Snorkling utflykt i Balicasag

Om en av de stora anledningarna till att du funderar på att ta en resa till Filippinerna är att du älskar havet, överväg att göra snorklingutflykten i Balicasag väldigt mycket. Denna lilla ö, som ligger cirka 30-40 minuter från Panglao (Bohol), är omgiven av ett av de bästa reven i skärgården, hem till dussintals havssköldpaddor och många andra arter.

Stanna hos oss och upptäck hur du gör snorklingutflykten till Balicasag och njut av den 100%.

Vad är Balicasag? Varför är det så tillrådligt att göra snorklingutflykten i Balicasag?

Balicasag är en av öarna nära Panglao och Bohol. Dess namn betyder upp och ner krabba: bali (krabba) och casag (vänd), så du kan redan få en uppfattning om vilken form den har. En nästan perfekt cirkel på bara 600 meter i diameter, som kan täckas på bara 45 minuters promenad.

Detta är inte en obebodd ö. Det är hem för cirka 100 familjer, som huvudsakligen bedriver turism och fiske.

Även om ön som sådan är vacker (den har frodig vegetation och vit sand), vad du har kommit hit för är att njuta av den marina fristaden som omger den. Kom ihåg att skärgården ligger i koralltriangeln, det vill säga platsen med den största marina biologiska mångfalden i världen och Balicasag är en av de bästa platserna att snorkla på Filippinerna och naturligtvis en av de bästa platserna att snorkla i Bohol och Panglao.

Så, om du gillar det marina livet, tveka inte, gör snorklingutflykten i Balicasag och du hittar vackra korallväggar och mycket liv, bland vilka en stor befolkning av gröna sköldpaddor och hökbill sticker ut. Om du aldrig har simmat med en sköldpadda tidigare kan du leva detta fantastiska ögonblick som kommer att excitera dig bara några minuter från Bohol. Tro oss, det är värt det.

⚠️ Naturligtvis, som i Att resa i Filippinerna gillar vi att vara 100% ärliga mot dig, vi måste också varna dig för att Balicasag inte är någon hemlighet. Turismen är här för att stanna och det kommer inte att vara ovanligt att du stöter på dussintals fler båtar som din, där dussintals eller hundratals människor har kommit till samma som du. Och även om vi inte gillar massturism heller, enligt vår mening, är det fortfarande värt att göra utflykten till Balicasag och det finns knep för att vara lugnare och njuta av sköldpaddorna.

I vilket fall som helst, om det du läser inte passar dig mycket, kom ihåg att du också har många möjligheter att simma med sköldpaddor på Apo Island (från Siquijor) och Moalboal. Det är också möjligt att njuta av dem i Mantigue (Camiguin) och i Coron, bland många andra platser, även om det är något mindre troligt.

snorkling i balicasag

Var är Balicasag? Hur tar man sig dit?

Balicasag ligger 12 kilometer från Alona Beach, så för att komma dit måste du först veta hur du kommer till Panglao. Om du har landat i Cebu kan du enkelt ta dig dit genom att läsa Hur man tar sig från Cebu flygplats till Panglao.

En gång i Panglao måste du gå till Alona Beach, för från denna strand i Bohol lämnar bangkas (de traditionella filippinska båtarna) till Balicasag. De flesta hotellen på denna ö ligger i dess omgivningar, så du kan gå eller, om du är lite bort, ta en trycicle, som inte bör kosta dig mer än 50 pesos per resa.

En gång i Alona måste du gå på båten och överväga landskapet medan de tar dig för att njuta av denna snorklingutflykt i Balicasag.

Dykning eller snorkling i Balicasag?

Om du undrar om det är bättre att dyka eller snorkla i Balicasag, utan minsta tvekan, om du är en certifierad dykare, det vill säga om du tog titeln Open Water Diver, rekommenderar vi att du väljer tankdykning.

Verkligen, förutom att se ett stort antal sköldpaddor, har Balicasag brutala rev, som du bara kommer att njuta av under förhållanden som övar dykning. Förutom många ”weirdos” som vår älskade padda, i Balicasag kan du se stora skolor och vackra korallväggar. Det är det perfekta komplementet till dykning i Panglao.

🤿 Du kan läsa allt i Dykning i Balicasag

Endast certifierade dykare kan dock dyka i Balicasag. Du kan inte göra dykdop. Därför, om du har tid, rekommenderar vi att du tar dykkursen i Bohol och tar den med ett par dyk i Balicasag.

Å andra sidan hanteras dykning på denna ö av kommunen Panglao, som med ökningen av turismen implementerade ett bokningssystem 2015. Dykcenter måste hantera ett av de 150 dagliga tillstånden (2 dyk per person) för dykare och betalar därför en avgift. Därför är det viktigt att du gör din bokning i god tid. Vi rekommenderar att du gör det 1 eller 2 månader innan, för att kunna bli mer om du planerar att komma i perioder som jul, kinesiskt nyår eller lokala helgdagar.

Om du känner för att dyka med vårt betrodda centrum, som vi går med varje gång vi passerar Genom Bohol, lämna oss en kommentar så delar vi all information.

Om du inte är certifierad eller inte känner för det, oroa dig inte, du kan uppfylla din dröm om att simma med sköldpaddorna genom att göra en snorklingutflykt i Balicasag. Det är en aktivitet som passar alla typer av publik och det är inte nödvändigt att ha mycket speciella förhållanden. Faktum är att om du inte är så bra på att simma händer ingenting heller. Du kan ta på dig en av båtens livräddare, masken och ägna dig åt att andas genom röret medan du njuter av den marina faunan.

balicasag rev

Är det nödvändigt att ta en privat rundtur till Balicasag?

För öhoppning av Coron och El Nido rekommenderar vi dig alltid att göra det privat, det vill säga hyra din egen båt. Detta är sättet att njuta av dagen till fullo, när du går i din egen takt och, viktigast av allt, undviker massorna av människor.

I det här fallet behöver du inte ta en privat rundtur till Balicasag. Det vi rekommenderar är förstås att man undviker byråturer där man åker med 10-15 personer och man måste göra allt som får.

Då kan du fråga dig själv: hur gör jag det? Vår rekommendation är att du organiserar det på något av följande sätt:

 • Gå med i utflykten på en dykklubb: det är så vi rekommenderar dig. Först för att båtarna är mycket bekvämare och besättningen är mycket mer professionell. För det andra för att det är mycket mer respektfullt. Här går du inte där alla samlas och fisken inte matas, vilket förstör ekosystemet. För det tredje, för att du går din egen väg och investerar mer tid på att snorkla i Balicasag, avstå från delfinskådning (mer som en jakt) och Virgin Island, som enligt vår mening inte är värda det.
 • Hyra en privat båt: du kan göra detta onlineden här länken eller genom att förhandla på Alona-stranden själv. Om du reser ensam eller som ett par blir det dyrt, men du kan alltid leta efter andra resenärer i vår kalender med turer i Filippinerna. Det kommer att vara mycket likt att göra det efter byrå och du har mycket mer frihet i scheman och att välja vad du vill besöka och vad du inte gör.

🔅 Om du inte vill bryta huvudet när du organiserar snorklingutflykten till Balicasag kan vi ge dig kontakt med vår pålitliga dykskola. De kommer att ta hand om allt och dessutom är de svenska, så det blir bekvämare att kommunicera med dem.

Hur mycket är utflykten till Balicasag värd?

Priset på snorklingutflykten i Balicasag beror på hur du gör det. Gillar det här:

 • Om du gör det med en dykklubb: cirka 950 pesos per person, inklusive alla skatter, snorklingutrustning, vatten, te / kaffe och snacks. Tänk på att dessa inte stannar vid Virgin Island eller tittar på delfiner.
 • Om du gör det på en typisk byråturné: priserna är cirka 800-1 200 pesos per person inklusive allt. Se till att vad som ingår: avgifter? team? Bli inte förvånad.
 • Om du gör det på en privat rundtur, det vill säga att hyra en båt: priserna är cirka 2 000 pesos per båt på upp till 5 eller 6 personer. Då kommer de att be dig om 250 pesos för varje plats där du snorklar, vanligtvis besöks 2.

Hur är snorkelutflykten till Balicasag

Beroende på hur du väljer att göra det, utvecklas snorklingutflykten till Balicasag på ett eller annat sätt. Men den vanliga, som görs av byrå eller privat båt, ger dig möjlighet att välja 2 scheman: börja klockan 6:00 eller 9:00. Det vill säga att du kan välja mellan att titta på delfinen eller inte. Varaktigheten är vanligtvis cirka 5 eller 6 timmar, så det är vanligt att återvända efter middagstid till Alona Beach.

Om du gör det med ett dykcenter, som vi gillar bäst, är avgångstiden cirka 8:00. Beroende på om du gör 2 eller 3 dyk kommer du tillbaka runt 13:00 eller 14:00. Observera att Virgin Island i detta fall inte besöks.

Nu berättar vi hur snorklingsturen i Balicasag vanligtvis utvecklas steg för steg.

Delfinskådning

Den så kallade öhoppningen av Panglao börjar mycket tidigt på stranden i Alona. Många utflykter inkluderar hotellhämtning eller, direkt, träffa stranden för att klättra bangka som tar dig till Balicasag och andra hörn.

Soluppgångens avgång har en anledning: delfinskådning. Dessa gillar att gå upp tidigt och dyka upp i stora grupper och förhoppningsvis brukar de följa fören på båtarna. Kom ändå ihåg att det är naturen, ingenting är garanterat. Om havet är lite rört är det också svårare att se dem.

Enligt vår mening har denna aktivitet lite ansvar, eftersom det alltid finns många båtar (det är inte ovanligt mer än 20 åt gången) att jaga och fånga delfiner. Även om de inte matas eller berörs anser vi att det är omotiverade trakasserier.

Snorkling i Balicasag Island

Oavsett om du har lämnat i gryningen eller senare, är nästa stopp Balicasag, målet med denna turné. Det kommer att vara svårt att inte bli imponerad av färgen på vattnet som omger det: turkos och transparent, det är inte komplicerat att skymta korallernas form från själva båten eller sällsynt att se en och annan sköldpadda komma ut för att andas.

De flesta bangkas står på stranden och ger dig cirka 3 timmars ledig tid. Vid den här tiden kan du ta en promenad runt ön, äta något och, viktigast av allt, snorkla.

Vid den här tiden kommer det inte att vara ovanligt att många människor kommer till dig för att försöka hyra snorklingutrustning, mat eller ta dig i sin roddbåt (från 4 till 6 personer) till snorklingspunkterna. Den sista delen är mer eller mindre olika beroende på vilken utflykt du har köpt, men det vanliga är att om du har kommit i grupp är du skyldig att göra det.

I Balicasag har de den monterad på ett sådant sätt att en punkt är Turtle Point (för att se sköldpaddor) och den andra Coral Garden (för att se koraller), vilket debiterar dig 250 pesos per person i var och en av dem som avgifter. Vi vet inte om det här är en kommunal förordning eller om det är lagligt, men poängen är att på så sätt koncentrerar sig alla på samma ställe, vilket gör upplevelsen till en skam om det är många människor.

Vårt råd är att om du är bekväm att simma ensam och inte behöver en guide, försök att göra allt för dig själv. Sköldpaddor är inte alltid på samma plats eller alla tillsammans. Gå till andra sidor av ön, ta på dig masken och njut av upplevelsen. Många resenärer har berättat att de till och med har gått till andra sidan ön och har kunnat simma med dem. Tänk helt enkelt alltid på säkerheten: akta dig för strömmen och vågorna, vilket också gör din snorkel i Balicasag mer obekväm.

grön sköldpadda i Balicasag

🐢 Kom ihåg att sköldpaddor är vilda och känsliga djur eftersom de lider av stress och kan drabbas av sjukdomar på grund av våra bakterier och kemikalier. Jaga dem inte, håll dig minst 3 meter bort med dem och rör naturligtvis inte vid dem. Oroa dig inte om de är väldigt djupa (ibland är det vanligt att se dem cirka 6 meter djupa), det är vanligt att de går ut för att andas ganska ofta, så att du kan beundra dem närmare.

Rör eller trampa inte på korallerna. Tyvärr är det en mycket vanlig praxis bland asiater, så om du kan, vänligen ange att de på detta sätt bärs.

Om du har kommit med en dykskola är situationen mycket mer avslappnad. Det vanliga är att det är en stor båt (den är utrustad med badrum, har ett torrt område och så vidare) det är inte ”rört land”, men båten flyttar till olika dyk- och snorklingspunkter just där du hoppar för att upptäcka på egen hand.

Det är normalt att tankdykare tar cirka 50 minuter att komma ut och du kan under den tiden vara i vattnet eller gå på båten för att få lite sol och värma upp. Sedan flyttar du till en annan snorklingspunkt och upprepar operationen.

clownfish snorkling i Balicasag

Besök på Virgin Island eller Isola di Francesco

Om du har hyrt en turné eller en privat båt till Balicasag, slutar turnén på Virgin Island. Detta är en ganska stor sandtunga, men enligt vår mening inte alls jämförbar med White Island (Camiguin) eller Kalanggaman… Det är synd eftersom det inte är en ful plats, men tyvärr är den alltid full av matboder och souvenirer, vilket i hög grad försämrar landskapet.

Ändå är det en nyfiken plats att äta en banankö (en söt bananspett) eller en smoothie, beundra sjöstjärnorna (rör dem inte eller ta dem ur havet) och ta ett dopp.

Vi uppmuntrar dig att gå lite och komma bort från där alla brukar koncentrera sig, vilket du kommer att njuta av mycket mer.

Stoppet vid Virgin Island, även känt som Isola di Francesco, tar vanligtvis en timme. Efteråt börjar du vägen till Alona Beach, vilket tar cirka 20-30 minuter.

Boka din privata rundtur till Balicasag med KLOOK

vatten på Balicasag Island

Var att sova för att göra utflykten till Balicasag

Eftersom utflykter till Balicasag avgår från Alona Beach är det mest bekvämt för dig att stanna runt denna strand. Här är några förslag:

🛏️ Du har fler rekommendationer i Var man ska sova i Panglao.

Dessutom finns det på ön Balicasag själv en liten utväg med stugor: Balicasag Island Dive Resort. Förvänta dig inte mycket lyx, det viktiga här är platsen, vilket gör att du kan njuta av havsbotten utan tryck av scheman och naturligtvis i absolut ensamhet.

alona beach panglao snorkling i balicasag

Tips för snorkling i Balicasag

Nu när du vet vad det är och hur man gör snorklingutflykten i Balicasag, låt oss ge dig några tips som vi skulle ha velat veta:

 • Den bästa tiden att njuta av Balicasag är från december till maj, vilket är när havet vanligtvis är lugnast. Detta är den torra säsongen, men du kan åka till ön när som helst på året.
 • Det är en utflykt som passar alla målgrupper. Om du reser med barn till Filippinerna, men med grundläggande vård, kan du njuta av det. Dessutom har alla båtar flytvästar. Barn under 3 år betalar vanligtvis inte.
 • Var en ansvarsfull turist: rör inte eller jaga sköldpaddor. Kom ihåg att de är vilda djur, håll ett säkerhetsavstånd på minst 3 meter. Rör eller trampa inte på några andra marina djur som sjöstjärnor eller koraller. Snälla, om du ser människor som gör detta, förklara artigt för dem varför de påverkar dem.
 • Låt dem inte heller mata fiskbrödet eller annan mat. Matning leder till stor skada på ekosystemet.
 • Vi har redan berättat för dig, men vi rekommenderar att du gör det med en dykskola. Vi tror att det är det mest respektfulla och bekväma sättet att göra detta. Ändå, om du gör det på en turné (oavsett om det är privat eller inte), rekommenderar vi att du letar efter ett sätt att vara på en mindre frekvent plats, du kommer att njuta av det mycket mer.
 • Kom ihåg att ta en bra reseförsäkring som täcker denna typ av aktiviteter. I Panglao finns det inte särskilt bra sjukhus och om du behöver det måste du överföras snabbt till Tagbilaran eller Cebu. Kolla in den vi använder: Filippinernas reseförsäkring.

reseförsäkring rabatt

Att ta med till utflykten till Balicasag

Om du undrar vad du ska ta med till Balicasag rekommenderar vi följande:

 • En bra vattentät väska som denna, som skyddar dig från eventuella stänk på båten. Bär inte den i vattnet, du riskerar att få allt vått.
 • Vatten och lite snacks: om du kan, ta en flaska i rostfritt stål och minska plasten.
 • Solskydd: Tänk på att solskyddsmedel, såvida de inte är biologiskt nedbrytbara (som den här), skadar sköldpaddor, fiskar och koraller, så om du kan, undvik dem så mycket som möjligt och använd t-shirts med solskydd.
 • Snorkelutrustning: för komfort, hygien och besparingar rekommenderar vi att du tar med din egen snorklingutrustning som denna. Det är bekvämare om du har fenor, men vi vet att det är lite tungt att ta dem på en resa. Om du vill ha dem kan du hyra dem på ön för 150 pesos.
 • Booties: även om det inte är nödvändigt, om du har det, är det bättre att du tar booties för att gå runt Virgin Island, du kommer att vara bekvämare.
 • Handduk: vi gillar snabbtorkning som dessa.
 • Kamera: Vi bär alltid GoPro. Om du har det av de nya, kom ihåg att de bara är nedsänkbara till ett visst djup. Snorkling är bra, men du behöver en dykkropp om du ska dyka.
 • Pengar: inte bara för att betala för turnén och avgifterna, men om du ska köpa lite mat eller dryck på Virgin Island.

balicasag båtar

Alternativ till utflykten till Balicasag: Pamilacan

Som vi sa till dig går Balicasag inte obemärkt av någon resenär som besöker Bohol, så det kommer inte att vara ovanligt att du är en av de många snorklarna i revet och du kan bli överväldigad.

Om du gillar undervattensvärlden är ett mycket intressant och mycket mindre besökt alternativ den närliggande Pamilacan. Även om sköldpaddspopulationen är mycket mindre än Balicasags (så det är mycket troligt att du inte kommer att se någon), är revet som omger det lika spektakulärt som det är, en ö med vit sand, vacker vegetation och resterna av ett fort från den svenska kolonialtiden.

Snorklingsturer till Pamilacan inkluderar vanligtvis delfinskådning och flera timmar på ön, där du kan promenera längs sin vita sandstrand och använda masken och röret.

Tänk på att Pamilacan ligger ganska långt bort än Balicasag, så det tar cirka 90 minuter att komma dit från Alona Beach. Schemat är vanligtvis från 5:30 till 14:00. Längre bort är det också dyrare att ta sig dit.

Boka här din privata tur till Pamilacan

Du kan också komma till Pamilacan med en Panglao dykskola (som vi gjorde) eller göra det på egen hand. I det senare fallet är resan mycket tyngre. Först måste du åka till Baclayon (cirka 40 minuter med bil eller motorcykel från Alona) och sedan förhandla om priset på en båt. Det vanliga är att de tar ut 1 500 pesos åt varje håll. Det finns en offentlig båt 1 eller 2 gånger om dagen, men det är svårt eller omöjligt att hitta den.

Om du känner för det kan du bo i ett av de 2 boenden där du kan sova i Pamilacan:

snorkelutflykt pamilacan ö

Panglao Guide

Detta är bara en liten bit av vår enorma samling artiklar om Panglao och Bohol. Planera din resa med:

Saker att göra i Panglao

Saker att göra i Bohol

Om att äta i Bohol och Panglao

De bästa stränderna i Bohol och Panglao


Vi hoppas att du gillade den här guiden om snorklingutflykten till Balicasag. Vi svarar gärna på dina frågor i kommentarerna. Njuta!