Hur man tar sig från Siargao till Malapascua och vice versa

Om du på din resa till Filippinerna funderar på att inkludera dessa 2 vackra öar, är du säkert någon gång assailed av tvivel om hur man går från Siargao till Malapascua. Beläget ganska långt från varandra och utan direkta anslutningar, här kommer vi att berätta hur du går med i dem steg för steg.

Det första du måste veta är att du inte har något annat val än att gå igenom Cebu om du vill göra det måttligt snabbt och ”direkt”. Ett annat alternativ är att göra en ganska lång rutt som passerar genom Leyte, vilket kan intressera dig om du vill inkludera destinationer längs vägen som Pintuyan (att simma med valhajen) eller Kalanggaman. Vi rekommenderar dig bara denna resplan om du har tillräckligt med dagar, eftersom resan är tyngre.

I slutet av artikeln kommer du också att kunna se motsatt väg, det vill säga hur man går från Malapascua till Siargao.

Hur man tar sig från Siargao till Malapascua snabbt: flyg + buss / van / taxi + båt

Detta är det snabbaste sättet att komma från Siargao till Malapascua. Vi berättar steg för steg rutten:

 1. Boka ett flyg från Siargao till Cebu: avgår från Sayak flygplats i Siargao (kom ihåg att hantera med ditt hotell skåpbilarna, som tar 250-300 pesos per person). Flygningar varar ca 1 timme och drivs av Philippine Airlines och Cebu Pacific Air.

Det finns nu flera flyg varje dag, men det är klokt att boka i förväg, särskilt om du vill spara pengar. På datum med normal efterfrågan, om de köps ett par veckor innan kostar de vanligtvis € 25-€ 30.

⚠️ Vi rekommenderar att du tar morgonens första flygning för att se till att du kommer att anlända till Maya (hamnen från vilken båtarna avgår till Malapascua) i tid för att fånga båten. Tänk på att efter 17:00-17:30 finns det inga fler bangkas (de traditionella filippinska båtarna) till ön.

 1. Ta en taxi eller en buss från flygplatsen till Norra bussterminalen: i Hur man tar sig från Cebu flygplats till centrum pratar vi mer om detta, men du måste beräkna cirka 30 minuters taxiresa och cirka 200 pesos.
 2. Ta en buss eller skåpbil från Cebu till Maya: dessa avgår 24 timmar om dygnet oftast mellan 6:00 och 18:00. Bussar är mycket bekvämare än skåpbilar, men också långsammare. Du måste beräkna minst 5 timmar och det kan vara mer beroende på utgående trafik från Cebu. Med skåpbilen är det vanligt att spara en timme. Priset på bussarna varierar från 180 pesos, beroende på typ. Skåpbilar tar ut 250 pesos.

Om du vill ha komfort och att komma snabbare till Malapascua från Siargao, är ett alternativ att hyra en bil med en förare från flygplatsen till hamnen i Maya. Så det kan ta cirka 4 timmar att göra denna resa totalt. Tänk på att de tar ut cirka 2 000-2 500 pesos. Vi har kontakt med en av dem. Om du vill, lämna oss en kommentar så berättar vi mer.

 1. Ta bangka från Maya till Malapascua: nästan med all sannolikhet kommer bussen att släppa av dig vid den nya hamnen i Maya, från vilken bangkas avgår till Malapascua. Där ser du ett litet hus där du måste registrera dig som passagerare och betala. Resan kostar 200 pesos per person (plus 120 pesos miljöskatt), men se upp, många gånger kommer de att berätta att eftersom det inte finns tillräckligt med passagerare (10) betalar du mer för att båten ska lämna, eftersom det kostar 2 000 pesos. Om du inte har bråttom, berätta för dem att du kan vänta. Båtar avgår ungefär varje halvtimme mellan 7:00 och 17:00 eller 17:30. Innan de kunde gå ut på natten, nu är det vanligt att de inte gör det efter 17:40, även om man aldrig vet… Resan tar 30-45 minuter, beroende på havets tillstånd.

Det är normalt att båtar anländer till stranden i Logon eller ”Barrio”, där de har byggt en ny brygga. Om du bor på stranden i Bounty, försök att säga det innan du går ombord eftersom de många gånger också går till det område där Cocobana-hotellet är. I det andra fallet, om tidvattnet är lågt, kan bangka inte nå stranden, så en liten båt kommer att hämta dig och du måste betala 20 pesos per extra person.

🛏️ I händelse av att det inte finns några flyg först på morgonen och du inte har tid att komma till båtarna från Maya till Malapascua, oroa dig inte, du kan stanna för att sova i Maya. Där har du detta boende och det är förvaltat och vetter mot havet.

Cebu Pacific Siargao flygplan

Hur man tar sig från Siargao till Malapascua billigt: färja + färja + buss / van / taxi + båt

De som vill spara lite för att åka från Siargao till Malapascua för att de har tid eller för att flyg från Siargao till Cebu är mycket dyra, kan välja att ta en färja från Surigao till Cebu. Denna båt är natt, så du tar också bort en natts boende.

Låt oss åka dit, vi berättar hur du går från Siargao till Malapascua billigt steg för steg:

 1. Ta en båt från Siargao (Dapa) till Surigao: turen tar mellan 2 och 3 timmar, beroende på båttyp. Du har flera om dagen, vanligtvis mellan 4:00 och 15:30. Eftersom båtar från Surigao till Cebu inte avgår förrän 19:00-21:00, bör du ta dagens sista. Det finns flera företag, det enda som kan bokas online är Evaristo och Sons, som har en snabb båt på dessa tider 6:00, 10:00, 13:00 och 15:30. De tar 90 minuter.
 2. Ta en färja från Surigao till Cebu: det finns 3 företag som täcker denna rutt. Cockalion Shipping avgår dagligen klockan 19:00. Medallion Transport gör det tisdagar, torsdagar och söndagar klockan 20:00. Starlite Ferries kör varje dag kl 21:00. I dem alla har du möjlighet att sova i sängen, även om du kan välja mellan platser med eller utan luftkonditionering och privata hytter. Priserna börjar på 825 pesos. Du kan boka Medaljong- och Starlite-biljetter online. Den beräknade ankomsttiden till Cebu är cirka 3:30-4:30. De anländer vanligtvis till brygga 3 eller 4.
 3. Ta en taxi från hamnen till norra bussterminalen: just nu rekommenderar vi att du tar en vit taxi eller en GRAB-bil. Turen tar dig cirka 20 minuter och kostar cirka 150 pesos.
 4. Ta en buss eller skåpbil till Maya: vi berättar allt i föregående avsnitt. Här kan du också välja en bil med en förare. (Lämna oss en kommentar om du vill att vi ska skicka dig vår kontakt)
 5. Ta en bangka från Maya till Malapascua: du har det också detaljerat ovan.

Som du kan se kommer denna väg att gå från Siargao till Malapascua att få dig att investera många timmar. Tänk på att du måste lämna runt middagstid den första och att du kommer fram till din destination runt 10:00 nästa dag.

Hur man tar sig från Siargao till Malapascua som passerar genom Leyte och Kalanggaman

Ett annat sätt att gå från Siargao till Malapascua är att göra det genom att gå igenom Leyte. Om du tittar på kartan ser du att det här är en stor och långsträckt ö, så du måste investera många timmar i att korsa den nästan från slut till slut. Ändå är det ett bra alternativ för dem som har tid och som vill upptäcka oturistiska områden. Dessutom, om du hade planerat att åka till Kalanggaman från Malapascua, ger det dig också möjlighet att gå igenom det och till och med tillbringa natten för att njuta av det mer.

Så att du inte går vilse, eftersom det kan vara ganska förvirrande, här berättar vi hur du går från Siargao till Malapascua i detalj:

 1. Ta båten från Siargao till Surigao (från Dapa): de avgår mellan 4:00 och 15:30. Den enda som kan bokas online är evaristo och Sons, som avgår klockan 4:00, 6:00, 10:00, 13:00 och 15:30 varje dag. Den klockan 4:00 tar 3,5 timmar och resten 1,5 timmar.
 2. Ta en trycicle eller gå från Eva Macapagal Passenger Terminal till Luneta Park: detta bör inte kosta dig mer än 10 pesos per person.
 3. Ta en jeepney till hamnen i Lipata: i hörnet av Borromeo Street och Luneta lämnar dessa transporter när de fylls. Rutten är bara 8 kilometer.
 4. Ta en båt från Lipata till San Ricardo: Montenegro driver denna rutt med olika scheman (2:00, 6:00, 10:00, 14:00, 18:00 och 22:00). Det varar ungefär en timme och kostar mellan 140 och 210 pesos, beroende på typ av säte.
 5. Ta en buss till Ormoc: bussar avgår från hamnen till denna stad. Turen varar ca 4 timmar och biljetten är cirka 180 pesos, beroende på typ av buss.

Vid denna tidpunkt är du intresserad av att veta att från San Ricardo på väg till Ormoc kommer du att passera genom Pintuyan. Om du vill simma med valhajen på Filippinerna på ett ansvarsfullt sätt och du passerar här mellan november och april, tveka inte att sluta. Då kan du följa din rutt från Siargao till Malapascua.

 1. Ta en skåpbil eller buss från Ormoc till Palompon: kom ihåg att skåpbilen är mycket bättre, eftersom den är mycket snabbare. Det kostar 150 pesos och tar 90 minuter.
 2. Gå med i en båt från Palompon till Kalanggaman: det finns ingen ”linje” -transport som ansluter till Leyte med Kalanggaman. En båt på upp till 15 personer från Palompon tur och retur kostar 3 000 pesos, så priset varierar beroende på antalet passagerare. Du kan ha detta som en referens för att förhandla, eftersom du bara kommer att använda enkelriktad rutt. Resan tar cirka 45 minuter.

🛏️ Tänk på att dessa utflykter vanligtvis lämnar tidigt på dagen, så kanske du måste tillbringa natten i Palompon eller Ormoc. Ett annat alternativ är att betala för båten i sin helhet.

 1. Förhandla om överföringen från Kalanggaman till Malapascua: du måste gå med i en av utflykterna som går från Malapascua till Kalanggaman. Dessa återvänder runt 14:30 och båtturen tur och retur kostar 800 pesos (inkluderar mat), så ett bra pris är 300 pesos per person. När du anländer till Kalanggaman måste du betala en miljöavgift på 500 pesos per person. Resan tar ett par timmar.

Som vi nämnde ovan har du möjlighet att tillbringa natten i Kalanggaman. För detta har du tält att hyra och några mycket enkla stugor (300/1 000 pesos). Tänk på att du i det här fallet måste vänta på att båtarna från utflykterna återvänder, så du måste spendera mycket av dagen.

Om du inte vill gå igenom Kalanggaman eller om det verkar för rörigt, men du vill åka till Pintuyan, har du också möjlighet att gå från Pintuyan till Sogod med buss och därifrån till Bato eller Hilongos, varifrån färjor avgår varje dag till Cebu. En gång där måste du gå till norra bussterminalen och ta en buss eller skåpbil och sedan en båt till Malapascua.

bangka från maya till malapascua

Hur man tar sig från Malapascua till Siargao

För dem som vill göra resan i motsatt riktning, det vill säga gå från Malapascua till Siargao, måste de bara följa de tidigare stegen i omvänd ordning. Jag menar:

a) Hur man tar sig från Malapascua till Siargao med flyg

Steg för steg:

 1. Ta bangka från Malapascua till Maya: du kan göra det från båset bredvid Cocobana-hotellet eller från piren. Observera att de börjar handla runt 6:30. Biljetten är 200 pesos och resan tar 30-45 minuter.
 2. Ta bussen eller skåpbilen till Cebu: om du vill åka buss behöver du bara gå några minuter för att komma till busstationen. Det tar mellan 4 och 6 timmar, beroende på vad du har valt (bussen är långsammare). Bussen kostar cirka 180 pesos och skåpbilarna tar 250 pesos per passagerare.
 3. Ta en taxi eller buss till flygplatsen: beräkna inte mindre än 45 minuter eftersom det ibland finns mycket trafik. En taxi kostar dig vanligtvis mindre än 200 pesos.
 4. Ta ett flyg från Cebu till Siargao: Cebu Pacific Air och Philippine Airlines har flera frekvenser per dag. Resan tar ca 1 timme. Om du bokar det i förväg kan det kosta dig mindre än 30 €.

🛏️ Beroende på flygscheman måste du tillbringa natten eller inte i Cebu. Om du inte planerar att besöka staden kan du bo nära stationen eller flygplatsen. Du har tips i Var man kan sova i Cebu.

Om du vill bli snabbare från Maya till Cebu är det bäst att hyra en bil med en pålitlig förare. Du kan lämna oss en kommentar och vi skickar dig vår.

b) Hur man tar sig från Malapascua till Siargao med båt

Om flygen är mycket dyra eller om du vill spara något kan du också välja att åka från Malapascua till Siargao genom att gå med i flera transporter. I detalj:

 1. Ta bangka från Malapascua till Maya som beskrivs ovan.
 2. Ta en buss eller skåpbil till Cebu.
 3. Ta en taxi eller buss till pir 3 i hamnen (bättre taxi om du inte vill ta mycket): resan tar dig cirka 20-30 minuter, beroende på trafik. Det är sällsynt att det kostar dig mer än 180 pesos.
 4. Ta en av färjorna från Cebu till Surigao: det finns 3 företag som täcker rutten. Cockalion Shipping avgår dagligen klockan 19:00. Medaljongtransport på Måndagar, Onsdagar och Fredagar kl 22:00. Starlite Ferries varje dag kl 10:00. Biljetter kostar cirka 825 pesos i sängen. Du kan boka de av de senaste 2 företagen här. Turen varar ca 8 timmar.
 5. Ta en båt från Surigao till Siargao: du har båtar från 4:00 till 15:30. Nästan alla tar drygt 3,5 timmar, förutom Evaristo och Sons som lämnar dig på Dapa om 90 minuter. Dessa kan bokas här, där du också kan se scheman.

Som du kan se avgår nästan alla båtar från Cebu till Siargao på eftermiddagen-kvällen, så vi rekommenderar att du lämnar Malapascua runt 11:00 (senast) för att komma bra till hamnen.

buss och skåpbil för att gå från siargao till malapascua

c) Hur man tar sig från Malapascua till Siargao som passerar genom Kalanggaman och Leyte

Om du vill döda 2 fåglar i en sten är detta ett annat alternativ att gå från Malapascua till Siargao. Gör så här:

 1. Förhandla om priset på utflykten från Malapascua till Kalanggaman: dessa lämnar runt 9:00 och tar ut 1 300 pesos för hela resan (800 pesos för båten och maten och 500 pesos för Kalanggaman skatter). Ett rimligt pris för mat +båt skulle vara 400 pesos.

Som i motsatt riktning, här har du möjlighet att sova i Kalanggaman. Tänk på att om du gör det kommer du inte att kunna åka till Leyte förrän cirka 15:00 nästa dag.

 1. Förhandla om rutten från Kalanggaman till Palompon med en båt som har kommit på dagen för att göra denna utflykt: dessa tar ut 3 000 pesos tur och retur för 15 personer, beroende på antalet resenärer de är, kommer du att betala mer eller mindre. Eftersom palompon är cirka 45 minuter återvänder de vanligtvis till land runt 15:30-16:00.

⚠️ Tänk på att utflykten till Kalanggaman från Palompon är mycket populär, men det behöver inte vara dagligen. Om du är rädd för att ”bli strandad” i Kalanggaman, försök att få det att sammanfalla med helgen, för att ha fler alternativ.

Med tanke på den tid det är kommer det att vara lite svårt för dig att komma till Surigao samma dag. Därför rekommenderar vi att du tillbringar natten i Ormoc.

 1. Ta en skåpbil till Ormoc: de tar 90 minuter och laddar cirka 150 pesos.
 2. Ta en buss till San Ricardo eller Sogod (bättre till San Ricardo): resan tar cirka 4 timmar. Det kommer att kosta dig cirka 180 pesos.

Om du planerar att prova lyckan med valhajen, berätta för föraren att gå av vid Pintuyan. En dag eller två senare kan du följa din rutt för att gå från Malapascua till Siargao.

 1. Ta en färja från San Ricardo till Lipata: Montenegro driver denna rutt flera gånger om dagen. Turen varar ungefär en timme och kostar mellan 140 och 210 pesos.
 2. Ta en jeepney till Surigao.
 3. Ta en båt från Surigao till Siargao: vi rekommenderar Evaristo och Sons, som bara tar 90 minuter och kan bokas online.

kalanggaman stränder

Vi hoppas att det hjälpte! Kom ihåg att du har mycket information om båda öarna i vår Malapascua Guide och vår Siargao Guide.

Om du har några frågor om hur du går från Siargao till Malapascua, skulle vi gärna lösa det i kommentarerna. Bra resa!