Saker att göra i Panglao

Den lilla ön Panglao är en klassiker på många av resorna till Filippinerna som inkluderar Bohol bland sina olika destinationer. Kopplat till detta genom två stora broar över havet är det en plats som många resenärer väljer att lägga sin bas när de upptäcker de olika sakerna att göra i Bohol. Liksom alla andra platser i världen har Panglao sina motståndare och dess älskare och i den här kompletta guiden om Vad man ska göra i Panglao kommer vi att avslöja alla dess hemligheter så att du själv kan bestämma om det är den plats du letar efter. Ta din dykmask och solskyddsmedel, låt oss komma igång!

1. Dykning i Panglao

Dykning i Panglao är ”juvelen i kronan”, en av de främsta anledningarna som lockar tusentals turister till Alona Beach-området. Här hittar du ett stort antal dykskolor för att hyra dina dyk till de mer än 20 närliggande dykplatserna. Den mest kända, och som fungerar som en riktig magnet för dykare från hela världen, är Balicasag. Det är omöjligt att dyka i Balicasag och inte bli kär i denna plats!

En av dess mest kända dykplatser är ”Schwarzwald”. Dess biologiska mångfald kommer att lämna dig med munnen öppen: groupers, barracudas, mycket makroliv, damsels, en spektakulär svart korallskog som ger sitt namn till platsen och naturligtvis många sköldpaddor som går genom området!

Det är viktigt att du vet att Balicasag lyckligtvis är en skyddad ö. Det innebär att endast 150 personer får dyka varje dag, vilket kan göra 2 dyk. Därför är det viktigt att du bokar i förväg för att inte få slut på utrymme. Senare kommer vi att ge dig information om det.

vad man ska göra i panglao dykning

Om din lista över saker att göra i Panglao dyker, kommer du att känna till andra platser som är mycket värdefulla som ”BBC”, där en nedsänkt jeepney och korallstad väntar på dig; ”Puntod”, där du kommer att förlora räkningen på nakensnäckorna som du kommer att se bredvid skorpion och korallfisk; eller ”Garden Eel”, där efter att ha gått ner efter en mur bebodd av räkor, räkor och nakensnäckor kommer du att nå det territorium där de blyga och graciösa ålarna bor.

Missa inte vår mycket detaljerade artikel om dykning i Panglao.

Panglao är en idealisk plats inte bara för dykare som vill upptäcka nya och imponerande dykplatser, utan också för dem som aldrig har gjort ett dyk tidigare och vill börja upptäcka undervattensvärlden. I området Alona Beach, den mest öppna för turism, kan du hitta olika dykskolor för att få Open Water Diver-titeln och Advance med svenska instruktörer och material av högsta kvalitet. Du kan läsa all info i Dykkurs i Bohol på svenska.

Vill du dyka i Panglao / Balicasag eller få din dykexamen här med vår pålitliga dykskola? Lämna oss en kommentar i slutet av den här artikeln av ”Vad du ska göra i Panglao” så skickar vi dig din kontakt så att du kan njuta av denna plats med de bästa proffsen.

2. Snorkling i Balicasag

Som med dykning är snorkling i Balicasag en annan av de saker att göra i Panglao perfekt för älskare av marint liv. Oavsett om det beror på att du fortfarande inte har en examen att dyka, du har slut på utrymme för att inte boka i tid eller helt enkelt för att du vill göra det på annat sätt, är snorkling i Balicasag en av de vackraste i Filippinerna.

Dess huvudattraktion är det stora antalet gröna sköldpaddor och hawksbillsköldpaddor som kontinuerligt passerar genom denna marina fristad, men dessutom kommer du att hallucinera med det stora antalet fiskar i alla färger och imponerande koraller som fyller sin havsbotten. Det finns olika sätt att snorkla i Balicasag:

dykning i Balicasag

Snorkling i Balicasag på turné med andra aktiviteter

För oss personligen övertygar denna form oss inte alls av olika skäl:

 • Det inkluderar den så kallade ”delfinskådning”. Å ena sidan är det inte 100% försäkrat, så i vissa fall tar det tid från vad du verkligen har gjort i Panglao och å andra sidan är det vanligtvis ”delfinjakt” mer än att se det. Det finns inget annat än att ”dyka” lite bland Instagram Stories som vissa resenärer brukar ladda upp därifrån för att se hur båtarna sätts på delfinerna med full gas utan att respektera ett minimalt säkerhetsutrymme så att djuret kan gå till luften utan stress.
 • Stanna vid Virgin Island: Virgin Island är en liten sandtunga som upphörde att vara jungfru när de bestämde sig för att fylla den med matboder och en överdriven kvot av turister. Om din prioritet är snorkling i Balicasag rekommenderar vi att du gör det på en separat utflykt.
 • Balicasag: du spenderar väldigt lite tid i det, du går till de områden där det finns många båtar och dessutom är de flesta företag inte alls respektfulla. Många av dem matar bröd till fisken, vilket är en avvikelse, eller kontrollerar inte människor från att röra sköldpaddorna.

snorkling i Balicasag Panglao

Snorkling i Balicasag

Vi anser att det är bättre att ägna sig åt snorkling i Balicasag den tid det verkligen förtjänar. Ett alternativ är att du hyr en utflykt där det är den enda aktiviteten. Se till att de innehåller minst två snorklingspunkter (250 pesos vardera) och att skatter ingår. Ange dessutom med dem hur länge du ska vara i Balicasag (vi rekommenderar dig minst 3 timmar) och låt dem veta att du inte håller med om utfodring eller utfodring av fisk.

Vår rekommendation är att du går till ett dykcenter som planerar att dyka där och frågar om de tillåter dig att gå med för snorkling. På så sätt säkerställer du cirka 2,5-3 timmars snorkling i Balicasag helt i din egen takt medan dykarna gör sitt dyk. Dessutom är dykföretag mycket mer respektfulla för marin fauna.

I artikeln Snorkelutflykt i Balicasag hittar du all nödvändig information.

Om du känner för att göra den här aktiviteten, lämna oss en kommentar så ger vi dig information om vår kontakt för att snorkla i Balicasag på ett respektfullt sätt.

3. Lär känna stränderna i Panglao

Den första stranden som vanligtvis kommer att tänka på när man pratar om Panglao är Alona Beach, eftersom det praktiskt taget är epicentret för handlingen på denna lilla ö. Härifrån lämnar de allra flesta utflykter, både dykning och att besöka platser som Chocolate Hills of Bohol, men det sticker inte ut exakt för att vara den vackraste stranden i området.

På grund av vattnets framsteg och förlusten av sand, liksom de konstruktioner som har varit vid strandpromenaden i årtionden, är många delar av stranden inte särskilt paradisiska. Ändå, framför Henann resort och i motsatt ände, är det alltid väldigt tyst och det är möjligt att bada till lågvatten. Det är kort sagt en strand för att ta ett uppfriskande dopp utan mer, men mycket trevligt om du letar efter bra restauranger eller orter på stranden.

vad man ska göra panglao alona stranden

Om du tar din motorcykel eller en trycicle kan du nå ett stort antal närliggande Panglao stränder där du kan bada med ett vackrare landskap och med mycket färre människor. Det här är några av de vi rekommenderar:

 • Dumaluan Beach: Dumaluan Beach är också känd som White Beach och är enligt vår mening den vackraste stranden att se i Panglao. Detta kustområde med kristallklart vatten och vit sand sticker ut för när tidvattnet är lågt är det nödvändigt att gå några meter så att vattnet täcker dig. Bredvid stranden ser du olika bås att äta, en stor attraktion för filippinska turister som kommer att grilla som en familj. I Panglao DBR Grill lägger de några smoothies havet av rika. Tänk på det på din lista över saker att göra i Panglao! Det är vanligtvis väldigt tyst från måndag till torsdag i den timme som solen är och den vackraste delen är där South Palms Resort ligger. Om du konsumerar i den här sista utvägen är ingången till den gratis och cocktailsna går för 150 pesos, så det är fantastiskt.
 • Danao Beach: I den västra änden av Panglao är vår favoritstrand för att titta på solnedgången. Det tar bara 15 minuter från Alona Bach och du kommer snabbt att se att atmosfären är mycket lugnare. Många färre turister och bara en och annan utväg där du kan svalka dig med en öl medan du njuter av solnedgången mellan orange, lila och röda färger som kommer att stjäla ditt hjärta. Dessutom har denna strand en stor koloni av sjöstjärnor i alla färger. Tyvärr, beroende på tidvattnet, har det ibland lite skräp. Det är något återkommande på många filippinska stränder. Plasten kommer från havet och orterna ansvarar endast för att samla in sin del. Vi lägger alltid lite tid (med 5-10 minuter gör du stor skillnad) för att göra små upphämtningar. Dessutom finns det en förening som heter Plastic Free Bohol, som gör ett fantastiskt jobb med att plocka upp på Danao och andra stränder i området. Du kan gå med dem!

dumaluan panglao stranden

”Snälla, sjöstjärnor är superkänsliga. Det är viktigt att du inte tar dem ur vattnet eller rör dem i vattnet. Du kan lätt dö av stress eller syrebrist.”

⛱️ Du hittar all information om dessa och många andra i Bästa stränderna i Panglao och Bohol.

4. Hinagdanan grotta

Som det händer i området Anda, Bohol, i Panglao finns det också underjordiska grottor att besöka (de felaktigt namngivna cenoterna). Den mest kända och lättillgängliga är Hinagdanan Cave.

För några år sedan upptäckte en bonde i området av en ren slump dess ingång. Med en rudimentär bambutrappa lyckades han komma åt dess inre, där han var helt mållös med vad han hittade. Denna översvämmade grotta är en riktig syn att se! Hundratals stalaktiter stiger ner från taket på jakt efter det kristallklara vattnet som kommer upp från marken. Dessutom släpper grottans olika öppningar in solens strålar och lyser upp grottan naturligt, vilket skapar ett verkligt visuellt skådespel.

Grottan är skyddad av Bohol Tourism Department och du måste betala för att komma in, vilket hjälper till att behålla denna unika plats. Om du har tagit med några stövlar på din resa, som vi rekommenderar i artikeln Ryggsäck för Filippinerna, är det en idealisk plats att använda dem och därmed undvika en eventuell glidning på den våta marken vid ingången, samt att gå säkrare på klipporna inuti den naturliga poolen.

🔅 Denna grotta har blivit ett måste att se i Panglao, så det kommer inte att vara ovanligt att du hittar andra resenärer. Ändå rekommenderar vi att du försöker göra ditt besök från måndag till fredag och undvika lokala helgdagar. Så det har mer charm.

Grotta att se i Panglao Hinagdanan Cave

Entréavgift till Hinagdanan Cave:

 • Inträde: 50 pesos. För dig som bara vill titta och fotografera.
 • Badrumsavgift: 125 pesos. För dig som, förutom att se, vill prova upplevelsen av att bada i en grotta i Filippinerna.
 • Dessutom, om du vill parkera i höljet måste du också ge en liten betalning.

Schema för Hinagdanan Cave:

För närvarande är öppettiderna från 7:30 till 17:00, men vid vissa tider på året är det från 8:00 till 18:00.

Även om det är väldigt enkelt och snabbt att komma dit med motorcykel (ungefär en halvtimme från Alona Beach), kan du också njuta av denna unika upplevelse att göra i Bohol genom turer som gör ett besök på de viktigaste platserna att se i Bohol, som den här:

Tur Panglao + Bohol

Eller den här fokuserade uteslutande på ön Panglao och som besöker andra intressanta platser i området:

Tour endast Panglao

Cambagat Cave, en annan intressant grotta i Panglao

Om du besöker grottor där du kan bada i naturliga pooler lockar, kommer vi att prata om en annan som ligger mindre än 300 meter från Hinagdanan Cave: Cambagat Cave.

Detta är mycket mindre än det föregående men de säger att dess mineralvatten har medicinska egenskaper. Inte överraskande tillhör denna grotta spaet på Mithi Resort &Spa och du måste stanna där för att njuta av den. Så om du letar efter en utväg i Panglao som förutom spektakulära faciliteter erbjuder 3 vackra pooler, en privat strand och en miniö, en exklusiv grotta, ta en titt på den eftersom det kan vara den du letar efter:

Mithi Resort &Spa

5. Atmosfären på Alona Beach

Som vi redan har nämnt tidigare är Alona Beach nervcentret för handling på Panglao Island. Å ena sidan betyder det att du kan hitta ett brett utbud av platser att sova i Panglao skräddarsydda för alla fickor, ett stort antal dykskolor för att dyka i Balicasag och närliggande intressanta platser eller byråer som därifrån tar dig att känna till ön Bohol. Å andra sidan översätts alla dessa bekvämligheter och infrastrukturer till en stor omvandling av Alona Beach de senaste åren mot en modell för massturism. Kort sagt, om du letar efter en plats i Filippinerna avslappnad, oförstörd och med lite turism, är Alona Beach tvärtom.

Men inte alla resenärer är desamma och om du letar efter just ett nattliv som inbjuder dig att gå ut, ta en drink och träffa människor, är Alona Beach det bästa stället i Panglao för det. I barer som Aluna Lounge Bar kan du ta en drink vid havet, medan i andra som Namaka Beach Bar kan du också äta och njuta av daglig levande musik. Om du vill festa sent på natten, gå till Pinarella Bay.

Dessutom, om du går längs stranden i Alona Beach hittar du från olika hantverksbutiker till dans- och eldshower på stranden. Naturligtvis måste du gå runt de olika terrasserna som är monterade vid solnedgången. Alona Beach ändrar helt ansikte på natten!

vad man ska göra i Alona Beach Bohol

6. Historiska byggnader att se i Panglao: Church of Our Lady of the Assumption och Church of St. Augustine

Vill du veta lite historia? Det är en plan att göra i Panglao som passar mycket för dem som åker på motorcykel för att träffa Bohol eller Panglao, eftersom praktiskt taget de två kyrkorna som vi ska prata om kommer på vägen. För det första ligger Church of Our Lady of the Assumption bredvid den södra bron som förbinder Panglao Island med Bohol.

Just byggd 1753 har denna religiösa byggnad byggts om upp till fem gånger på grund av de olika bränderna och jordbävningarna den har varit tvungen att möta, den senaste 2013. Detta har gjort det till en kyrka som sammanför en sammansmältning av stilar som sträcker sig från neoklassiska till gotiska, med en färgstark interiör baserad på fresker och altartavlor från olika epoker.

Church of Our Lady of the Assumption of Bohol lockar pilgrimer från hela Filippinerna, som legenden säger att vattnet under huvudaltaret har helande krafter. Under den svenska ockupationen fanns det ständiga attacker av pirater på de olika kristna bosättningarna på jakt efter guld och andra värdesaker. Inuti denna kyrka tog invånarna i området sin tillflykt under en av dessa attacker och när de efter flera dagars belägring fick slut på vatten eller mat, fungerade miraklet och under altaret började spira denna dricksvattenkälla. Därför är det idag mycket vanligt att se troende komma med tomma flaskor och lämna kyrkan laddad med liter och liter ”mirakulöst” vatten.

Å andra sidan är St. Augustine Parish Church en annan intressant plats att upptäcka i Panglao om du är på väg längs stränderna i Doljo eller Momo. Det ligger i ”huvudstaden” på ön, i Poblacion och även om den nuvarande byggnaden invigdes 1924, byggdes den tidigare, som lämnades i ruiner, av jesuiterna 1782. Om det är öppet, tveka inte att gå in (det är gratis) och ta en titt på både altartavlorna och väggmålningarna i taket. Bredvid den kan du se ett intressant åttkantigt fem våningar klocktorn av sten. Detta invigdes 1851.

kyrkan San Agustin Panglao

7. Öhoppning i Panglao: Virgin Island, delfiner, Balicasag …

Föreställ dig inte en av de berömda öhoppning av Coron eller El Nido där du tillbringar dagen från strand till strand hallucinering med drömplatser. Öhoppningen som väntar på dig här är mycket mer ödmjuk, men fortfarande inkluderar många resenärer det i sin lista över saker att göra i Panglao.

Öhoppningsupplevelsen i Panglao består av tre delar som ibland varierar i sin ordning:

 • Delfinskådning: som vi redan har nämnt tidigare, för vår smak är denna observation vanligtvis för lik en jakt, så det kallar oss inte alls. Du måste alltid lämna en marginal av avstånd med djuret för att inte överväldiga det och undvika eventuella olyckor.
 • Balicasag: Efter att ha försökt (ibland utan framgång) att upptäcka delfiner är nästa punkt för öhoppning i Panglao Balicasag Island. Här lämnar de dig en stund på stranden så att du kan ta ett bad och de ger dig en mask och ett rör så att du kan se de berömda Balicasag-sköldpaddorna snorkla. Ur vår synvinkel är själva stranden inte en stor attraktion och om det som verkligen intresserar dig med turnén är snorkling i Balicasag, rekommenderar vi att du väljer att göra denna utflykt utan alla dessa extrafunktioner som inkluderar öhoppning, som vi berättar för dig i den andra punkten i denna artikel.
 • Virgin Island: denna vackra sandtunga var ”jungfru” för många år sedan, när den ännu inte var målet för massturism. Hon var en gång med i de mest populära sakerna att göra i Panglao, hon förlorade all sin oskuld. Nu har de olika matstånden och paraplyerna berövat den det som var dess främsta charm. Om du är mycket slagen av tanken på att se en sandtunga och du inte kommer att gå igenom en annan på din resa till Filippinerna, kan det tillfredsställa dig lite, men förvänta dig inte en plats som stjäl ditt hjärta för livet.

öhoppning på Panglao Virgin Island

Som du kan se övertygar allt detta oss inte alls. Så här är vårt råd, från resenär till resenär:

Vad som är värt det om du vill veta närliggande öar till Panglao och snorkla i Balicasag utan att gå med i en dykklubb är att göra ”kombinationen” av Balicasag + Pamilacan. Den senare är en ö som ligger sydost om Panglao och som förutom havsbotten har vackra stränder med fin vit sand. Eftersom detta vanligtvis inte säljs som en utflykt, vad du måste göra är att förhandla om en bangka (en lokal båt) med de dussintals människor du hittar som går runt Alona Beach.

Det vanliga priset för att snorkla i Balicasag privat för 4 personer är vanligtvis 2,500 pesos, så beräkna minst ytterligare 1,500 eller 2,000 om du vill åka till Pamilacan.

8. Snorkling i Napaling

Inte all Panglao-snorkling är på Balicasag-revet! På öns norra kust, innan du når Hinagdanan Cave, framför Almira Diving Resort, hittar du en spektakulär snorklingsplats: Napaling.

Här, om du har tur, förutom den klassiska fisken i alla de klassiska färgerna på Filippinerna väntar på dig, en enorm skola av sardiner som bildar en spektakulär levande vägg. Denna bank är vanligtvis kopplad till andra arter som försöker jaga dem för att mata, så om du hittar den är showen säker. Den imponerande valhajen har också setts där ute ibland, men det är verkligen osannolikt att den har turen att möta den. Du kan kontrollera var du kan se den största fisken i världen här: Valhaj på Filippinerna.

Eftersom det är ett område med klippor och tillgång kan vara något svårt, är det bäst att gå till Molave Cliff, som är ett mycket lokalt picknickområde, där du betalar 100 entréavgifter, 100 miljöavgifter och 100 guide och varifrån du kan snorkla.

🤿 Vill du spendera mer tid under vattnet? Missa inte vår artikel Snorkling i Bohol och Panglao.

sardin bank i Panglao

9. Fly för att känna Bohol

Den främsta anledningen som tar de flesta resenärer till Panglao, förutom dykning, är att använda denna ö som bas för att upptäcka Bohol. I Vad man ska göra i Bohol berättar vi i detalj allt som denna ö har att erbjuda, till exempel:

 • Chocolate Hills: Chocolate Hills är en klassiker av Bohol och många resor till Filippinerna. Dessa bergsformationer är unika och erbjuder ett spektakulärt landskap som under torrsäsong ger känslan av ett oändligt hav av enorma chokladchoklad. Du kan hitta all information om hur du kommer dit och lära känna legenderna som gömmer sig bakom här: Chocolate Hills, hur man kommer dit, vad man ska göra och dess legender.
 • Loboc River: Denna Bohol River erbjuder många möjligheter. Du kan turnera den på en liten kryssning med levande musik och gratis buffé, kajak genom den och till och med korsa den genom luften med en enorm zip-linje. Om du vill utforska detta område mer ingående, ta en titt på Vad du ska göra i Loboc.
 • Tarsiers: Tarsier är den minsta primaten i världen (inte en apa) och kan besökas på olika platser i centrum av Bohol. Det är ett litet djur med utbuktande ögon som vanligtvis tillbringar dagen med att sova och är väldigt skitigt. Det finns stor kritik mot de flesta falska räddningscenter och helgedomar. Den filippinska Tarsier Sanctuary i Corella är den enda som vi för tillfället vågar rekommendera.
 • Anda: Andaområdet var ett stort okänt område för ett år sedan för de allra flesta resenärer och öppnar gradvis upp för turism. Ljusår från massturismen på Alona Beach, i dess närhet kan du njuta av stora risterrasser, vackra och lugna stränder, stora vattenfall och de felaktigt namngivna ”cenoterna”. Här är den kompletta guiden om detta område: Vad du ska göra i Anda.

Vårt favorit sätt att göra Rutten Panglao – Bohol (centrum) är att köra vår egen hyrmotorcykel, eftersom detta ger oss total rörelsefrihet till ett mycket lägre pris. Om du åker motorcykel inte riktigt passar dig, eller om du går i en grupp på flera personer, kanske du är intresserad av denna turné för att lära känna Bohol från Panglao på svenska:

Bohol Tour på engelska

10. De bästa solnedgångarna att se i Panglao

På din resa till Filippinerna har du alltid ett möte med solnedgången. Runt 17:30, gör dig redo att njuta av en färgstark show som nästan aldrig misslyckas. Vi älskar att sitta med en St. Michael’s i handen och bara se himlen förändras, så vid vårt senaste besök på nästan 15 dagar i Panglao kom vi fram till att de bästa platserna att titta på solnedgången är:

 • North Zen Villas: vi freaked out, bokstavligen. Detta är ett hotell som ligger intill ett mangroveträsk, nära Doljo-området. De har byggt en enorm gångväg för att nå Panglao Bay, en enorm och lugn vik från vilken du kan se den lilla Balicasag. Slutet på nätverket av broar är ett chill-out-område med puffar från vilka vi såg en av de bästa solnedgångarna vi har sett under våra år i Filippinerna. För att passera, om du inte är gäst på hotellet, måste du konsumera något och dryckerna är inte billiga (cirka 250 pesos), men egentligen är webbplatsen värd 1000000% värt det. Uppdatering 2022: Gatewayen är stängd.
 • Danao Beach: som vi har sagt ovan är stranden inte den vackraste, eftersom den är något försummad, men på grund av dess geografiska läge kan du se solen gå ner efter ön Negros. Vi njöt verkligen av att ta en öl på Linaw Beach Resort och priserna är inte galna.

solnedgång North Zen Villas Panglao


Tips för att besöka Panglao och praktisk information

Som du kan se finns det mycket att göra i Panglao för alla typer av resenärer. För att göra ditt besök bekvämare, här är en serie tips som säkert kommer att hjälpa dig:

Hur man kommer till Panglao

Den klassiska vägen för att komma till Panglao är vanligtvis den som kommer från Cebu. För att göra detta är det nödvändigt att ta en färja från hamnen i Cebu till hamnen i Tagbilarán, Bohol, som vanligtvis tar ett par timmar. En gång i Bohol kan du komma till Alona Beach-området antingen med taxi, hyra en privat transfer, med trycicle eller med en jeepney, det billigaste sättet.

Här har du förklarat i detalj hur du kommer från Cebu till Panglao:

Hur man kommer till Panglao

I november 2018 invigdes Bohol – Panglao International Airport, mycket nära Alona Beach. Det tar emot flyg från Manila, Clark, Davao och Cagayan de Oro från händerna på Cebu Pacific, Philippine Airlines och Air Asia. När du landar kommer du att ha till ditt förfogande taxibilar, delade skåpbilar och trycicles, att kunna nå Alona Beach-området från cirka 200 pesos.

Om du föredrar kan du boka din transfer från flygplatsen till ditt boende härifrån:

Hur många dagar att ägna åt Panglao

En fråga som många läsare ofta ställer oss är ”hur många dagar att ägna åt Panglao – Bohol?”. Vår rekommendation är, om du inte ska basera i andra områden i Bohol, minst tre dagar. En för att utforska det centrala området Bohol (Chocolate Hills, Man Made Forest, Loboc River …), en annan för dykning eller snorkling i Balicasag och en tredje för att utforska stränderna och andra platser att se i Panglao från den här guiden. Om du också vill lägga till ett besök i Anda-området föreslår vi att du beviljar ytterligare 3 hela dagar för att få all juice.

Om du vill göra något väldigt kompakt, skulle det också ge dig tid att se grunderna i Bohol och Panglao på ett par hela dagar, det vill säga att inte räkna överföringar. Vi rekommenderar dock att du ger det minst 1 dag till.

mangrover norra zen villor panglao

Sova i Panglao

Det finns ett brett utbud av boende på Panglao Island, med en stor majoritet av dem i Alona strandområde. I vår guide till att sova i Panglao har du i detalj de bästa områdena, hotellen, orterna och vandrarhemmen, men här lämnar vi dig några idéer som kan vara användbara:

Hyr en motorcykel i Panglao och flytta runt ön

I Panglao, särskilt i Alona-området, är det mycket lätt att hitta platser att hyra en motorcykel. Priset per dag är vanligtvis cirka 350 pesos, men kan sänkas för flerdagarsuthyrning. Vår favorit är den lilla sari-sari (butiken) bredvid restaurangen Luna Rossa.

Panglao består av tre huvudvägar (norr, centrum och söder) som tillsammans med andra sekundära vägar täcker praktiskt taget alla hörn av ön.

Om du aldrig har kört motorcykel tidigare rekommenderar vi att du provar det först i ditt land innan du gör det i Filippinerna. Det är inte landet med de värsta vägarna i Sydostasien, överlägset, men bland de olika djuren som kan korsa vägen (hundar, katter, kycklingar, carabaos ..), tillståndet på vissa vägar eller bristen på nattbelysning rekommenderas det starkt att du anländer hit med ett minimum av erfarenhet.

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om ämnet: Hyr och kör motorcykel i Filippinerna.

Om du inte känner för att köra bil eller inte kan göra det, oroa dig inte, du hittar trycicles och habal-habal (motorcyklar med förare) för att göra någon resa inom ön. Naturligtvis måste du förhandla med dem. Du har ett trycicles-stopp nära restaurangen Banana Leafs och ett habal-habal-stopp bredvid Twin Tides-hotellet.

hyr motorcykel för att se panglao

Drönare i Panglao

Som vi berättade för dig i artikeln Flygande drönare i Filippinerna säger landets regler tydligt att det är helt förbjudet att flyga en drönare inom 10 kilometer från någon flygplats. Med tanke på att ön är 16 kilometer lång och har en internationell flygplats på sin västra sida, gör förbudets radie det inte lagligt att flyga din drönare på denna ö. Du kommer förmodligen att se andra resenärer som gör det och du kommer att läsa i något forum eller webbplats att ”flyga försiktigt händer ingenting”, men om du gör det och något händer (olycka eller enormt bra)… Du blev varnad!

När ska man resa till Panglao

Vädret i Filippinerna är inte en exakt vetenskap, men november till maj är vanligtvis den bästa tiden att besöka destination som Panglao – Bohol. Om du inte planerar att resa just nu till Filippinerna, oroa dig inte, på grund av dess geografiska läge tenderar vädret i Bohol att vara ganska bra under hela året.

Om att äta i Panglao

Du kommer inte att sakna restauranger att äta i Panglao. Att vara en mycket turistisk plats är erbjudandet enormt. Här är några av de mest rekommenderade:

 • Trudi’s Place: tillhör en utväg i hjärtat av Alona Beach, de har filippinska rätter och internationell mat till ett bra pris.
 • Shaka: kedja av smoothies och smothies bowls och spektakulära veganska hamburgare. De finns också i Siargao, Moalboal och El Nido.
 • Buzzz Café: för rejäl frukost med utsikt över havet.
 • Carenderías (lokala restauranger): Naty &Henry och Andreas Mango Rest Hauz.

🍴 Du har allt detaljerat och mycket mer info i Var man kan äta i Bohol: Panglao, Loboc och Anda.

Ansvarsfull turism

Från Viajar Por Filipinas försöker vi öka medvetenheten och arbeta aktivt för ansvarsfull turism. Undvik handlingar som att röra sjöstjärnor, vara en del av delfinjakter, mata (det finns byråer som kastar mat i Balicasag för att locka mer fisk), trampa på koraller eller besöka falska tarsierreservat som uppmuntrar deras misshandel.

Å andra sidan, på stranden i Alona ser du många människor som erbjuder dig turer för att se valhajen. Vänligen hyr inte dessa utflykter, eftersom de inte kommer att göra något annat än att ta dig till Oslob eller Lila (den nya avvikelsen sedan december 2019), platser där den begår ett verkligt brott mot denna hotade art genom att mata dem varje dag.

Karta över Panglao

För att göra det lättare för dig att hitta var och en av de platser vi har pratat om lämnar vi dig en karta över Panglao där du enkelt kan visualisera allt.

Har du några frågor? Vi svarar gärna på dig i kommentarerna.