Kalanggaman Island: Utflykt till den episka sandtungan

Vi är säkra på att när du förbereder din resa till Filippinerna har du föreställt dig hundratals gånger att njuta av episka stränder med kristallklart vatten eller klättra på en bangka för att göra öhoppning av drömplatser som El Nido eller Coron. Båda dessa saker är viktiga att göra i Filippinerna och lätt att få! Men det kan också ha korsat dig att nå en enorm sandtunga mitt i ett enormt hav och du har kasserat det och tänkt att det är svårt att nå eller att det bara är inom räckhåll för dem som reser till Filippinerna under lång tid. Tja, vi är väldigt glada att informera dig om att du har fel, sandtungan på Kalanggaman Island väntar på att du ska bli kär i den.

Upptäck här alla detaljer för att göra utflykten till Kalanggaman Island!

Utflykt till Kalanggaman Island

Ön Kalanggaman är en liten skatt som går förlorad i Visayashavet, 16 kilometer från närmaste kust. Denna lilla ö på bara 750 meter lång har inga affärer, orter eller restauranger. Även om vi efter att ha besökt den 2015 och 2018 har märkt en tydlig turisttillväxt, är Kalanggaman fortfarande en perfekt dagsutflykt och rekommenderas starkt.

Kalanggaman Island Filippinerna hur man kommer dit

En enda väg går från slutet till slutet av detta paradis och korsar en skog av palmer. Endast kristallklart vatten badar sina banker så att du kan njuta av dem. Men om både palmer och orörda vatten är en klassiker av filippinska stränder, vad gör Kalanggaman Island speciell? Dess spektakulära sandtunga.

”Kalanggman”, på Visaya-språket, betyder ”fågel”. Ön får det namnet eftersom det sägs att den, sett från himlen, är formad som en fågel. Dessutom gör det här sitt stopp för många flyttfåglar som korsar detta hav.

Sandtungan på Kalanggaman Island

Sandtungan på Kalanggaman Island är en riktig syn att se som får dig att känna dig som ett riktigt skeppsbrott mitt i havets vidsträckta. I sitt ögonblick av maximal prakt kan denna sandtunga mäta upp till 250 meter, en tredjedel av hela ön!

När vi pratar om ”dess ögonblick av maximal prakt” hänvisar vi till när tidvattnet är lågt. Vi har sett i dussintals bloggar och i kommentarer från resenärer i Facebook-gruppen Reser i Filippinerna saker som ”lågvatten är vid måltiderna”, ”sandtungan ses bara på morgonen mycket snart” eller ”det är slöseri med tid att åka till Kalanggaman Island eftersom sandtungan dyker upp när turerna lämnar”. Vi anser därför att det är viktigt att klargöra denna punkt. Allt detta utan att räkna med att tidvattnet alltid är annorlunda, det finns ”supervatten” som någon gång kan täcka sandens tunga helt, medan det finns andra där sandens tunga alltid ses.

Sandtungan på Kalanggaman Island visas vid lågvatten och detta är den viktiga delen, lågvatten inträffar varje dag vid en annan tidpunkt. Därför är det bäst att konsultera en tidvattentabell där du kan få den informationen.

Genom att klicka på DENNA LÄNK kommer du att kunna se tidvattnets tillstånd i Kalanggaman de närmaste dagarna.

I följande bild kan vi till exempel se att lågvatten den 6 januari var klockan 7:37, medan högvattnet samma dag var vid midnatt.

tidvatten schema i Kalanggaman Island

Om du på dagen du gör utflykten till Kalanggaman ser att till exempel högvatten är klockan 13:30, dra nytta av morgonen i sandens tunga innan den försvinner. Medan högvatten sammanfaller med den första timmen på morgonen, vänta ett par timmar för att passera för att gå och göra din fotografering.

Saker att göra i Kalanggaman Island

Trots att det är en liten ö på 750 meter blir Kalanggaman alltmer populär bland resenärer och nya aktiviteter verkar göra. Om du förutom att koppla av på vita sandstränder letar efter något annat kan du vara intresserad av en av dessa planer:

1. Turnera ön från ände till ände

750 meter är ingenting! Men för en stor majoritet av resenärerna som anländer till Kalanggaman verkar det som om det är världen. Båtar lägger till både på sandtungan och på den närliggande stranden och folk brukar kliva av och stanna några meter från den platsen. Om du tar en promenad till andra änden kan du upptäcka ett litet kapell, en lång promenad med palmer, några stugor där du kan tillbringa natten och till och med ett fotogent trädhus där du kan njuta av vacker utsikt. Dessutom, vid lågvatten, kommer du att kunna njuta av en annan sandtunga!

ta sig från Malapascua till Kalanggaman Island

2. Upptäck det marina livet

Om du tar med dig snorkelglasögon, tänk inte två gånger ochlär känna havsbotten. På motsatt sida av huvudstranden, efter att ha kommit in genom en stenig våning, väntar stora sjöstjärnor, koraller, havsormar, fiskar i alla färger och, om du har tur, en och annan sköldpadda på dig.

Dessutom kan du också nå Kalanggaman på en dykutflykt från Malapascua. Nästan alla dykskolor går ut några gånger i veckan. Normalt finns det 2 eller 3 dyk och du kan vara på ön ett tag. Naturligtvis är tiden på land lite kortare och om det du vill är att njuta av ön är det kanske inte det bästa alternativet.

💙 Upptäck allt om dykning i Malapascua.

3. Segla haven på ett annat sätt

Om du älskar vattensporter och adrenalin, här hittar du några alternativ som kommer att tillfredsställa dig. Med priser mellan 150 och 500 pesos kan du njuta av från kajakpaddling till 15-minuters bananbåtturer. Vi tror personligen inte att denna typ av aktiviteter är nödvändiga för en sådan paradisisk plats, men du kommer att se när du är där att den lokala turisten är fascinerad.

4. Njut av stranden

På din utflykt till Kalanggaman är det inte nödvändigt att resa från ände till ände, snorkla eller åka kajak. Vad du inte kan missa, ja eller ja, är nöjet att ligga på stranden, gå längs den episka sandtungan och njuta av ett enormt bad i dess turkosa vatten. Det är Kalanggaman Filippinerna!

Hur man kommer till Kalanggaman

Även om det finns utflykter från Cebu (en riktig misshandel på mer än 15 timmar) är de viktigaste punkterna för att komma till Kalanggaman Island ön Malapascua och Palompon, i Leyte.

Hur man tar sig från Malapascua till Kalanggaman

Utflykten till Kalanggaman Island är en av de viktigaste att göra i Malapascua om du har två eller tre dagar i detta hörn av Filippinerna som vi blir kär i så mycket. Att komma från Malapascua till Kalanggaman är den mest populära vägen bland utländska turister, eftersom de inkluderar öns resväg. Medan Palompon, i Leyte, vanligtvis är utgångspunkten för den filippinska turisten.

Att hyra utflykten från Malapascua till Kalanggaman medan du är på ön är väldigt enkelt, eftersom både hotell och dykskolor erbjuder det. Du kan också gå direkt till stallet och de människor som alltid är framför Cocobana resort, i Malapascua. Här har du mer information för att göra utflykten till Kalanggaman:

 • Pris för utflykten till Kalanggaman: 800 pesos + 500 pesos miljöskatt = 1 300 pesos. Inkluderar varierad buffémat och vatten på båten.
 • Schema: avgång runt 09:00 och återvänd till Malapascua Island runt 17:00 (lämnar Kalanggaman cirka 14:30). Resan från en ö till en annan är, alltid beroende på havets tillstånd, mellan en och en halv och två timmar.
 • Privat båt från Malapascua till Kalanggaman: Bangkas som gör turen till Kalanggaman Island från Malapascua är vanligtvis fyllda med mellan 30 och 40 personer, vilket ibland översätts till att gå något tätt under resan. Om du reser i en grupp eller träffas med 5 eller 6 andra personer kan det vara värt att hyra en privat båt, eftersom du kan få den från 8 000 pesos och därmed göra din resa mycket bekvämare (till och med ändra schemat lite).

Om du vill göra denna utflykt från Malapascua, berättar vi i den här artikeln alla detaljer om hur du kommer dit: Hur man kommer till Malapascua,

Och dessutom hittar du i vår Malapascua Guide den information du behöver för att veta vad andra planerar att göra där, var du ska sova eller hur man dyker med tröskhajen.

Kalanggaman Island Filippinerna

Hur man tar sig från Palompon till Kalanggaman

Palompon är den närmaste staden till Kalanggaman. Det innebär en mycket kortare båttur och ett mycket billigare pris. Palompon, som ligger på ön Leyte, visas dock vanligtvis inte på de viktigaste resplanerna till Filippinerna, så det finns inte många utländska turister som bestämmer sig för att starta utflykten här.

Pris för utflykten till Kalanggaman från Palompon: För att hyra utflykten från Palompon måste du gå till Palompon turistbyrå, framför kommunhuset. Där måste du registrera dig och hyra (eller gå med i en grupp människor som också går) en av bangkas som gör turnén. Endast max 300 personer per dag är tillåtna.

 • Bangka för 15 personer: 3 000 pesos
 • Bangka för 25 personer: 3 500 pesos
 • Bangka för 30 personer: 4 000 pesos

På samma sätt som händer om du går från Malapascua måste du betala ytterligare 500 per person miljöskatter.

Scheman: Att vara närmare än Malapascua tar resan bara 45 minuter och det ger viss flexibilitet när du väljer ett schema, eftersom det är möjligt att lämna efter 9:00. Returtiden, såvida det inte är en privat rundtur och du kommer överens om något annat, är vanligtvis fram till 16:00 högst.

Sova på Kalanggaman Island

I detta lilla hörn av Visayashavet finns inga hotell, mycket mindre stora orter att bo i. Men uppmärksamhet!, det är möjligt att sova i Kalanggaman om du går med på att lämna den typen av komfort för en annan dag.

Fler terrängresenärer kommer att kunna hyra (om de inte har det) ett tält när de anländer till ön. Hyran är 300 pesos per butik. Om du bestämmer dig för att tillbringa natten här, kommer priset på den obligatoriska miljöskatten att gå från 500 till 750 pesos. Antalet tillgängliga butiker är begränsat och de gör inte bokningar, så den första som anländer tar den.

Dessutom är ett mycket nyare alternativ för att sova i Kalanggaman att använda de små pyramidala hyddorna som ligger på motsatt sida av sandtungan. Priset per natt är 1 000 pesos och som de berättade där kan de passa upp till 4 personer.

För att organisera denna utflykt är det normalt att lämna det första på morgonen med båten som alla resenärer använder, stanna för att sova och återvända runt 14:30 nästa dag, när båtarna på den dagen återvänder. I så fall är det normalt att betala 200 extra pesos. Förklara för båtsmännen framför Cocobana resort att detta är din avsikt, de är vana vid det.

utflykt till Kalanggaman från Malapascua

Användbar information för att göra utflykten till Kalanggaman

Nu när du vet hur du kommer till Kalanggaman, vad du ska göra och hur tidvattnet fungerar, kommer vi att ge dig några sista tips för att göra din upplevelse till ett 10-mål!

 • Kalanggaman Island har blivit mycket populär bland filippinska turister. Det betyder att på speciella datum som jul eller påsk kommer du att träffa många fler människor än du förväntar dig. Om du kan välja, gör också denna utflykt under veckan för att undvika att sammanfalla med söndagar.
 • Förutom under högsäsong lämnar turer från Malapascua till Kalanggaman ibland inte varje dag på grund av brist på människor. I så fall måste du hyra en privat båt.
 • Sandtungan är vacker och mycket tilltalande för promenaden eller för att ta bilder, men det är inte den mest rekommenderade platsen att bada. Där är strömmarna mycket starkare och kan ta dig offshore. För att njuta av vattnet, gå till huvudstranden eller motsatt sida om du vill snorkla.
 • Almendrucos trick: alla, så snart de anländer, går direkt till sandens tunga, så det är fullt av människor. Om du känner för att titta på det utan så många människor, försök att gå till motsatt sida först och sedan kommer du att ha ditt privata ögonblick i sandtungan.
 • Det finns inga butiker eller restauranger officiellt. Ibland erbjuder några av båsarna produkter som förkokta nudlar eller lite frukt, men det rekommenderas inte att du räknar med det. Om du ska vilja äta, äta eller dricka är det bättre att du tar med det du behöver och det skulle vara bra om du också tog dina köksredskap.
 • Stranden har ett område med palmer som ger skugga, men du kommer att vilja spendera lite tid på sandens tunga och det finns inget skydd där. Kom ihåg att ta med dig solskyddsmedel och välj om möjligt en ekologisk som inte skadar det ömtåliga ekosystemet i området.
 • Det finns ingen el på hela ön, så det rekommenderas att du tar din mobil och kamera laddad och lite extra batteri om du vill använda den mycket.
 • Om du planerar att sova i tält, ta din matta eller din säck. Du kommer att uppskatta det.
 • Smart och Globe, Filippinernas ledande telefonföretag, har täckning och data här.
 • Palompon Tourism ger varje fartyg soppåsar för att separera och hantera avfall. Vänligen lämna Kalanggaman Island som ren eller renare än du hittade den så att följande resenärer också kan njuta av den.

Karta över Kalanggaman Island

För att ge dig en uppfattning om var denna skatt i Filippinerna är, på den här kartan visar vi dig de viktigaste punkterna som vi har pratat om.


Redo för din utflykt till Kalanggaman Island på jakt efter den episka sandtungan?

Om du har några frågor lämna det i kommentarerna så försöker vi hjälpa dig!