Reser du till Filippinerna i juli? Är det regnperiod?

Är det galet att resa till Filippinerna i juli? Är det monsunsäsong? Kan det bli farligt? Det är mycket troligt att dessa och många andra är de frågor du ställer dig själv om du har semester i juli månad och vill resa till Filippinerna.

Vi förstår dig, det är normalt att du tvivlar på vädret. Även om vi kommer att utveckla svaret mycket, varnar vi dig redan för att det är helt möjligt att resa till Filippinerna i juli och inte drabbas av regnen.

Följ med oss eftersom vi ska berätta hur du reser till Filippinerna i juli.

Hur är vädret i Filippinerna i juli?

Vi har redan berättat mycket om vädret i Filippinerna i juli i våra artiklar Bästa tiden att resa till Filippinerna och När ska man resa till Filippinerna?, Men det första du måste veta är att skärgården har flera klimatområden. Du kan hitta varken mer eller mindre än 6 klimatzoner och för att komplicera det ännu mer, även om teorin säger att det kan regna mer på en sådan månad eller inte, är sanningen att Filippinerna har ett tropiskt klimat, vilket innebär ett riktigt lotteri. På samma dag kan du falla en regnskur och få en otrolig sol och sveda.

Då kommer du att säga: är det lämpligt att resa till Filippinerna i juli? Oroa dig inte för mycket, mycket av Filippinerna i juli ”lider” regnperioden. Mellan månaderna juni till november får områdena Palawan, Luzon och mycket av Visayas de så kallade Habagat-vindarna, det vill säga sydvästmonsunen. Vid denna tidpunkt, i dessa områden i Filippinerna, säger teorin att duschar är vanligare. Det finns också en mycket större chans att tropiska depressioner, cykloner och tyfoner, som kommer över Stilla havet, kommer att slå till.

Det är mycket viktigt att du märker att vi har pratat om ”teorin”. Att du ska resa till Filippinerna i augusti genom dessa områden betyder inte att det nödvändigtvis kommer att regna varje dag och att din resa kommer att bli bortskämd.

I Filippinerna, liksom i många länder i Sydostasien, brukar det som händer vara att en dusch brukar falla i ett par timmar, oftast på eftermiddagen. Ändå är det sant att det finns ytterligare en komponent som kan göra upplevelsen något skavande: tropiska fördjupningar (lågtrycksområde) eller tyfoner. I det här fallet kan regnen förlängas i 3 eller 4 dagar och det kan bli avbokningar av fartyg eller flygplan. Vi pratar om det senare.

boet i juli med lite regn

Finns det delar av Filippinerna där det inte finns risk för regn i juli?

Just det! Att resa till Filippinerna i juli betyder inte att göra det under regnperioden ja eller ja. Som vi berättade ovan finns det olika klimatzoner och i södra delen av landet, främst i regionen Mindanao, är det torrsäsong.

Därför, om du är mycket orolig för vädret när du reser till Filippinerna i juli, är vårt råd att fokusera din resa på två vackra öar i detta område: Camiguin och Siargao.

Betyder det att det inte kommer att regna över dig i juli? Inte nödvändigtvis. Som vi har sagt till er har Filippinerna ett tropiskt klimat och kan alltid falla ett skyfall, men sanningen är att du har mycket färre valsedlar för att det ska hända. Faktum är att vid vårt senaste 2-veckors besök i Camiguin i november fick vi höra av folket på ön att den bästa tiden att besöka är mellan mars och april, så det är ganska lotteri.

Vad är vår erfarenhet? Vi har rest och bott i landet under alla tider på året och vi berättar redan att teorin i de flesta fall har uppfyllts få gånger. För oss är att resa till Filippinerna ett året runt-alternativ.

Till exempel har vi varit låsta i Coron i 3 dagar i februari månad (förmodad torrsäsong) på grund av vindarna som hindrade flyg och båtar från att lämna. Samma sak hände oss i Romblon (Visayas) i mars månad. Å andra sidan reste vi också genom Bohol eller Malapascua under regnperioden och hade en otrolig solazo. Vi hade också väldigt otur i Palawan i december (torrsäsong) och fick bara ut solen på en enda dag. Vi har drabbats av tyfoner och tropiska depressioner i Manila, Siargao och Legazpiområdet utan större konsekvenser. Som ni ser har allt hänt oss!

Egentligen skulle vi vilja berätta mycket att du ska resa till Filippinerna i juli och det kommer inte att regna någonting, men precis som vi inte kan förutsäga det i Sverige kan vi inte göra det i Filippinerna. Vad vi kan göra är att ge dig några råd för att göra allt enklare.

Om du är rädd för vädret, kolla in den här 2-veckors rutten genom Filippinerna i augusti. Det tjänar också för juli.

siargao i juli Filippinerna

Hur är det att resa till Filippinerna i juli, finns det ett knep?

Vi har redan gett dig det viktigaste rådet att resa till Filippinerna i juli: fokusera på södra delen av landet, men vi har andra extra knep att ge dig.

Om du inte vill överge tanken på att resa till Palawan eller andra områden i Filippinerna, är en bra idé när du gör din resplan att börja med Siargao eller Camiguin, där den torra säsongen regerar, och därmed övervaka vädret på plats.

Innebär detta att jag inte behöver boka några flyg eller boende om jag reser till Filippinerna i juli? Enligt vår mening, inte nödvändigtvis. Om du inte ska resa mer än 20 dagar rekommenderar vi att du tar din resa bunden för att inte slösa tid på att planera medan du turnerar i landet. Ett bra tips är att boka hotell med fri avbokning i Bokning så du inte riskerar att förlora pengarna på bokningen, men du bor inte hos boendena med sämre valuta för pengarna, vilket på platser som El Nido, Coron eller Siargao tyvärr är majoriteten.

När det gäller flygplan måste du se vad som kompenserar dig att göra. Naturligtvis är det inte samma sak att resa ensam eller som ett par än att göra det som en familj. Att anta kostnaden för att köpa flyg 1, 2 eller 3 dagar före avresan och riskera att det inte finns några platser kvar är något du måste bedöma om det är värt det eller inte.

Å andra sidan, juli, som är regnperiod, översätts också till att det är lågsäsong i Filippinerna. Det betyder att det inte finns många människor som reser runt i landet (särskilt lokalbefolkningen) och hotell- och flygpriser tenderar att vara billigare än vid andra tider på året.

Trots det väljer fler och fler utlänningar att resa till Filippinerna i juli, så det är inte ovanligt att priserna förblir mer eller mindre stabila eller tenderar att stiga på öar med bra väder, till exempel hotell i Siargao.

Det är sant att du inte kommer att kunna göra vissa aktiviteter i Filippinerna i juli. Till exempel fungerar inte företag som erbjuder flera dagars korsningar mellan El Nido och Coron som stannar på Linapacanöarna just nu. Du kommer inte heller att kunna dyka till Tubbataha-revet, som inte öppnar vid denna tid på året, eller så måste du kontrollera i förväg om pinatubo vulkanen är öppen för vandring.

filippinska regnvägar

Res till Filippinerna i juli 2022 – DIN CHANS

Vi skriver dessa rader från Filippinerna, kär i upplevelsen av att resa efter öppnandet av gränserna. Här kommer vi att stanna en säsong, njuta av landet med en mycket måttlig turism, bra priser och som jungfru eller mer än tidigare. Det finns knappast några begränsningar för att flytta runt öarna, fyll bara i ett enkelt formulär för att komma åt Boracay, El Nido eller Camiguin, hotell och restauranger är öppna, transporten är tillbaka till det normala …

För oss är att resa till Filippinerna i juli 2022 en riktig möjlighet, att njuta av naturen, att njuta av den som för några år sedan. Tveka inte!

Om du är rädd för den epidemiologiska situationen kan vi berätta att infektionsdata är mycket låga och att nästan 70% av befolkningen redan är vaccinerad. Sjukhusen ligger på mycket låg beläggning. Ur vårt perspektiv är det säkert att resa till Filippinerna och något vi rekommenderar. Naturligtvis åtföljs de alltid av bra reseförsäkring för Filippinerna och reser, som alltid, med försiktighet.

Kolla in kraven för resor till Filippinerna nu

Tips för att resa till Filippinerna i juli

Men vad blir då vädret för mig i juli i Filippinerna? Är det värt att resa till Filippinerna i juli? Till den första kan vi tyvärr inte svara dig, men till den andra kan vi svara dig med ett rungande ja. Ändå, som i alla andra resor, är det alltid bekvämt att planera och informera dig själv. Därför är här några fler tips om du vill resa till Filippinerna i juli:

  • Om du verkligen är rädd för regn, inkludera Camiguin och Siargao. Vädret i dem tenderar att vara bättre och du har tur, de är underbara! Kolla in Vad du ska göra i Camiguin eller Vad du ska göra i Siargao och bli kär innan du anländer.
  • Förbered inte en resa på 10-15 dagar. Ju mindre tid du går, desto större är chansen att du inte kommer att kunna komma runt regnen. Viktigast av allt, försök att lämna mer marginal mellan olika destinationer eftersom du har fler omröstningar för att passera förseningar eller inställda avgångar, vilket kommer att förkorta din resa.
  • Nära besläktad med ovanstående, planera inte din resa till Filippinerna i juli till hilt. Att sätta tusen destinationer och ägna väldigt få dagar åt dem kommer inte bara att orsaka stress utan öka chanserna för att något går fel. I juli är det normalt att ett flyg försenas mer än normalt, om du har lämnat lite tid för ditt nästa steg kan det vara en följd av fel.
  • Om du reser 20 dagar eller mer har du möjlighet att vara mer flexibel. Som vi sa ovan, om du inte vill spendera mycket tid på att leta efter anständiga hotell och du vill garantera bra priser, gör boendebokningar med gratis avbokning. I Booking.com kan du se vilka du kan göra det med och fram till vilket datum du kan avbryta utan kostnad. Detta är särskilt viktigt på platser som Siargao, Coron eller El Nido, där värdet för pengarna är dåligt. I Var man ska sova i Siargao, Var man kan sova i El Nido och Var man kan sova i Coron har du våra tips för att hitta boende.
  • Väderappar kommer att tendera att berätta att det kommer att regna hela tiden, få inte panik! Det betyder inte att det kommer att regna ja eller ja. PAGASA-satelliten är det som kan ge dig en bättre uppfattning om vädret den kommer att göra under de kommande dagarna. Vi vet att det kan vara lite svårtolkat, men om en tyfon eller ett kraftigt lågtrycksområde kommer, hittar du en varning. Dessa typer av väderolyckor inträffar inte över natten, men ses vanligtvis minst en vecka innan. Så du har tid att ändra din rutt.
  • Om du får ett flyg inställt eller modifierat, oroa dig inte. Det vanliga är att de filippinska flygbolagen flyttar dig i en annan och returnerar dina pengar.
  • Det är sant att katastrofer händer, men som vi säger kan de förutsägas i förväg. I den meningen, för att resa till Filippinerna i juli säkert, är det viktigt att du reser med en bra reseförsäkring för Filippinerna som den vi alltid har.

Filippinska camiguin i juli

Har du några frågor om att resa till Filippinerna i juli? Vi vill gärna ge dig en hand så mycket som möjligt i kommentarerna.