Vad att se och göra i Bantayan: 11 episka planer

Om du frågade oss om paradisiska stränder att se på din resa till Filippinerna skulle vi ha en bra lista att ge dig, men vi skulle inte tveka att inkludera flera av ön Bantayan. Vi gillade den här lilla biten mark från Visayas för sina kilometriska remsor av korallsand badad av det turkosa vattnet som bara finns i Filippinerna. Därför tvekade vi inte att återvända vid ett andra tillfälle ännu längre och även om det inte ligger inom våra favoritöar bestämde vi oss för att utforska det på djupet för att berätta allt som finns att göra i Bantayan.

I Bantayan hittar du inte för mycket turism. Med undantag för specifika stunder som jul, påsk eller majbron är det normalt att du kan njuta av absolut lugn. Hon är ännu något mindre besökt än sin syster Malapascua.

Hur många dagar att spendera i Bantayan?

Det verkar som att när man anländer till Bantayan går tiden långsammare. Dess avslappnade öliv fängslar dig direkt och om du inte tittar på kalendern kommer dagarna att passera och passera. Vi säger detta av egen erfarenhet!

Vårt råd är att vara i Bantayan i minst 3 hela dagar, inte räkna med de dagar du behöver för att komma dit. Med dessa 3 dagar kan du koppla av på dess stränder, turnera ön med motorcykel, njuta av dess atmosfär och göra den lilla öhoppningen som vi föreslår.

Bantayan eller Malapascua?

Uuuhh… Här är det intressanta!

Många resenärer frågar oss om vi föredrar att besöka Malapascua eller Bantayan. Sanningen är att båda öarna inte alls är överfulla, vi gillar dem och det är svårt för oss att bestämma oss.

Även om många människor kategoriskt säger att det inte finns något att göra Malapascua och att det bara är värt det om du dyker, verkar det för oss vara ett ganska felaktigt uttalande (för att inte säga att vårt blod kokar lite). Förutom coola dyk har Malapascua vackra stränder – du behöver bara se bilder av Langob Beach för att se vad vi pratar om – det ger möjlighet att besöka ett av de mest episka sandspråken i Filippinerna – Kalanggaman Island – och det har en noséqué som får dig att fånga.

Bantayan, å andra sidan, erbjuder många fler stränder att utforska, motorcykelturer (ja, inte supervarierade som Siquijor eller Siargao) och lite turism.

Att vi märker dammen och vi älskar Malapascua är sant, men om du har tid att njuta av båda rekommenderar vi det.

Bantayan stränder

Att se och göra i Bantayan

Drottningarna på listorna att se i Bantayan är vykortstränderna. Allvarligt talat, om du någonsin har drömt om att vara huvudpersonen i en av dessa bakgrundsbilder på din dator, är det här din webbplats. Ändå, fortsätt läsa eftersom vi inte bara kommer att prata om de bästa stränderna i Bantayan utan om andra aktiviteter att göra inte mindre intressant.

1. Koppla av på den bästa stranden i Bantayan: Paradise Beach (Sandira Beach)

Stränderna på Bantayan Island är mycket vackra, men de har ett problem: när tidvattnet är lågt förlorar de mycket av sin charm. Du måste gå mycket för att kunna bada och inte osa den turkosa färgen på vattnet som du kommer att se vid högvatten.

Det bästa och minst drabbade av tidvattnet är Paradise Beach. Även om det brukade gå obemärkt förbi, besöker fler och fler resenärer det utan att vara överfulla alls.

Du kan nå det tyst med cykel (det är bara 15 minuter) eller med motorcykel som tar en promenad från Santa Fe. Vid ankomsten ser du att det finns paraplyer som du kan använda tyst.

Om du tar snorkelmasken med dig, dra nytta av det! Även om det inte finns mycket marint liv att se i Bantayan, kan du se en anemon med sin clownfisk, havsormar eller papegojfisk.

För att komma åt måste du betala en avgift på 60 pesos per person.

Filippinernas resetips: Tänk på att i GoogleMaps finns det ingen markerad väg (ja i Maps.me), eftersom det i grunden är en mycket bred grusväg. Det är bättre att du tar den vägen och inte den som anges av The Paradise Beach Camping, eftersom du i båda biljetterna kommer att debiteras 50 pesos, men campingens strandområde är mycket fulare och har inga paraplyer.

Sandira Beach (Paradisstranden)

2. Gå runt Kota Beach och upptäck dess sandtunga

En av våra favorit saker att göra i Bantayan är bara att promenera. En vacker tur för att njuta av stränderna på ön och lära känna invånarnas liv är den som går från hamnen i Santa Fe till Kota Beach Resort. Detta är vad som kallas Kota Beach och där vi har tillbringat fler timmar.

Försök att besöka den vid högvatten, men också när tidvattnet går ner. I södra änden av stranden bildas en mycket vacker sandtunga som är värt det. Dessutom gör det en slags naturlig pool, mycket bekväm för badning.

Kota Beach sand tunga

3. Fortsätt till Sugar Beach

Om du fortsätter att gå från Kota Beach Resort i riktning mot Ontong Cave Resort kommer du att vara på en annan av stränderna att se i Bantayan: Sugar Beach.

Uppkallad efter sin fina sand, som socker, på Sugar Beach hittar du fler bangkas från fiskare. Inte förgäves, det ligger bredvid Santa Fe, så i det kan du se barnen leka eller invånarna i Bantayan som lever sin dag till dag.

Även om det inte är det bästa stället att ta ett dopp – speciellt om tidvattnet är lågt – är det en mycket trevlig strand att njuta av atmosfären på ön, överväga miljontals sjöstjärnor på stranden (snälla, varken beröringarna eller säckarna i havet, dö …) och titta på solnedgången.

Öga, en av de bästa sakerna att göra i Bantayan är att respektera mötet med solnedgångarna, de är magiska! I Sugar Beach finns det flera barer, även om vår favorit är Botilya Beach Bar.

Sjöstjärnor i Sugar Beach, Bantayan

4. Upptäck Balidbid-lagunen

Vid vårt senaste besök i början av 2020 bestämde vi oss för att inkludera Balidbid Lagoon och Balidbid mangroveområdet i vår lista över saker att göra i Bantayan. Vi hyrde en motorcykel och åkte ut för att upptäcka detta område på ön och fick en överraskning. Inte bara älskade vi mangroven (som såg ut som om de kom ut ur södra Indien), men vi gillade verkligen denna sötvattenlagun som bildades vid mynningen av en flod.

För att komma dit tog vi en väg som ledde oss till denna punkt. Vi frågade folk om ”Balidbid Lagoon” och de berättade för oss. När vi inte kunde köra längre klev vi av cykeln och gick längs stranden. Det är också möjligt att inkludera lagunen i din Virgin Island-öhoppning. Prata om det med bangkero, för att se om det kan göra dig till ett stopp.

Trots den starka vinden som gjorde oss den dagen är sanningen att vi älskade detta område, inte bara för lagunen utan för stränderna.

Resetips på Filippinerna: vi rekommenderar att du besöker det vid högvatten, eftersom vattnets färg blir mycket vackrare. Håll ändå ett öga när du badar, eftersom strömmen kan vara stark.

Balidbid lagun Bantayan

5. Hoppa från okänd strand till okänd strand

Alla dessa stränder att se i Bantayan har namn och efternamn, men som du kan föreställa dig finns det mycket mer du kan upptäcka och namnge dem som du vill.

Till exempel, mellan Ontong Cave Resort och Paradise Beach finns ett klippområde med några härliga vikar. För att hitta nedstigningen till stranden, sätt på GoogleMaps ”Sta Fe Cliff Diving Spot”. Vid ankomsten ser du några ruiner, en liten restaurang, en ”sari sari” och en plattform att hoppa. Barn älskar att göra piruetter här, men kom ihåg att du bara kan göra det om tidvattnet är högt.

Ännu vackrare är den del som i Maps.me sätta som ”Stränder gömmer sig vid klippan”. Vi tillbringade timmar där och njöt av vår egen privata strand.

Bantayan klippor

Dessutom ligger balidbidområdet på vägen som går från Santa Fe till Madridejos, som vi pratar om precis ovanför. Forskning, hittar du vackra stränder utan någon i sikte.

Vi älskar också att gå från hamnen i Santa Fe norrut. Vi har markerat det på vår karta över Bantayan som ”Abaniko Beach Resort”, men hela detta strandområde är väldigt trevligt att gå runt och hitta din egen paradisiska strand.

6. Gå öhoppning: Virgin Island + Hilantagaan Island

Trodde du att du skulle bli av med öhoppning här? Inte alls!

En av sakerna att göra i Bantayan är öhoppningen till Virgin Island (även kallad Sillon Island), utanför öns östkust. Det är en privat ö där du kan hitta kristallklart vatten, stränder med spektakulär blond sand och mycket lugn.

Om du i din ryggsäck för Filippinerna har inkluderat masken och röret, ta dem med dig, för även om revet inte är i särskilt gott skick kommer du att kunna se lite marint liv.

Dessutom inkluderar de flesta av turerna vanligtvis ett stopp i närliggande Hilantagaan och, vissa, även i Kinatarcan.

Priserna på denna utflykt att göra i Bantayan är cirka 1,000 pesos (mer om du går till Kinatarcan, eftersom det är längre bort). Du kan försöka göra det billigare om du åker motorcykel (300-350 pesos om dagen) till Sillon, där båtarna avgår från. Tänk på att Jungfruön betalar 250 pesos per person för ingången. Om du är mer än 2 betalar varje person ytterligare 200 pesos.

Från resenär till resenär: om du har kort budget eller vill tilldela den till andra saker tror vi att utflykten till Virgin Island inte är nödvändig. Bantayan har redan vackra stränder.

7. Hyr en motorcykel eller cykel

Visst är du väldigt bekväm på stränderna i Bantayan, men det är också värt att veta lite hur man bor på ön. Så om du känner för det kan du hyra en motorcykel och turnera en av de största städerna på ön: Santa Fe, Bantayan och Madridejos.

Även om ingen är särskilt vacker, i Bantayan Town kan du besöka Sts. Peter och Paul Church, byggd 1580. Det sägs vara den äldsta församlingskyrkan i Visayas och Mindanao. I norr, i Madridejos, ligger Old Kota Fort eller Kota Park, ett spanskt fort från 1790. Det finns ingen entréavgift för någon.

Det finns ingen särskilt spektakulär strand utöver den vi har rekommenderat dig att se i Bantayan, men vägarna är i gott skick och det är en bra plan att tillbringa en morgon. Glöm inte heller att gå igenom vägsträckan som går från mangroven i Obo-ob till Sandira Beach. Det är en vacker palmlund som vi blev kär i, trots att vi har sett miljontals palmer i Filippinerna.

🛵 Motorcykeluthyrning i Bantayan är cirka 300-350 pesos per dag. Cyklar 150 pesos om dagen.

Sts. Paul Bantayan kyrka

8. Fallskärmshoppning

Kanske var det inte i dina planer, men en av de saker du kan göra i Bantayan är att hoppa fallskärm. Vågar du?

Det är en av få platser i Filippinerna där du kan göra det, men mycket billigt är det inte. Hoppet är cirka 18 000 pesos (300 € ca).

9. Besök Omagieca Obo-Ob Mangrove EcoPark

För att flytta dina ben eller armar kan du gå längs gångvägarna i denna ekopark full av mangrover eller kajak genom den. Det finns ett mycket trevligt utsiktsområde, från vilket du kan se mangroven ovanifrån.

Entrén kostar 100 pesos om du planerar att gå runt den eller 150 pesos om du gör det med kajak.

omagieca obo-ob mangrove bantayan

10. Njut av stranden på The Ontong Cave Resort

Ontong Cave Resort har en fantastisk strand som du kan besöka även om du inte är gäst på hotellet. Dra nytta av det, det är vackert!

Öga, sedan mitten av 2019 är denna strand inte längre gratis och de ber om 200 pesos för att kunna komma in … Enligt vår mening är det inte värt att betala så mycket.

11. Kitesurfing

Vill du kitesurfa i Filippinerna? De mest kända turistplatserna att göra det är Boracay, Siargao och något hörn i norra Palawan, men i Bantayan finns en kitesurfingklubb där utrustning hyrs och klasser ges.

kitersurf i filippinska bantayan

Tips och kuriosa för att besöka Batayan

 • Bantayan är en ö i Filippinerna med en längd på 10 kilometer och drygt 2 bred.
 • ’Bantayan’ betyder bokstavligen synvinkel. Detta beror på att det var en övervakningspunkt för morernas attacker, som du kan se i Kota Park.
 • Du kommer sannolikt att anlända till Bantayan från Cebu eller Malapascua, så din ankomsthamn blir Santa Fe. Detta är hörnet av Bantayan där vi rekommenderar dig att basera.
 • Vid ankomsten kan du ta en trycicle till ditt hotell för cirka 20 pesos per person. Du kan också gå, det tar inte mer än 15 minuter.
 • De flesta utlänningar du hittar i Bantayan är bosatta pensionärer. Många har bosatt sig på ön permanent.
 • Mycket av Bantayans hotell och restauranger ligger i Santa Fe. Denna barangay är långt ifrån trångt, så det är en trevlig plats att äta eller ta en öl, särskilt under helgerna.
 • Om du vill spara, på marknaden hittar du små carenderías, som öppnar vid middagstid. Ändå finns det på MJ Square alternativ av alla slag till ett bra pris.
 • Bantayan drabbades hårt av tyfonen Yolanda 2013 och Ursula 2019. Det är fortfarande möjligt att se dess skada om du bestämmer dig för att utforska den på en motorcykel.
 • Den bästa tiden att besöka Bantayan är från december till maj, vilket är när Amihan-vinden vanligtvis blåser minst och stränderna är vackrare.
 • Det finns bankomater i Santa Fe.
 • Om du inte kör motorcykel eller inte känner för det kan du flytta runt Bantayan i trycicles och motorelas Rutten kostar mellan 8 och 10 pesos per person.

Bantayans öliv

Var att sova i Bantayan

Om du omedelbart har blivit kär i denna ö, rekommenderar vi att du bokar boende på dessa platser:

För fler alternativ, kolla in dessa rekommendationer var du ska bo i Bantayan.

Hur man kommer till Bantayan

Du kan åka till Bantayan från andra platser i Filippinerna som Cebu, Moalboal, Masbate eller Malapascua. Här berättar vi hur du kommer till Bantayan.

Var att äta

Du har vårt personliga urval av restauranger i Var man kan äta i Bantayan.

Bantayan Karta

På den här kartan hittar du alla fantastiska stränder som vi har pratat om, liksom andra intressanta platser att se i Bantayan.

Har du några frågor eller förslag på vad du kan göra i Bantayan? Dela det i kommentarerna!