Filippinerna Resplan: 18 dagar gratis resa

Letar du efter en 18-dagars Filippinerna resväg som tar dig ut ur landet med en bra uppfattning om vad den kan erbjuda? Du har kommit till rätt ställe! Vill du utöka våra resvägar genom Filippinerna, den här gången kommer du att besöka några av dess mest intressanta punkter: El Nido, Port Barton, Bohol, Camiguin och Malapascua. Dessutom hittar du i slutet av den här artikeln några alternativ för att ersätta destinationer eller ge mer eller mindre tid till var och en av dem, beroende på vad du vill upptäcka.

Vi har förberett en 18-dagars resväg genom Filippinerna med vilken du kommer att upptäcka en bra del av den berömda Palawan där du kan njuta av filmöhoppning och flera öar i den centrala regionen i skärgården där du kommer att se vulkaner, djungel, vattenfall, historiska hörn, stränder och skandalösa havsbottnar på nära håll. Kort sagt, allt du kan förvänta dig av en resa av denna kaliber!

Har du mer eller mindre tid? Ta då en titt här:

Har du färre dagar? Titta på den här av 15

Längre? 20-dagars resväg

Rutt 3 veckor i Filippinerna

Funktioner i denna 18-dagars resväg i Filippinerna

Innan vi börjar beskriva denna 18-dagars resväg i Filippinerna vill vi lyfta fram några detaljer som du kan ta hänsyn till innan du börjar arbeta med bokningarna:

 • Det är en resväg för dem som har 18 RIKTIGA dagar, det vill säga utan att räkna avresedagen och returdagen. Vi har planerat det med att räkna med att på dag 1 är du redan i landet och att du lämnar den 18: e på natten eller nästa morgon.
 • De är mer eller mindre väl anslutna destinationer för att inte slösa så mycket tid på överföringar. Om du bestämmer dig för att byta någon av öarna för andra, kom ihåg att du kan slösa mer tid.
 • Det är en medel-högintensiv resa (kanske dra mer mot hög). Det vill säga, om du vill ha total avkoppling, skulle det inte vara det mest lämpliga för dig. Ändå ger det dig tid att känna till den viktigaste av varje destination som vi föreslår på denna 18-dagars rutt genom Filippinerna.
 • Utgångspunkten kan vara Manila eller Cebu, men kom ihåg att det finns fler flygfrekvenser mellan Manila och El Nido än från Cebu till El Nido, så det blir lättare att kombinera tidtabellerna om du anländer till Manila. Flyg till Filippinerna tenderar att vara billigare om du anländer till Manila, men en bra idé är att leta efter kombinationen Sverige-Manila och sedan Cebu-Sverige. På så sätt sparar du en flygresa.
 • Om aktiviteterna, på denna 18-dagars rutt genom Filippinerna kommer du att kunna täcka många saker att göra i Filippinerna. Du kommer att göra öhoppning i El Nido, njuta av freden i Port Barton, se de berömda Chocolate Hills, ta promenader bland vulkaner i Camiguin och hälsa på tröskhajen i Malapascua. Dessutom kan du i dem alla ligga på paradisiska stränder och veta vad filippinsk vänlighet betyder.
 • Tänk på att du inte kommer att göra en mycket lång resa, så vi har inte inkluderat oturistiska platser i Filippinerna. För dem skulle du behöva mer tid, eftersom åtkomst är komplicerad. Ändå är platser som Camiguin och (mindre) Port Barton fortfarande inte så vanliga inom internationell turism. Dessutom har även de mest kända platserna väldigt lite besökta hörn och från vilka du kan få saften. I de olika guiderna på vår webbplats har du ledtrådar för det.

18-dagars Filippinerna resväg

Dag 1: Manila – Port Barton

Dag 2 och 3: Port Barton

Dag 4: Port Barton – El Nido

Dag 5, 6 och 7: El Nido

Dag 8: El Nido – Bohol

Dag 9 och 10: Bohol

Dag 11: Bohol – Camiguin

Dag 12, 13 och 14: Camiguin

Dag 15: Camiguin – Malapascua

Dag 16 och 17: Malapascua

Dag 18: Malapascua – Cebu

18-dagars Filippinerna resplan karta


Detaljerad resväg för 18-dagars resa till Filippinerna

Utan att rulla upp ytterligare kommer vi att berätta vad du kan göra vid varje steg i denna 18-dagars Filippinerna resplan:

Dag 1: Manila – Puerto Princesa – Port Barton

Beroende på när du anländer till Manila eller Cebu den första dagen kommer du fram i tid för att fånga ett av de flyg som går till Puerto Princesa. När du bokar, lämna inte mindre än 3-4 timmar mellan internationella och inrikesflyg, särskilt om det är Manila, eftersom bytet av terminal kan ta lång tid. Dessutom måste du passera invandringskön, som ibland tar mer än en timme. Det är också tillrådligt att du byter pengar här och köper ett SIM-kort.

Om du anländer till Puerto Princesa före 18:00, ta en skåpbil till Port Barton. Turen varar ca 3 – 3,5 timmar. Om du inte har haft tid kan du tillbringa natten i staden och lämna nästa dag först.

🚐 Du har allt detaljerat i Hur man kommer till Port Barton.

🛏️ Rekommenderade boenden:

Dag 2 och 3: Port Barton

Välkommen! Denna lilla by är ett av de nästan nyupptäckta hörnen av Palawan och även om det utvecklas turistiskt med 100 per timme är det fortfarande en plats som behåller en lokal essens som blir kär. I dessa dagar av din 18-dagars resa till Filippinerna kan du njuta av dess stränder, vattenfall och öhoppningsturer. I vår Port Barton Guide har du alla detaljer för att få saften, men en bra fördelning av tiden skulle vara:

 1. Dag 1: Utflykt till stränderna i Port Barton och Pamuayan vattenfall. Missa inte Pamuayan Beach.
 2. Dag 2: Första öhoppning (båttur på öarna) och solnedgång på en av de viktigaste strandbarerna. Du kan läsa mer i vår artikel Island hopping i Port Barton.

Pamuayan Beach i Port Barton

Dag 4: Port Barton – El Nido

Det är en enkel överföring, så den här dagen kan du dra nytta av det mycket. Ta bara en av skåpbilarna från Port Barton till El Nido, som tar 3-4 timmar. Vårt råd är att göra det så snart som möjligt.

🚐 I Hur man kommer till El Nido har du detaljerad information.

Vad kan du göra under resten av dagen? Du kan gå till Las Cabañas-stranden, en av de bästa stränderna i El Nido, besöka Ngkalit-Kalit-vattenfallen och njuta av en solnedgång vid Corong Corong (kolla in vår artikel om solnedgångar i El Nido) eller Las Cabañas själv. Om du vill ge dig själv mer liv kan du också gå till Nacpan.

🛏️ Rekommenderade boenden i El Nido:

Dag 5, 6 och 7: El Nido

Det råder ingen tvekan: en av de mest kända platserna i Filippinerna är El Nido och du kan inte missa denna 18-dagars resväg på Filippinerna. Att lämna här utan att göra en av dess berömda öhoppning, skulle vara som att inte ha varit. Därför rekommenderar vi att du ägnar minst 2 dagar åt öhoppning i El Nido.

Enligt vår erfarenhet och många resenärer är det bästa A- och C-turerna, även om det du kommer att njuta mest av är en privat rundtur som du pressar tiden väl. Om du går ensam eller som ett par kan priset kasta dig tillbaka, men du kan alltid dela med andra människor och, varför inte, till och med få vänner. Vår kalender med turer hjälper dig att hitta dem. Om du inte vill misslyckas med byrån och guiden, för att ta dig när det finns färre personer vid hållplatserna, kan du lämna oss en kommentar och vi skickar dig all information om våra betrodda guider.

När du kommer tillbaka från utflykterna runt 16:30, kommer dessa dagar att ge dig tid att gå till en närliggande strand för att titta på solnedgången, äta en lugn middag i en av restaurangerna i El Nido och ta en cocktail i en av barerna i staden, som vanligtvis är livliga.

När det gäller den sista dagen i El Nido på denna 18-dagars rutt på Filippinerna kan du ägna den åt öhoppning eller dykning, men också markera en rutt genom Nacpan Beach och Duli Beach, norr om El Nido. Om du går i säsong är den senare känd av surfare.

💎 Och uppmärksamhet, om du letar efter en lyxig upplevelse kan du hålla en dags hyllning i en av de bästa orterna med stugor på vattnet i Filippinerna: El Nido Resorts Miniloc Island.

Stor och liten lagun i El Nido, 18 dagars resa Filippinerna

Dag 8: El Nido – Bohol

Vi bytte region! Vi ska till Visayas och specifikt till hela ön Bohol. Detta, en av de största i skärgården, kommer att erbjuda dig allt du har i åtanke när du tänker på det: havsbotten full av sköldpaddor, djungellandskap, vackra stränder, rismarker, vattenfall, historiska monument och, naturligtvis, de berömda Chocolate Hills eller Chocolate Hills.

För att komma dit är det lika enkelt som att fånga ett av Air Swifts direktflyg. På 90 minuter är du på Panglao flygplats, ön som ligger i anslutning till Bohol och där de flesta hotellen ligger. Tänk på att de driver flera flygningar varje vecka, men inte dagligen, så du måste passa den här rutten bra från 18-dagars resplan till Filippinerna.

Flyg från El Nido till Bohol

✈️ Läs mer om Hur man kommer till Bohol från El Nido.

Resten av dagen beror på schemat för denna flygning. Om du anländer tidigt rekommenderar vi att du utforskar Panglao, där vi också rekommenderar dig att basera. Med motorcykel eller trycicle kan du åka till Hinagdanan Cave, snorkla med Napalings tusentals sardiner, upptäcka Dumaluan Beach och njuta av natten på Alona Beach. Du kan läsa om dessa aktiviteter och mycket mer i Vad du ska göra i Panglao.

🛏️ Rekommenderade boenden i Bohol:

Var försiktig: om du i den här delen av din 18-dagars rutt i Filippinerna vill ha mindre strand och mer interiör, kan du också basera i Loboc. För ännu mindre turistiska platser passar Go med dig. I Var att sova i Bohol pratar vi mer om detta ämne.

Dag 9 och 10: Bohol

Dessa två dagar av din resa är att upptäcka en liten bit av denna enorma ö. I vår Bohol Guide har du all nödvändig information för att pressa din vistelse, men för att sammanfatta kan du göra något liknande:

 1. På dag 1: rundtur i det inre av Bohol. Hyr en motorcykel eller en bil och stanna vid de berömda Chocolate Hills, Loboc River, bambu hängbro …
 2. På dag 2: dykning i Balicasag eller snorkling i Balicasag. Du är säker på att se några av de hundratals sköldpaddor som bor runt ön. Du kommer tillbaka vid middagstid, så du har gott om tid att besöka hörnen av Panglao som du var kvar med den första dagen och titta på solnedgången.

Obs: om du på din resa vill uppleva dykning i Filippinerna, kommer du att älska att veta att dykning i Panglao är underbart. Har du aldrig provat det? Gå sedan till ett dop!

Chocolate Hills i Bohol, rutt 18 dagar i Filippinerna

Dag 11: Bohol – Camiguin

Vi har en annan dag med överföringar framför oss, men utdelningen är enorm: att komma till en av de bästa öarna att besöka i Filippinerna. För att åka till Camiguin måste du först resa till hamnen i Jagna och sedan ta en färja till hamnen i Balbagon, i Camiguin.

🚢 I Hur man går från Bohol till Camiguin har du det förklarat. Observera att just nu (augusti 2022) finns det bara färjor mellan båda öarna på måndagar, onsdagar och fredagar.

Eftersom den här lämnar klockan 13:00 kommer du att anlända för att lämna saker på ditt hotell, titta på solnedgången och gå ut för en drink och middag. Få energi eftersom du kommer att älska nästa steg i din 18-dagars resa till Filippinerna.

🛏️ Rekommenderade boenden i Camiguín:

Dag 12, 13 och 14: Camiguin

Vi har redan märkt att Camiguin är en av våra favoritöar och vi rekommenderar den för dem som gillar stranden, men också letar efter andra aktiviteter. Känd som ”Ön född av eld”, det första som kommer att fånga din uppmärksamhet är hur bergig den är, eftersom den är full av vulkaner. Förutom sin frodiga vegetation kan du njuta av fantastiska motorcykelturer med vilka du kommer att se naturliga pooler, vattenfall, vulkaniska sandstränder och fantastiska snorklingsplatser. Dessutom har du 2 närliggande öar med underbara vita sandstränder. Det är en ö som gradvis blir framträdande, men den är långt ifrån exploaterad.

För att du ska få saften rätt har vi gett honom 3 hela dagar. Du kan ge det ännu mer om du är mycket intresserad av dykning eller vandring. Du kan distribuera dem enligt följande:

 1. Båtluffardag: White Island + Mantigue Island. Läs mer på Island hopping i Camiguin.
 2. Motorcykelväg: Katibawasan Falls, The Walkaway Old Volcano, Sunken Cemetery och Ardent Hot Springs.
 3. Andra motorcykelvägen: Tuasan Falls, Bura Soda Water Swimming Pool, Sto Niño Cold Spring, Blue Lagoon, Moro Tower och Giant Clams Sanctuary.

Om du inte kör motorcykel behöver du inte oroa dig, du kan göra dessa turer i trycicle eller multicab förhandla om priset med föraren.

För mycket mer information om dessa hörn, se Camiguin Guide. Du kan också läsa om andra ytterligare aktiviteter som vandring till Hibok-Hibok, en av de mest intressanta vulkanerna i Filippinerna.

Katibawasanfallen i Camiguin

Dag 15: Camiguin – Malapascua

Vi tvivlar på att du har känt dig mätt, men om du vill fortsätta upptäcka fler öar på din 18-dagars resplan för Filippinerna är det dags att röra på dig. Den här gången går vi till den vackra Malapascua, där du hittar vackra stränder, en fantastisk atmosfär och, viktigast av allt, dykning. I vattnet som omger ön är den underbara tröskhajen, vilket gör den till en av få platser i världen där du kan beundra detta djur. Om du inte dyker, oroa dig inte, det finns mycket att göra i Malapascua utanför havet.

För att åka från Camiguin till Malapascua är det bästa:

 1. Ta ett flyg från Camiguin till Cebu (50 ’).
 2. Gå till norra bussterminalen, det mest bekväma är att ta en vit taxi (de sätter mätaren).
 3. Ta en buss eller skåpbil till Maya (4-6 timmar). Du kan också hyra en bil eller skåpbil med en förare.
 4. Rid en av bangkas till Malapascua (50 ’).

🚍 Läs mer om Hur man reser från Camiguin till Malapascua

Båtarna till Malapascua slutar runt 17:30. Ibland kan du hyra en privat utanför dessa timmar (1,500 pesos). Om du av någon anledning måste sova i Maya rekommenderar vi Suba Beach Nipa Huts.

🛏️ Rekommenderade boenden i Malapascua:

Dag 16 och 17: Malapascua

Det är inte många dagar, men vi ska försöka få ut det mesta av de senaste dagarna av den 18-dagars resplanen i Filippinerna. Vårt förslag är att du dyker, ägnar dig åt att känna till de bästa stränderna i Malapascua och gå till Kalanggaman:

 1. På dag 1: dykning i Malapascua med tröskhajen i gryningen, promenad eller motorcykel norr om ön (fyren, Lapus Lapus, Langob Beach och den övergivna orten) + magisk solnedgång.
 2. På dag 2: utflykt till Kalanggamans underbara sandtunga, för oss, en av de bästa stränderna i Filippinerna.

Malapascua, en 18-dagars Filippinerna resplan destination

Dag 18: Malapascua – Cebu

Det är dags att avsluta detta underbara äventyr, men med tillfredsställelsen att ha levt det som det förtjänar. För att göra detta är det så enkelt som att ångra dina steg till Cebu. Beräkna att du har cirka 6-8 timmars rutt framåt, för att veta när du ska lämna Malapascua.

🚍 Läs Hur man kommer till Cebu från Malapascua.

En gång i Cebu, beroende på avgångspunkten för din internationella flygning, kan du stanna här eller åka från Cebu till Manila med flyg. Om detta är ditt fall, lämna inte mindre än 4-5 timmar mellan inrikes- och internationella flygningar, så det kan hända.

Flyg från Cebu City till Manila

Har du tid att utforska någon av dessa städer? Med 4 eller 5 timmar kan du göra en cool rutilla för platser med mycket historia. Således kan du i Manila göra en rutt genom Intramuros. Du har också mycket att göra i Cebu, även om det mest grundläggande skulle vara att besöka Fort St. Peter, det heliga barnets basilika, Magellanic Cross och Casa Gorordo.

🛏️ Rekommenderade hotell:


Tips för att njuta av 18-dagars Filippinerna resväg

 • Den bästa tiden att ta denna 18-dagars resa till Filippinerna? I det här fallet, när man fokuserar på Palawan och västra Visayas, skulle det vara bäst mellan december och maj, som är torra säsongsmånader. Detta betyder dock inte att du inte kan göra det vid en annan tidpunkt, även under regnperioden. Du kan läsa mer på När ska man resa till Filippinerna?
 • Vi har utformat det i den här ordningen, men du kan också göra det åt andra hållet. För att starta det, vad du bör göra är att kontrollera tider och datum för El Nido-Bohol-flygningarna eller vice versa. Dessa är inte dagliga och du måste se hur du gör på din rutt.
 • Gör du en backpackingresa runt Filippinerna? Om du vill spara, bär inte mycket bagage. Du behöver inte varma kläder och det finns tvättstugor överallt, så försök att inte checka in på inrikesflyg. Nästan alla flygbolag i Filippinerna tar betalt per väska.
 • Under hela vår blogg har du praktisk information för din resa, men följande artiklar är särskilt intressanta: Rekommendationer och tips för att resa till Filippinerna och vår guide till Filippinerna.
 • Det är viktigt att du tecknar en reseförsäkring för Filippinerna som svarar bra på eventuella olyckor, oavsett om de är medicinska eller på annat sätt. Tyvärr är vi experter på att använda försäkringar i Filippinerna och vi kan berätta ”stolt” att vi alltid har kommit ut ur räkningarna oskadda. Här har du 5% rabatt på den bästa reseförsäkringen för landet. Inte bara det, detta är nu ett obligatoriskt inresekrav till landet.

reseförsäkring rabatt


Alternativ till denna 18-dagars Filippinerna resväg på egen hand

1. 18-dagars resa till Filippinerna mer avslappnad

Om du är en av våra och vill gå igenom färre platser, men på ett mer avslappnat sätt, skulle en idé vara att ta bort några av dessa destinationer. Du kan undertrycka Port Barton eller Malapascua. I det första fallet skulle du bara behöva gå från Manila eller Cebu till El Nido (du har det förklarat i Hur man kommer till El Nido) och fortsätta rutten på detta sätt. Sedan kan du ge en dag till Bohol och en annan till Malapascua för att göra den mer balanserad.

Om du tar bort Malapascua kan du avsluta resan med att ta ett flyg från Camiguin till Cebu eller camiguin till Manila. Tänk på att de senare inte är vanliga, så du måste förmodligen mellanlanda i Cebu. Dagarna du tillbringade i Malapascua kan delas mellan Bohol och Port Barton.

2. Ändra Camiguin för Siquijor

De är liknande öar och kanske passar den här bättre med dig. Kolla in vår Siquijor Guide för att bestämma.

Om du vill åka, följ stegen i Hur man går från Bohol till Siquijor och efter Hur man går från Siquijor till Malapascua.

Siquijor stranden


Passar denna 18-dagars filippinska resväg dig? Om du har några frågor, tänk inte på det och fråga oss i kommentarerna.

Om du vill att vi ska utforma din resväg genom Filippinerna för att mäta och förbereda en 100% skräddarsydd guide, är vår reserådgivningstjänst till Filippinerna vad du behöver. Kontakta oss!