staden i området är Legazpi, känd för att domineras av vulkanen Mayon, en av de mest imponerande vulkanerna i Filippinerna. Från Legazpi till Donsol är det cirka 50 kilometer som täcks på 1,5 eller 2 timmar, beroende på vilket transportmedel du väljer.

De flesta av Donsols boende och restauranger är koncentrerade runt Donsol Whale Shark Interaction Center, cirka 3 kilometer från själva staden.

Hur man kommer till Donsol

Att vara så nära är det mest bekväma sättet att komma till Donsol genom att gå till Legazpi först. För att göra detta har du 2 alternativ: sök flyg till Legazpi (du har direkt från Manila eller Cebu) eller hitta bussar från Manila till Legazpi. Bilresan är 10-12 timmar och om du vågar kan du göra det på natten. Faktum är att det finns en buss med en säng.

Philtranco har en buss om dagen från Manila till Donsol som avgår klockan 17:00 från Philtranco Bus Terminal i Pasay City, i hörnet av EDSA och Apelo Cruz Street. Biljetten är 1 000 pesos och tar cirka 14 timmar.

I vilket fall som helst rekommenderar vi att du jämför priser mellan planet och bussen eftersom skillnaden ibland inte är så mycket om du bokar i förväg och sparar mycket tid.

En gång i Legazpi har du dessa alternativ för att komma till Donsol:

 • Med kollektivtrafik: om du har anlänt till flygplatsen, ta en trycicle till Grand Central Terminal (50 pesos) och sedan någon jeepney, buss eller skåpbil som går till Donsol (75-100 pesos). Skåpbilen är den snabbaste, det tar cirka 1,5 timmar att komma till Donsol Centralized Shuttle Station. De lämnar när de fyller på och den sista resan från Legazpi till Donsol är klockan 17:00.
 • Med privat transport: du kan förhandla om priset på en bil eller skåpbil med en förare för att ta dig till ditt hotell i Donsol. På flygplatsen finns det vanligtvis människor som väntar på detta ändamål. Priset kommer att variera mellan 1 500 och 2 000 pesos.

🚌 Kom ihåg att läsa vår artikel Transporter i Filippinerna för att bekanta dig med dem.

legazpi flygplats att komma till donsol


Saker att göra i Donsol

Det är tydligt att de flesta resenärer har ett mål när de kommer hit: att simma med valhajen. Men vi kommer också att berätta andra intressanta saker att göra i Donsol.

1. Simma med valhajar i Donsol

Filippinerna har 2: a positionen (efter Mexiko) i antal valhajar i sina vatten med sina mer än 1 950 identifierade individer. Dessa är migrerande arter som anländer till Filippinerna främst från Taiwan, Malaysia och Indonesien. Butanding rör sig längs skärgården på jakt efter vatten med näringsämnen, donsol är en av dessa punkter och därför en av de platser där du kan se dem i frihet.

Bästa tiden att se valhajar i Donsol

Säsongen börjar mer eller mindre i november och slutar i juni. Det är när valhajarna stannar i Donsol Bay och matar på plankton och krill som Donsol-floden ger till havet. Men den tid då du har många fler möjligheter är mellan mars och april.

Hur upplevelsen är

För att göra denna upplevelse måste du gå till Whale Shark Interaction Center mellan 7:00 och 14:00. Det finns mer eller mindre etablerade skift: 7:30, 11:30 och 13:30, men vårt råd är att om du är 4 eller mer är det att du går lite efter dessa starttider och att du tar din egen båt så att det finns färre människor i vattnet. Det är också intressant att du provar det utanför helgerna.

Efter att ha betalat kommer du att introduceras till din Butanding Interaction Officer (BIO), din guide på detta äventyr, som kommer att förklara säkerhetsreglerna och reglerna att följa:

 • Max 30 båtar per dygn
 • Max 3 timmar per båt
 • Max 6 simmare per båt (plus kapten och guide)
 • Rör inte valhajar
 • Begränsa inte valhajens rörelser eller hindra dess rutt
 • Följ ett säkerhetsavstånd på 3 meter med kroppen och 4 med svansen
 • Inga blixtfoton
 • Endast en båt per valhaj

Senare kommer du att se en video där de markerar dessa regler och förklarar några intressanta fakta om dessa djur. När du är redo går du till båten och förbereder dig för upplevelsen.

En gång till sjöss ser du hur guiden och hans följeslagare klättrar upp till toppen av bangka för att skanna valhajarna. De går runt för att se reflektionen av sina vita prickar i vattnet. Om de kan se något, ligger båten på ett idealiskt sätt så att simmare och BIO kan hoppa och följa marschen lite, eftersom valhajar, även om de är feta, simmar ganska snabbt. Efter dessa stunder av adrenalin genom molnen kommer du tillbaka på båten för att upprepa operationen tills de tillåtna 3 timmarna passerar.

🛑 Att se en valhaj i Donsol är naturligtvis en fråga om tur och är inte något som är säkert. Inga återbetalningar görs om du inte ser några. Det är naturen!

båtar för att se valhajen i donsol

Är det ansvarsfull turism att simma med valhajar i Donsol?

Tyvärr, även om reglerna är vad de är, är inte allt perfekt i Donsol. På Viajar por Filipinas vill vi gärna vara tydliga med dig och vi vill berätta om vår och andra resenärers erfarenheter.

Vi hade den stora turen att simma med dessa underbara djur här för några år sedan och vi kan försäkra er om att reglerna följdes 100% vid de 2 tillfällen vi gjorde. Men med den ökade populariteten för aktiviteten har vissa resenärer berättat för oss att regeln om ”en båt per valhaj” inte alltid uppfylls, särskilt om det inte finns många hajar i området och guiderna inte vill att resenärer ska lämna besvikna.

Därför, om en lång tid har gått utan att en haj siktas, är det troligt att många simmare kommer att samlas, att du kommer att få enstaka slag från en annan person och naturligtvis att det inte är den bästa situationen för ett vilddjur.

Naturligtvis är det som kan ses i Donsol fortfarande långt ifrån Oslobs barbari, där utgångspunkten är den dagliga utfodringen av dessa djur för att säkerställa deras beständighet under hela året i dess vatten som avbryter deras migrations- och reproduktionscykel. Kom ihåg att valhajar är en hotad art.

Enligt LAMAVE-institutets arbete är Donsol fortfarande ett exempel på ansvarsfull turism och många resenärer har också skrivit till oss för att berätta att de tycker att det är en plats som respekterar djur. Om du har varit här nyligen skulle vi verkligen uppskatta om du kunde lämna oss din åsikt i kommentarerna. Om du ser en situation som inte passar dig när du är där, vad vi gör är att markera den för guiden och senare för besökscentret. Du kanske tror att det inte är mycket användning, men lite efter lite, som kommer från en turist, tar detta på sig.

Om du letar efter en lugnare plats att se dessa djur och där reglerna för interaktion (hittills) alltid uppfylls, är vår starka rekommendation att du simmar med valhajen i Pintuyan eller från Padre Burgos.

Pris på snorkling med valhajar i Donsol

Så här bryter vi ner priserna på snorkling med valhajar i Donsol:

 • Miljöskatt: 300 pesos per person.
 • Båt: 5 000 pesos per båt på upp till 6 personer, det vill säga vad du betalar beror på hur många du är. Naturligtvis kan du försöka dela med andra resenärer som är där.
 • Uthyrning av snorklingutrustning: om de inte har det tar de vanligtvis 300 pesos. Om du inte bär fenor rekommenderar vi att du hyr dem eftersom du kommer att sakna dem när du simmar. Butanding är snabbt!

2. Firefly Utflykt – Firefly River Tour

Ogodfloden är en av donsolflodens bifloder och rinner mycket nära staden. Förutom kajakpaddling under dagen blir det på natten en ännu mer magisk plats, eftersom du kan njuta av en promenad genom den och överväga eldflugorna som bor i träden på bankerna. Det finns vanligtvis många, så många att träden ser ut som en julgran. Det beror dock mycket på om det har regnat eller inte under de föregående dagarna, eftersom det kanske inte finns så många i händelse av en stark storm. Turen görs med båt och varar ungefär en timme. Det kan göras från 17:00 till 21:00, det är bäst att vänta tills det är helt mörkt.

Om detta är något du vill göra i Donsol, i boendet säljer de vanligtvis turer, men det är viktigare om du förhandlar om en trycicle som tar dig och väntar på dig (de är mer eller mindre 20 minuters resa) och sedan betalar du båten. Vid vårt besök betalade vi 1 250 pesos för hela båten på upp till 5 personer, men vi förstår att priserna har stigit lite, så det är bättre att fråga besökscentret.

donsol eldflugor

3. Dykning i Donsol

Om du har dyktiteln och du ska i säsong, bör du inte missa chansen att göra ett dyk från Donsol. Det första du bör veta är att du inte kan göra tankdykning i det skyddade området där snorklingutflykten med valhajarna görs, men det finns några dyk i omgivningen där du kan ha tur att se dem.

Ändå är de mest populära dyken från Donsol de som leder till Manta Bowl och San Miguel-öarna. I den första har du flera dykplatser, men den mest kända är The Bowl, en av de bästa dyken i Filippinerna. Detta är en rengöringsstation för havsmantastrålar där det också är ganska vanligt att se valhajar och ibland hammarhuvud- eller rävhajar. Den bästa tiden är från mars till juni, när det finns mer plankton. Naturligtvis är det ett dyk för erfarna dykare, eftersom strömmarna är kraftfulla och det inte är ovanligt att du måste haka dig till en sten. De flesta dykcenter ber dig att åtminstone vara Advanced Open Water Diver.

Det mest kända centret för dykning i Donsol är Bicol Dive Center. Har du mer tid, inte vill göra så mycket båttur och att dyken är lite billigare kan du även åka till Manta Bowl från ön Ticao.

4. Jovellar Underground River och Sigpit Falls

Stannar du i Donsol i flera dagar? Du kan passa på att göra en utflykt i omgivningarna. Den mest populära är Jovellar Underground River, som bicolanos kvalificerar sig som en blandning av Puerto Princesa Underground River med Cebu’s Kawasan Falls. Även om du måste överbrygga avstånden lite med båda upplevelserna, är sanningen att den här aktiviteten är ganska rolig, eftersom den ger dig möjlighet att hoppa i flodens pooler, klättra den som om du gjorde lite canyoning och korsade på en flotte sin grotta på 150 meter medan du överväger stalagmiterna, stalaktiter och fladdermössen som bor i den.

I slutet av resan väntar Sigpit Falls eller Quitinday Falls på dig, där du kan ta ett nytt dopp. De är inte de mest imponerande vattenfallen i Filippinerna, men vi har funnit det intressant att inkludera dem i denna Donsol Guide.

Ingången är 20 pesos per person och turen på bambuflotten är 200 pesos för hela resan (oavsett antal personer).

Hur tar man sig dit? Resan till Jovellar Underground River från Donsol tar dig cirka 90 minuter om du åker motorcykel, som du kan hyra i vissa boenden i området. Du kan också be om organiserade utflykter eller en bil med en förare, så att du kommer dit snabbare. Om du har mer tid, cirka 20-30 minuter från floden är Quitinday Hills, från vilken du får en väldigt cool utsikt över Mayon vulkanen.

5. Njut av solnedgångarna och lugnet i Donsol

Okej, du har kommit för att simma med valhajarna i Donsol, men eftersom du är här, njut av upplevelsen till fullo. Medan byns stränder är långt ifrån de bästa stränderna i Filippinerna, främst på grund av deras mörka sand, är de en perfekt plats att koppla av vid havet och titta på episka solnedgångar med en drink i handen.

Längre ner i den här artikeln rekommenderar vi några orter där du kan bo i Donsol som ligger vid havet, med pool och bar. Många av dem erbjuder avkopplande massage tillsammans med ljudet från vågorna, vad mer kan du begära?

titta på solnedgångar något att göra i donsol

6. Besök Legazpi och den majestätiska Mayon vulkanen

För att avsluta med den här listan över saker att göra i Donsol kunde vi inte sluta inkludera Legazpi. Eftersom du är så nära rekommenderar vi att du gör minst en dags besök och inkluderar kyrkan Daraga, katedralen i Legazpi och naturligtvis några av synpunkterna på den vackra Mayon vulkanen. De mest populära är Ligñon Hill och Cagsawa Ruins. Om du vill ha mer äventyr kan du ta en ATV (quad) rundtur i det omgivande området.

🌋 I vår artikel Vulkaner i Filippinerna berättar vi mer.

Mayon Legazpi Donsol vulkan


Var att sova i Donsol

Så snart du anländer till Donsol kommer du att inse att det, trots berömmelsen för sina valhajar, fortfarande är en plats som inte är alltför utvecklad turistiskt sett. De flesta ställena att bo i Donsol har koncentrerats till strandområdet bredvid Whale Shark Interaction Center, som är juvelen i kronan. Det är också här du har flest restaurangalternativ för västerländska gomar. Ändå, om det du letar efter är något billigare och lokalt, i själva staden har du också några pensioner.

Nedan pratar vi om 3 hotell att bo i Donsol:

Touristlink Hemvistelse

Om du letar efter ett billigt ställe att sova i Donsol, ge det inte fler tankar, det här är din plats. Det är ett litet vandrarhem i centrum av staden (20 pesos/5 minuter från Whale Shark Interaction Center), där allt är obefläckat. Bra wifi, kök för att göra egna rätter, gratis dricksvatten och mycket trevliga ägare. De har rum med eller utan luftkonditionering och delade badrum från 450 pesos per natt.

Boka på Touristlink Homestay här

Woodland Beach Resort

Redan i området Whale Shark Interaction Center är detta en av de mest traditionella orterna i Donsol. Det ligger bredvid havet, så du kommer att kunna njuta av utsikten från poolen eller en solstol. De har flera typer av rum, från ”backpackers” med 3 enkelsängar till familjerum med 2 dubbelsängar. Så du behöver inte oroa dig för någonting, de har en ganska trevlig restaurang och en bar med happy hour.

Kolla in Woodland Beach Resort

Vitton Resort

Beläget precis intill besökscentret är detta en annan plats att bo i Donsol bredvid havet och med en pool. Hotellet är redan lite gammalt, men det är bra att tillbringa en natt eller två och göra utflykten med valhajarna utan att behöva oroa sig mycket, eftersom de också har en restaurang. Det dåliga? När vi besökte hade de inte wifi…

Boka här på Vitton Resort
Om att äta i Donsol

Du kommer inte att ha svårt att hitta ställen att äta i Donsol eftersom de flesta boenden har en restaurang eller bar för sina kunder. Om du letar efter billigare alternativ är det bäst att åka till staden, där det finns några carinderier.

Vi rekommenderar starkt att du inte missar chansen att äta typisk mat i Bicol-regionen. Här är stjärnrätten Bicol Express, en av våra favoriter. Det är en köttgryta (vanligtvis fläsk) gjord med chili, kokosmjölk, ingefära, lök, vitlök och räkpasta. Var försiktig, det kliar som du inte ser, men det är också bra!

Här är några rekommendationer var man kan äta i Donsol:

 • BARracuda: dess filippinska ägare, som förresten är en kärlek, arbetade som kock i flera år i Europa, så hon vet hur man förbereder skaldjur och färsk fisk underbart utöver de typiska grillarna. Det är bara öppet för middagar och stämningen är härlig. Det är en institution i Donsol, men ja, priserna är ganska höga.
 • Woodland Beach Resort: Baren på denna utväg erbjuder happy hour (från 12:00 till 14:00 och från 17:00 till 20:00) för att rosta efter en bra dag med valhajar. Cocktails från 100 pesos. De har också en restaurang som inte är allt dåligt och har något vegetariskt alternativ.
 • Roberto’s Restobar: liten restaurang i början av staden där du kan äta några starka hamburgare för mindre än 200 pesos, pizzor och andra filippinska rätter. Ett ställe att äta i Donsol med bra valuta för pengarna. De är också öppna för frukost.
 • Justea Café: om du letar efter ett gott kaffe och glömmer kuvertet, tveka inte. De har också pizzor och nachos att snacka på.

var man kan äta i donsol


Tips för att besöka Donsol

 • Bästa tiden att besöka Donsol: som du kan se är stjärnan i detta område på Filippinerna valhajen, så det som är mer meningsfullt är att komma när du går runt här, från november till maj. För att ha ännu fler alternativ, gör det från mars till maj, som dessutom är full torrsäsong.
 • Att ta med: Använd inte solskyddsmedel under utflykten med valhajarna för att inte påverka dem. Medan du är på båten kommer du att täckas med taket och i vattnet kan du bära kläder som skyddar dig från solen. Vi råder dig att bära en vattentät väska för att skydda dina värdesaker och naturligtvis en GoPro för att fånga ögonblicket.
 • Hur många dagar att spendera i Donsol: faktiskt borde en dag räcka för att göra valhajutflykten och på natten se eldflugorna. Det finns dock chanser att du inte kommer att se butanding på den första utflykten, så vi skulle stanna minst 2 nätter, för säkerhets skull.
 • Hur man tar sig runt Donsol: du kan göra korta resor med trycicle. Om du tar det privat bör du inte betala mer än 50 pesos för att åka till staden från bostadsområdet. Om du vill ha lite äventyr kan du hyra en motorcykel för 300-400 pesos om dagen.
 • Pengar i Donsol: kom ihåg att det finns väldigt få bankomater i byn och att de kanske inte fungerar eller inte har några pengar. Det är bättre att du är förvarnad och tar ut i Legazpi. Tänk på att det mesta betalas kontant eller att det finns en avgift för att göra det med kort.
 • Hälsa i Donsol: hälsoinfrastrukturen i detta område är mycket grundläggande, om du behöver ett sjukhus måste du åka till Legazpi eller, om det är mycket allvarligt, överföras till Manila. Det är viktigt att du bär reseförsäkring till Filippinerna och i det här fallet att du täcker snorkling, vilket inte alla gör. Därför använder vi IATI Backpacker. Här ger vi dig 5% rabatt på din försäkring.

Donsol stranden


Karta över Donsol

Du kan enkelt hitta allt vi har nämnt i denna Donsol Guide på den här kartan som vi har gjort:


Vi hoppas att vår Donsol Guide hjälper dig att njuta av de vackra valhajarna på ett respektfullt sätt och lära känna ett område i Filippinerna som fortfarande är väldigt lite utnyttjat.

Om du har några frågor eller förslag läser vi dig gärna i kommentarerna.