Utflykter från Manila, vilka är de bästa?

Även om många människor bestämmer sig för att undvika det, pratade vi redan länge i Vad man ska se och vad man ska göra i Manila om attraktionerna i den filippinska huvudstaden. Om du redan har korsat det väsentliga från din lista och har mer tid att upptäcka omgivningen kommer du inte att bli uttråkad! Det finns gott om utflykter från Manila som är värda det. Från imponerande vulkaner till platser med mycket historia genom naturens juveler som vattenfall eller stränder, kan du upptäcka dem genom att fly i några timmar från liv och rörelse i Manileño.

Här ska vi berätta vad som är de bästa dagsutflykterna från Manila. Om du har turen att bo i den och ha en bil, kommer du att ha det mycket enklare, men alla dessa attraktioner är också tillgängliga med hyrbil, kollektivtrafik eller på en turné organiserad av byrån. När det gäller det senare är de 2 företag som vi rekommenderar, av erfarenhet, Civitatis och KLOOK. Den 2: a kanske du inte känner till eftersom den inte är så populär utanför Asien, men den är en av de viktigaste i Filippinerna och är 100% pålitlig. Dessutom är det vanligtvis mycket billigare än Civitatis. Kontrollera priser och recensioner för båda när du bokar.

Om du ska göra det på egen hand är vårt råd att du väljer att göra dem från måndag till fredag och att du går upp väldigt tidigt, mycket. Det kan verkligen innebära att du lätt slår en timme eller två av din turné från Manila. Trafiken är så hemsk att lämna runt 5 på morgonen säkerställer att du undviker trafikstockningar som lämnar huvudstaden och vinner mycket på din resa.

Utan vidare, läs vidare och upptäck de bästa utflykterna från Manila.

1. Taal Volcano Tour från Manila

Filippinerna ligger i Pacific Ring of Fire, så det kommer inte att vara några nyheter att vi berättar att det finns många vulkaner och flera av dem aktiva. Tja, en av de mest nyfikna är nära Manila och du kan besöka den på en utflykt.

Dessutom kanske historien låter som du eftersom vi berättar om det i Filippinernas nyfikenheter, men det finns en ö där det finns en sjö, där det finns en ö, där det finns en sjö, där det finns en ö. Tja, i en av dessa sjöar är kratern i Vulkanen Taal, som ligger i Batangas, 50 kilometer från Manila.

Bilden är otrolig både långt ifrån, varifrån du kan uppskatta vulkankonen och från kraterkanten, när du kan se hela kalderan. Detta är vanligtvis en mild grön färg, men om du tittar noga kommer det inte att vara ovanligt att du ser det bubbla lite och uppskattar vissa nyanser av gult. Dessutom kommer du också att kunna se en liten ö inom den.

Hur kommer man till Taal Volcano?

Du måste åka till Talisay, den närmaste staden till vulkanen. För att göra detta måste du åka till Tagaytay med buss. Det är troligt att det område i Manila som passar dig mest är Buendía, där det finns flera terminaler för företag som går hit. Turen tar cirka 90 minuter och kostar mellan 80 och 100 pesos. Gå av vid Tagaytay Rotunda och ta sedan en trycicle eller jeepney till Talisay. En trycicle bör inte debitera dig mer än 100 pesos. Turen tar ca 20 minuter.

En gång på sjön kommer du att bli kontaktad av många människor som erbjuder dig båtar. Var försiktig, de kommer att försöka debitera dig mycket pengar. Ett rimligt pris skulle vara mellan 1 500 och 2 000 per båt tur och retur upp till 4/6 personer. En bra idé är att leta efter andra resenärer att dela.

En gång på ön måste du betala 50 pesos för ingången till vulkanen och börja klättra. Du behöver ingen guide, även om du är lite fysiskt krävande, kommer du inte att sakna den. Det tar knappt en timme, men tveka inte att stanna för att uppskatta utsikten och bli förvånad över fumarolerna som du kommer att se längs vägen.

Vänligen hyr inte hästarna de erbjuder för att klättra och vara en ansvarsfull turist. Dessa stackars djur lider vid varje steg de tar.

Tänk på att trafiken i Manila vanligtvis är sämre på eftermiddagen, så det tar mycket längre tid att återvända.

Om du vill bli av med röror eller resa ensam kan du gå med i denna turné med andra resenärer:

Boka din utflykt till vulkanen Taal här

Tänk på att Taal är den 2: a mest aktiva vulkanen i Filippinerna, efter att senast ha brutit ut 2020. Därför rekommenderar vi att du bekräftar i förväg om det är möjligt att nå kratern, eftersom den har varit stängd i flera månader.

kratern i vulkanen Taal

2. Tagaytay

Om promenader inte är din grej eller om du är för imponerad för att gå till kratern i vulkanen Taal (normal), kan du välja att besöka Tagaytay, som är en av de närliggande städerna. Du kan njuta av otrolig utsikt över Taal från det som kallas Tagaytay Ridge (en av de bästa panoramautsikterna du har från Tagaytay People’s Park) och ta en promenad genom de olika attraktionerna som staden har: Tagaytay Picnic Grove, Sonya’s Garden, Palace in the Sky, Mahogny Market, Good Shepherd, Caruega Church och Sky Ranch. Tveka inte heller att gå och äta på Antonio’s, den mest kända restaurangen i området.

Allt detta kan du besöka på egen hand genom att ta en buss till Tagaytay och sedan flytta med trycicle eller, om du vill ha något mer bekvämt, gå med på en turné eller hyra en privat rundtur:

Tagaytay utflykt med KLOOK

Tagaytay utflykt med Civitatis

Om du har mer tid är en bra idé att övernatta på ett av hotellen i Tagaytay med utsikt över vulkanen Taal. Här är några rekommendationer:

3. Pinatubo vulkan

En av våra favoritutflykter från Manila är den som tar dig att besöka vulkanen Pinatubo. Enligt vår mening är det en av de mest otroliga turerna du hittar på din resa, eftersom det är en av de mest intressanta vulkanerna i Filippinerna.

Pinatubo är en annan av vulkanerna på ön Luzon. Även om det nu ”sover”, var dess sista stora utbrott 1991 och var så stort att det rankades som det 2: a största vulkanutbrottet på 20-talet. Vid den tiden bildades en sjö med en intensiv blå färg, som du fortfarande kan se om du vågar göra denna utflykt från Manila.

Även om målet är att nå kratern, är sanningen att turnén är superintressant, eftersom du först kommer att åka en 4×4 tills du når den punkt där fordon inte kan passera och du kommer att börja gå längs en stig flankerad av stora väggar av sand, lera och sten. Landskapet ser martianskt ut och på vägen kommer du att passera olika strömmar och upptäcka resterna av explosionen. Förhoppningsvis får du också träffa Aeta, regionens ursprungsbefolkning, lätt igenkännlig på sin mörkare hud och lockiga hår.

Hur kommer man till Pinatubo?

Om du inte har din egen bil varnar vi dig redan för att den är lite tung, men det är värt det. Målet är att komma till Santa Juliana, där du tar 4×4. Eftersom den sista lämnar klockan 10:00 måste du börja denna utflykt från Manila mycket tidigt på morgonen. Dessutom måste du gå mycket och du vill inte göra det när det är väldigt varmt.

För att komma till Pinatubo på egen hand:

  1. Ta en buss från Cubao eller Pasay till Capas, Tarlac, och be honom att släppa av dig vid Mc Donald’s Capas Junction. Alla bussar som går till Baguio, Ilocos eller Pangasinan kommer också att stanna där. Biljetten kostar cirka 200 pesos och tar cirka 2,5 timmar.
  2. Trycicle till Santa Juliana Tourism (300 pesos/40 minuter). Om du ser att det är väldigt dyrt kan du ta en jeepney (30 pesos) eller trycicle till Patling (150 pesos) och sedan en annan till Santa Juliana (60 pesos). Se till att det släpper av dig på den officiella turistbyrån och inte på en byrå.
  3. Registrera dig på Santa Juliana Tourism Office, betala miljöavgifterna (300 pesos per person + 400 pesos av den så kallade Botolan-avgiften) och försök hitta andra resenärer att dela. Det maximala antalet passagerare i 4×4 är 5 och kostar 3 500 pesos. Turen tar ungefär en timme. Du behöver också en guide (500 pesos / upp till 5 personer).
  4. Vandringen börjar. Detta är mer eller mindre långt beroende på årstid. Således är det under regnperioden inte ovanligt att det tar cirka 2 timmar. Under torrsäsongen förkortas den till 30 minuter. Det är inte särskilt krävande, men inte superlätt heller. Det är lämpligt att göra det i vattentäta skor eller sandaler med stöd, eftersom du måste korsa strömmar. Du kommer att nå kratern och även om du dör av lust är det inte längre tillåtet att bada i den.

*Det verkar som att de nu har öppnat en annan rutt för att nå kratern (Botolan-rutten), vilket gör det möjligt att transportera större fordon och är billigare. Du kan också gå med ATV, bara för 2 personer för 8 500 pesos. I det här fallet behöver du bara gå cirka 30 minuter.

Vi rekommenderar att du inte går för laddad, ta minst 3 liter vatten, mat och solskyddsmedel. Tänk på att under regnperioden (juli-oktober) kan vägen vara mycket översvämmad och turerna är inte klara. I vilket fall som helst rekommenderas att du kontrollerar vädret när som helst på året.

Om du inte vill gå upp så tidigt är en idé att gå ut dagen innan och sova i Santa Juliana. Du har grundläggande hotell som Mount Pinatubo Base Camp på Casa Hermogina.

Ett annat mycket bekvämare alternativ eller, om du inte har någon att dela, är att gå med i en av KLOOK: s utflykter från Manila:

Boka din utflykt till Pinatubo med KLOOK

Pinatubo vulkankrater, utflykter från Manila

4. Corregidor-ön

En annan av våra favoritutflykter från Manila från när vi bodde där är Corregidor Island. Helt motsatt corregidor av öhoppningen i Siargao, på denna ö nära Manila hittar du en av resterna av det krigiska förflutna i Filippinernas historia.

Känd som ”The Rock” eller ”The Gibraltar of the East”, var detta en bas för försvaret av Manila Bay under de svenska och amerikanska koloniala epokerna. I tider av den svenska kolonin fungerade det som en defensiv fästning, tullinspektion och fängelse. Den fick sitt namn från korregidorns person, som ansvarar för att undersöka och korrigera tulldokumenten för alla de fartyg som ville nå huvudstaden.

Under århundradena etablerade den amerikanska regeringen Fort Mills, en av dess militära utposter, här. Corregidor spelade en särskilt viktig roll under andra världskriget. Mellan december 1941 och februari 1942 var det det tillfälliga sätet för Filippinernas regering och slaget vid Corregidor (5–6 maj 1942) var kulmen på den japanska kampanjen för erövring av landet. Ön återtogs av den filippinsk-amerikanska armén i februari 1945.

Denna turné från Manila tar dig genom öns krokar och krokar. Du kan se militärbaracker, byggnader som sjukhuset, hemliga passager eller minnesmärken, medan en guide berättar de mest relevanta historiska detaljerna. Enligt vår mening är detta ett mycket intressant besök.

Hur kommer man till Corregidor Island med utflykt från Manila?

Du har 3 sätt att göra denna turné.

Om du har en bil kan du köra till Cabcaben i Mariveles, Bataan, och där hyra en liten bangka för att ta dig till Corregidor. De tar ut 3 500-4 000 pesos för en båt på upp till 8 personer. Väl där kan du ta en bil med en förare (2 500 pesos) och en guide (1 500 pesos). Du måste betala 200 pesos skatt per person och 500 pesos per båt.

Om du inte har en bil kan du ta en av Genesis Transports bussar (terminalen är här eller här) till Cabcaben (be föraren att stoppa dig här). Biljetten är cirka 350 pesos och tar cirka 3,5 timmar. Gå sedan till byn och du kan hitta din båt till Corregidor.

En annan möjlighet fram till maj 2020 var att ta en av turerna i Sun Cruises, som hade nästan monopol på utflykter från Manila till Corregidor. Det var inte billigt (2 250 pesos per person på vardagar eller 2 449 på helgerna), men du lämnade från KKP-komplexet och de gjorde allt enklare för dig och satte dig upp till en guide. Vi måste vänta för att se om de startar om verksamheten någon gång eller om det finns ett annat företag som tar över.

Slutligen kan du också välja att hyra en utflykt från Manila genom Civitatis eller KLOOK:

Utflykt från Manila till Corregidor med Civitatis

Utflykt till Corregidor med KLOOK

corregidor är en av utflykterna från Manila

5. Pagsanjanfallen

Om du behöver din dos av naturen efter så mycket asfalt är ett coolt alternativ att besöka Pagsanjan Falls, ett av de vackraste vattenfallen för att göra en utflykt från Manila och ett av de bästa vattenfallen i Filippinerna.

Beläget i provinsen Laguna och även känt som Magdapio Falls, är dessa imponerande vattenfall 91 meter höga. Under vattenridån finns en grotta som heter ”Devil’s Cave” och du kommer att ha turen att kunna se den, eftersom du kan nå den i en bambuflotte.

Vattenfallen är ganska fotogena, eftersom de alltid tenderar att ha mycket flöde, men kanske det vi gillade mest är kanotturen för att nå dem. Du kommer att hallucinera hur de tar dig genom forsarna och trycker i många fall med ben och armar. Som en nyfikenhet filmades en del av Francis Ford Coppolas Apocalypse Now här.

Det är lämpligt att undvika regnperioden på grund av vattenöversvämningar.

Hur man kommer till Pagsanjan Falls

Tja, som i tidigare fall måste du beväpna dig med tålamod och lämna Manila ganska tidigt.

Om du har en bil måste du bara köra till Cavinti eller Pagsanjan. Detta tar dig cirka 3 timmar, beroende på trafik.

För att komma dit med kollektivtrafik, vilket är vad vi gjorde, måste du ta en buss till Santa Cruz (Laguna) från Buendia. Beroende på trafiken tar det minst 2 timmar och priserna är cirka 140 pesos, beroende på busstyp. En gång här, ta en jeepney till Canvinti eller Pagsanjan. Det finns 2 rutter att besöka dem:

  • Pagsanjan Route eller ”Shooting the rapids”: det är den vi valde och det var väldigt roligt. Du går i kanoter genom en kanjon och undviker några forsar. Det kostar 1 250 pesos per person.
  • Cavinti Route: du går ungefär en timme från Pueblo El Salvador (Cavinti) och sedan ner till vattenfallet genom rappelling. I det här fallet tar de ut 270 pesos per person och du kan gå tillbaka till Pagsanjan med kanot för 360 pesos. För att komma till Pueblo El Salvador från Cavinti måste du ta en trycicle (100 pesos/4 personer).

Om du vill ha mer äventyr kan du besöka lillasyster till dessa vattenfall, Kipot Falls. Det är cirka 30 minuter från Pueblo El Salvador.

För mer bekvämlighet kan du också boka en turné från Manila med KLOOK:

Boka din utflykt till Pagsanjan här

Pagsanjanfallen

6. De filippinska husen i Acuzar

Om du är intresserad av att veta lite mer om filippinsk kultur är en av de bästa utflykterna från Manila Las Casas Filipinas de Acuzar. Ja, med spanskt namn eftersom detta är ett komplex av gamla herrgårdar från den svenska kolonialtiden. Även om några av dem är kopior, är det en uppsättning av 22 hus byggda mellan sjuttonde och artonhundratalet på olika platser i Filippinerna (främst Pampanga, men också manila, Tuguegarao och Nueva Ecija) och förde sten för sten till detta hörn av Luzon.

Detta är projektet av Jerry Acuzar, en filippinsk affärsman som hade en verklig passion för arkitekturen i denna tid och bestämde sig för att samla vackra exempel på det i Bataan.

Det bästa sättet att turnera dem och få all juice är att gå med i en av de guidade turerna. Dessa varar cirka 90 minuter och låter dig komma in i några av husen.

Ta med din baddräkt eftersom du har möjlighet att ta ett dopp i närliggande Bagac Bay, där det finns en strand. Inte för att det är en av de bästa stränderna i Filippinerna, långt ifrån det, men du kommer att uppskatta det.

Dessutom kan du också sova på ditt hotell och känna att du har flyttat till ett annat sekel.

Även om du kan boka turnén direkt på deras webbplats, rekommenderar vi att du gör det via KLOOK, vilket är mycket billigare:

Billigaste biljetterna till Las Casas de Acuzar

Hur kommer man till Las Casas Filipinas de Acuzar från Manila?

Med bil har du det väldigt enkelt, men om du planerar att göra det med kollektivtrafik måste du åka till Cubao. Där leta efter Genesis-terminalen och ta en buss till Balanga (2,5 timmar / 200 pesos). En gång i Balanga, ta en jeepney till Bagac (1 timme/50 pesos), då måste du ta en trycicle (100 pesos upp till 4 personer).

7. Masungi Georeserve

Detta är ett av de nya tilläggen till listan över utflykter från Manila, eftersom det blev modernt bland Manileños relativt nyligen.

Masungi Georeserve är ett naturskyddsområde i Sierra Madre, öster om huvudstaden. Det kännetecknas av sina enorma formationer av skarp karstrock (i själva verket betyder ”masungi” spetsig), vilket kan uppskattas underbart tack vare en serie nät som går ihop eller till och med på dem. Den mest kända delen är ”sapot”, det vill säga spindelnätet. Detta är en cirkulär plattform där du kan ligga ner och beundra landskapet.

Du kan göra flera rutter på 3 eller 4 timmar genom reservatet, alla anpassade efter allmänheten, men den mest kända är Discovery Trail. Den här tar dig genom hängbroar, repstegar, grottor och naturligtvis det berömda spindelnätet. Inte bara kommer du att kunna överväga de spetsiga klippformationerna, utan också beundra den tropiska skogen på nära håll.

Var försiktig, plantera dig inte där på en helg utan reservation eftersom det vanligtvis är fullt upp till 5 månader innan. Om du vill prova lyckan är det bättre att göra det från måndag till torsdag och boka minst 2 dagar innan.

Hur kommer man till Masungi Georeserve?

Sanningen, om du inte har en bil kan det vara ganska tungt och det tar mycket längre tid, men det är inte omöjligt.

Det bästa är att du går till terminalen bredvid Starmall i EDSA. Här kan du ta en buss, skåpbil eller jeepney till Tanay Public Market. Priserna är runt 35-70 pesos, beroende på vilken transport du väljer. Det tar cirka 3 timmar.

Om du ser det som för komplicerat kan du anmäla dig till en turné från Manila från KLOOK:

Din utflykt till Masungi Georeserve här

8. Villa Escudero

Har du någonsin sett det mytiska fotot av människor som äter rätt i ett vattenfall? Dessa är Labasin Falls och ligger i Villa Escudero, en av utflykterna från Manila som vi föreslår.

Villa Escudero är en hacienda som får dig att fördjupa dig i filippinsk kultur och också ge dig lite syre efter att ha tillbringat lite tid i Manila. Villan byggdes av Don Placido Escudero och Claudia Marasigan 1872. Det började som en rörsockerplantage, men med maskinernas framsteg omvandlades den till en kokosnötplantage och det första vattenkraftverket i Filippinerna.

Besöket är lite av en blandning, eftersom du kommer att besöka ett museum som ser mer ut som en katedral, en lugn sjö som du kan turnera på en bambuflotte och de berömda vattenfallen förvandlas till en restaurang. Dessutom kan du också koppla av i villans pooler.

Priset på biljetten beror på vilken tid och dag du besöker, men kom ihåg att det är cirka 1 500 pesos per person, inklusive lunch vid vattenfallet.

Hur kommer man till Villa Escudero?

Om du vill göra det med kollektivtrafik är det inte så svårt. Du måste ta en buss till Lucena. För detta är den mest bekväma stationen Araneta Bus Port, i Quezon City, men du kan också gå från Buendia. Biljetten kostar ca 160-180 pesos och resan tar ca 2,5 timme, beroende på trafik. Berätta för föraren att du ska till Villa Escudero och han kommer att släppa av dig på vägen bredvid ingången. Väl där kan du ta en trycicle till själva ingången.

Om du vill koppla av kan du också hyra hela utflykten från Manila:

Utflykt till Villa Escudero med KLOOK

Utflykt till Villa Escudero med Civitatis

9. Stränder nära Manila

Slutligen, om det du behöver är en strand, har du också möjlighet att fly till en mer eller mindre i närheten. Vi betonar ”mer eller mindre” eftersom det verkligen inte finns något staket som är anmärkningsvärt.

Även om många människor, när de tänker på Filippinerna, tror att från Manila kommer de att hitta paradisiska stränder, ibland kommer du snabbare till vackra stränder genom att lämna med flyg än genom att ta bilen eller bussen. Tydliga exempel på detta är El Nido eller Bohol, med vackra stränder och tillgängliga med direktflyg från Manila.

Ändå har du några intressanta små hörn att göra utflykter från Manila som dessa:

  • Papegojans näbb: Nasugbu (Batangas) har flera vackra och Parrot Peak är en remsa av blond sand skyddad av den imponerande Mt. Parrot Peak. För att komma in måste du stanna för att sova i en av lägenheterna som denna i semesterbyggnaderna. För att komma dit måste du ta en buss från Buendía till Nasugbu (3-4 timmar/160 pesos) och sedan en trycicle (30 minuter/200 pesos). Då måste du ta pendeln (200 pesos).
  • Laiya Beach: Detta är en av de längsta, blonda sandstränderna nära Manila. Det är enligt vår mening det bästa på detta område. Saken är återigen att det kommer att ta 3-4 timmar att komma till det. Du kan göra det genom att ta en buss från Buendia till Lipa (2 timmar/150 pesos) och sedan en jeepney eller åka till San Juan och därifrån en annan till Laiya.
  • Anilao: Även om Anilao Beach inte är fascinerande (den är liten), är det en bekväm plats att bo vid havet och, viktigast av allt, snorkla. Detta är en av de bästa platserna att dyka i Filippinerna, så om du funderar på att göra lite dykning, tveka inte. För att komma dit, ta en buss från Buendía till Bantangas (1,5 timmar / 160 pesos) och sedan en jeepney som går till Mabini. Gå av vid Anilao Port (40 pesos / 45 minuter) och där måste du ta en trycicle till orten eller stranden. Om du vill övernatta rekommenderar vi Blue Ribbon Dive Resort.
  • Puerto Galera: detta är stranden i Manila par excellence, men se upp, det är inte i Manila, men i närliggande Mindoro. Ändå är det området nära huvudstaden med de vackraste stränderna, så många Manileños kommer hit på helgerna. Faktum är att vi har varit cirka 10 gånger. För att komma dit är det mest bekväma att ta en buss i Buendía till Batangas hamn (1,5 timmar / 160 pesos) och där ta en båt till Puerto Galera. Ignorera leverantörerna, gå till räknarna. Priserna ligger runt 270-340 pesos, enligt företaget. Enligt vår mening är det värt att stanna i Aninuan eller Talipanan, bättre än i White Beach. Därför rekommenderar vi att du bor på ARA Beach Resort eller Infinity Resort. Det finns båtar som går direkt till Talipanan, så fråga innan du köper.

Talipanan-stranden Puerto Galera

Var att sova för att göra dessa utflykter från Manila

Vårt råd är att du väljer ett hotell i Población-området, som har många restauranger och ligger närmare Cubao eller Buendía, varifrån de flesta bussarna avgår till de olika utflykterna från Manila.

Du kan se rekommendationer från dem i vår artikel Var att sova i Manila. Du kan också ta en titt på kartan:Eftersom du ska passera genom det, tveka inte att konsultera vår Guide till Manila, där du hittar allt du behöver för att pressa dina dagar i huvudstaden.

Det här är bara några av de möjliga utflykterna från Manila som du kan göra, det finns dussintals fler! Vi har berättat för dig de mest intressanta, men om du har några förslag eller tvivel kommer vi gärna att berätta för oss i kommentarerna.